We weten allemaal dat onze oceanen zwaar te lijden hebben onder het vele afval dat er in terecht komt. Zo drijft er in de Grote Oceaan drijft een plastic massa die ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland! Ook oude visnetten vormen een groot probleem, onze drukbeviste Noordzee ligt er vol mee.
Een aantal slimme ondernemers zag en kans in de grote hoeveelheden nylon visnetten en plastic flessen die onze oceaan vervuilen. Deze materialen kunnen namelijk goed worden hergebruikt en ingezet in de productie van kleding. Zo zijn er al jeans, sokken, zwemkleding en zelfs een hele mannenkledinglijn gemaakt van afval uit de zee.
Europees initiatief spint Econyl garen
De Europese Healthy Seas organisatie is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen twee commerciële bedrijven en een NGO. Healthy Seas duikt oude nylon visnetten op uit zee en maakt er met haar partners het Econyl nylon garen van. Dit garen wordt vervolgens gebruikt om nieuwe vloerbedekking en kleding van te maken. Zo maakt Koru swimwear nieuwe badkleding met Econyl, maakt Outerknown er haar mannenkleding mee en gebruikt Levi’s het voor haar 522 mannenjeans.
Spaanse vissers maken water schoon
Nog een mooi Europees initiatief komt van het Spaanse modemerk Ecoalf. Oprichter Javier Goyeneche wilde een duurzaam kledingmerk starten en ging op zoek naar goede materialen. Hij bedacht al snel dat het recyclen van bestaande materialen beter was dan het gebruiken van nieuwe materialen die onze natuurlijke bronnen nog verder zouden uitputten.
Zo bedacht, zo gedaan en inmiddels halen 165 Spaanse vissersboten per boot dagelijks 4-5 kilo afval van de Spaanse zeebodem. Al dit afval wordt gerecycled waarbij de plastic flessen worden gebruikt om garen van te maken. Zo heeft Ecoalf al ruim 50 miljoen plastic flessen gerecycled tot duurzame kleding!
Muziekmagnaat maakt oceaanjeans populair
Een van de bekendste kledingmerken die mode maken met oceaanplastic, is het Nederlandse G-Star. In een samenwerking met muziekmagnaat Pharell Williams, mede-eigenaar van het bedrijf Bionic, hebben ze een speciale denim collectie geproduceerd: G-Star RAW for the Oceans. Het denim in deze collectie is gemaakt van ‘bionic yarn’ een garen gemaakt van minstens 45% gerecycled plastic. Hiervoor zijn plastic flessen gebruikt die aan de Amerikaanse kust zijn aangespoeld.
Dat kleding gemaakt van oceaantroep steeds normaler wordt, bleek ook toen Adidas een 3D-geprinte schoen presenteerde gemaakt van oude visnetten en ander oceaanafval. Met nog tonnen aan afval in de zee, is er in ieder geval voorlopig nog geen gebrek aan materiaal…