Kleine windmolens: de oplossing tegen weerstand?

Epsos.de, Flickr.com
Epsos.de, Flickr.com

Nederland biedt veel mogelijkheden voor windenergie: er is ruimte om windmolens te plaatsen, de technologie is ver genoeg ontwikkeld en het rendement is goed. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd gemakkelijk om een goede locatie te vinden voor een nieuw windmolenpark: omwonenden zien dit over het algemeen niet zitten en komen in opstand, waardoor plannen uitgesteld worden of zelfs niet doorgaan. Er is een alternatief: de kleine windmolen.

Voordelen kleine windturbines
Kleine windturbines zijn windmolens van maximaal 15 meter hoog. Ze kunnen in principe overal geplaatst worden, maar leveren vanzelfsprekend het meeste op als ze op een winderige plek staan. De beperkte hoogte – gewone windmolens kunnen wel tot 150 meter hoog zijn – zorgen ze voor veel minder horizonvervuiling, produceren ze minder formaat en zijn er geen lastige procedures nodig om toestemming te krijgen voor het plaatsen.

Rendement
De provincie Zeeland voerde tussen 2008 en 2009 tests uit om het rendement van kleine windturbines te testen. Zij kwamen tot de conclusie dat het rendement bij gunstige omstandigheden ongeveer vergelijkbaar was met het rendement op zonnepanelen. Wel bleek dat in de eerste instantie de windsnelheid veel te positief was ingeschat. Hierdoor moest de verwachte energieopbrengst met maar liefst 70% worden teruggeschroefd. De windsnelheid moet dus vooraf goed gemeten worden, om een juiste inschatting van het rendement te kunnen maken. Daarnaast is de vraag naar kleine windmolens op dit moment nog klein, waardoor ontwikkelingen veel geld kosten en het erg lang duurt voor een zelf geplaatste windmolen ook economisch rendabel is.

Innovatieve oplossingen
Wel verschijnen er steeds vaker innovatieve modellen op de markt die de voordelen van een kleine windmolen combineren met die van een groter exemplaar, zoals The Wind Tulip™ die door Leviathan Energy ontwikkeld werd, of de EWICON die de Technische Universiteit Delft ontwikkelde. Wie ondanks het waarschijnlijk wat tegenvallende rendement dus tóch de plaatsing van een eigen kleine windmolen overweegt, kan in ieder geval de verdere ontwikkeling van deze modellen volgen.

Bron: TU Delft, Zeeland.nl, Solacity, Leviathan Energy

Lees ook:

TU Delft installeert windmolen zonder bladen
Gratis offertes voor zonnepanelen van leveranciers uit je eigen regio
Rabobank stopt 150 miljoen in energiebesparingsfonds overheid

3 gedachten over “Kleine windmolens: de oplossing tegen weerstand?”

  1. Windenergie is een kansloze zaak, wind is onbetrouwbaar, inefficient en werkt alleen met subsidie. Deze bouw van deze ondingen moet gestopt worden voordat de groene khmer deze planeet verziekt heeft.

  2. Voor bedrijven is een middelgrote windturbine geschikter.Urban of mini windturbines gaan meestal tot 15 meter masthoogte, maar de huidige generatie levert te weinig rendment op om (incl. subsidie) zichzelf terug te verdienen. Voor zonnepanelen geldt grofweg hetzelfde. Een middelgrote turbine is groter (zowel qua vemogen als masthoogte -> meer ruimte op een bedrijfsterrein nodig) maar verdient zichzelf bij voldoende wind wel terug!

    1. ik sta gelijk op jouw mening van de windmolens. Op dit moment is er geen turbine die op zich terug kan verdienen zelfs met subsidie.

      Voor zonnepanelen ben ik het niet met jouw eens. De huidige generatie panelen kunnen, wel in grote aantallen, zich binnen 10 jaar zich terug verdienen.

      Maar vergeet niet dat als men op de duurzame energie tour gaat, ze ook hun leefstijl moeten veranderen, groot of klein, op het mogelijk te maken van een duurzame en enegie winnende manier.

Reacties zijn gesloten.