Van grauwe kolenmijn naar groene batterij

De lente is eindelijk begonnen en er hangen hoopvolle veranderingen in de lucht. Zo kwam afgelopen week het nieuws naar buiten dat een Duitse kolenmijn een tweede leven krijgt als groene batterij. En Vandebron is een actie begonnen om de vervuilende Hemwegcentrale in Amsterdam een nieuwe, duurzame bestemming te geven. Dat klinkt als een mooi begin van een groen seizoen!

Van grauwe kolenmijn naar groene batterij

De Prosper-Haniel kolenmijn in de Duitse staat Noordrijn-Westfalen zorgde er bijna een halve eeuw voor dat de Duitse industrie op volle toeren draaide. Dit gebied genereerde maar liefst eenderde van de energie voor het hele land.
Maar nu is Duitsland volop bezig met haar Energiewende (energietransitie) en is er grote behoefte aan grote en betere opslag voor duurzame energie. De oude mijn zou daar wel eens de ideale plek voor kunnen zijn. Daarom wordt deze binnenkort gebruikt als waterreservoir dat fungeert als opslagbatterij.
In de mijn zal 1 miljoen kubieke meter water worden gestort. Aan de voet van de mijnschachten komen turbines te staan die energie opwekken als er een tekort is aan wind- en zonne-energie. De mijn-batterij moet zo’n 400.000 huishoudens van energie gaan voorzien.
Deze slimme transformatie biedt een oplossing voor twee grote uitdagen die ontstaan door de verschuiving naar schone energie. Zo worden er nieuwe banen gecreëerd voor mensen die vroeger hun brood verdienden met fossiele energie en biedt het nieuwe kansen voor de opslag van duurzame energie. Als dit project een succes wordt dan kunnen ze de techniek in meer oude mijnen gaan toepassen.
Hemwegcentrale_Nuon,_Pic3

Van energiecentrale naar bruisende ontmoetingsplek


In Nederland zijn we ook druk bezig met de energietransitie, al gaat dat nog niet zo snel als wij graag zouden zien. Zo kwam gisteren het nieuws naar buiten dat Vandebron een bod van 1 miljoen euro heeft gedaan op de Hemwegcentrale in Amsterdam. De Hemwegcentrale is de meest vervuilende centrale van Nederland en de duurzame energieondernemers van Vandebron willen hem weg hebben.
De Nuon overweegt om de centrale te sluiten en Vandebron ziet genoeg mogelijkheden om deze grauwe plek een kleurrijke transformatie te geven. Zo wil het bedrijf de centrale niet gaan gebruiken voor het opwekken van stroom, maar als bruisende ontmoetingsplek van de stad.
Vandebron ziet een mooie kans liggen om de energiecentrale als industrieel erfgoed terug te geven aan de stad. Zo kan het gebied bijvoorbeeld worden gebruikt als een ontmoetingsplek waar Amsterdammers plezier aan beleven. Een voorbeeld van soortgelijke en reeds succesvolle projecten zijn de Westergasfabriek en de NDSM-werf.

Nuon zegt nee, Vandebron start petitie

Dat klinkt allemaal heel hoopvol maar de Nuon heeft het bod van Vandebron niet geaccepteerd. Gelukkig geeft Vandebron niet op: zij zijn namelijk een petitie gestart om de Hemwegcentrale weg te krijgen en ruimte te maken voor nieuwe ideeën. Je kunt de petitie hier tekenen en ook mee denken over duurzame invullingen.
De actie is pas net van start en lijkt nu al een groot succes. Gemeente Amsterdam heeft namelijk laten weten dat zij het bod van €1.000.000,- verdubbelen. Bovendien hebben al meer dan 20.000 mensen de petitie getekend! Wij hebben dat uiteraard ook gedaan en hopen dat alle kolencentrales snel hun deuren zullen sluiten zodat de overstap kan worden gemakt naar groene, duurzame en inspirerende alternatieven.

Over de schrijver

4 gedachten over “Van grauwe kolenmijn naar groene batterij”

  1. PS: ik kan me voorstellen dat je energie kunt opwekken als je het water in de mijn laat lopen maar als de mijn vol is dan zit je met een heleboel smerig water en stopt het energie opwekken. Of zijn er meerdere mijngangen zodat je kunt leegpompen als je energie over hebt en vol laten lopen als je energie nodig hebt?

Reacties zijn gesloten.