Uit enkele stamcellen kunnen wetenschappers in principe nu al 10.000 tot 50.000 kg vlees laten groeien. Dat beweert Mark Post die als onderzoeker en universitair docent onderzoek doet naar kweekvlees. Het duurt nog even voordat dit vlees op je bord komt – het is nog erg duur om te maken – maar volgens Post is het een kwestie van tijd voordat mensen aan het kweekvlees zullen gaan. En dat is beter voor het milieu en de gezondheid.
Lees ook
Je vleespakket bestellen als het nog in de wei loopt te grazen
Waarom regelmatig vegetarisch eten gezond is
Radicale oplossingen
Post is de auteur van een interessant artikel over kweekvlees dat gepubliceerd is op feedtheworld.nl. Volgens hem is er een vleescrisis op komst, omdat mensen in de zich ontwikkelende landen meer vlees gaan eten. Er zijn “radicale oplossingen” nodig, aldus Post, en kweekvlees is een goede optie.
Kweekvlees is gezonder
Kweekvlees wordt gemaakt uit stamcellen die uit bijvoorbeeld de bil van een koe komen, en vervolgens tot echt spiervlees gekweekt worden. En deze kweekbiefstukjes en kweeksudderlappen zijn gezonder volgens Mark Post:
“De spierstamcellen kunnen zich alleen ontwikkelen tot spierweefsel. Er is dus geen risico op groei van andere weefsels. De cellen worden gebruikt precies zoals ze uit de spier komen; er vindt geen enkele manipulatie plaats. Het enige verschil met hun groei in de koe is dat de stamcellen nu worden gekweekt buiten het dierlijk lichaam in omstandigheden die de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk nabootsen. Bovendien kunnen door middel van de juiste voedingstoffen gebruik maken van de natuurlijke mogelijkheid die de stamcel heeft om meervoudig onverzadigde vetzuren te maken, waardoor kweekvlees gezonder zou kunnen zijn dan vlees door veeteelt.”
Efficiënter produceren van vlees
Bovendien kunnen de wetenschappers veel efficiënter koeienvlees maken dan de koe zelf. En dat is beter voor het milieu:
“Door het op deze manier beheersen van elk detail van het groeiproces, kunnen wij dit veel efficiënter maken dan de koe. Dat wil zeggen dat een veel groter deel van het voedsel dat we de cellen geven omgezet wordt in eetbare dierlijke eiwitten. Het proces kan gemakkelijk worden aangepast voor vlees van andere dieren, bijvoorbeeld degenen die op de rand van uitsterven staan als gevolg van de aanwezige vleessoorten”
De eerste hamburger met kweekvlees is volgens Post klaar om te presenteren aan het publiek.
Bron: Feedtheworld