Opvallend nieuws uit Amerika deze week. In de staat Washington is een wet aangenomen, die het mogelijk maakt om het menselijk lichaam te composteren. De wet gaat op 1 mei 2020 van kracht. Dan is Washington de eerste staat binnen de Verenigde Staten waar dit kan. Daarmee wordt de vraag dus: begraven, cremeren of je lichaam composteren?
Ecologische voetafdruk verkleinen
In 2014 schreef dagblad Trouw al over de plannen van Katrina Spade uit Seattle, die met haar bedrijf Recompose de ecologische voetafdruk van mensen na hun dood wilde verkleinen. Het biologisch laten afbreken van alleen een lichaam is veel minder vervuilend dan het laten ontbinden van bewerkt hout. Dat is ook de reden waarom de overleden acteur Luke Perry (bekend van o.a. Beverly Hills 90210 en Riverdale) eerder dit jaar in een organisch pak van paddenstoelen werd begraven.
Een ton minder CO2
“Onze service – recompositie – is erop gericht om het menselijk lichaam op een zorgvuldige manier te composteren, zodat we na de dood nieuw leven kunnen voeden,” staat te lezen op de site van Recompose. Het bedrijf wil daarmee een duurzaam alternatief bieden voor begraven en cremeren en claimt per overledene een ton aan CO2 te kunnen besparen.
Je lichaam composteren: hoe werkt het?
Het lichaam van de overledenen wordt begraven onder een mengsel van aarde, houtsnippers en stro. In een paar weken tijd is het veranderd in compost. Nabestaanden mogen deze compost meenemen om -net als as- uit te strooien of te gebruiken om bijvoorbeeld een boom in te planten. “Het geeft betekenis en nut aan wat er met ons lichaam gebeurt na onze dood,” zegt Nora Menkin van de People’s Memorial Association in Seattle tegen persbureau Associated Press.
Hoe zit het in Nederland?
Seattle is niet de enige plek op aarde waar nagedacht wordt over alternatieven na de dood. D66-kamerlid Monica den Boer vindt de huidige Wet op de lijkbezorging ouderwets en kwam daarom eind vorig jaar met een initatiefnota met daarin 14 voorstellen. Op dit moment kan je na de dood kiezen voor cremeren, begraven of je lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap. Den Boer stelt met haar initiatiefnota onder meer voor om nieuwe uitvaartmanieren mogelijk te maken. Daarbij noemt ze resomeren, cryomeren en composteren. De nota is deze week (27 mei) besproken binnen de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken.
In Zweden is het trouwens al legaal om je lichaam te laten composteren, schrijft de BBC.
NOS op 3 zocht vorig jaar uit hoe duurzaam de verschillende uitvaartmogelijkheden zijn:
Sta jij open voor nieuwe uitvaartmogelijkheden, zoals composteren? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
33 gedachten over “Je lichaam composteren na je dood kan binnenkort”
Ik vind het een heel goed idee, maar als je chemo of veel medicatie hebt gebruikt, wat voor invloed heeft dat op de compost. Is dit dan wel milieu vriendelijk. Ik blijf het graag volgen.
Ik vind het een mooi idee, compost voor de aarde. Prachtig. Het is nu al mogelijk om je as in een urn te laten doen en daarin een boom te planten. Maar dan moet je wel eerst gecremeerd worden… Ook zijn er afbreekbare urnen.
Ik had al langer het idee, maar het is fijn als het officieel kan. Gewoon de aarde in, misschien met een mooie doek, maar meer niet. En dan een boom bovenop me planten. Vind ik een veel prettiger idee dan dat er in m’n (weliswaar dode, maar toch) lijf gesneden wordt!
elke molecuul in ons lijf en bezittingen krijgen we in bruikleen om ons leven mee te scheppen.Na overlijden vindt die materie weer de weg terug voor ander gebruik.Hoe minder vervuilend deze weg is,hoe minder wij de toekomst verontreinigen .
Opgenomen worden door de aarde,prachtig idee,en daarna wat aan je kinderen schenken om boom mee te planten,ik ben voor
Op zich een heel goed idee, maar niet als men dagelijks een hele lading pillen heeft geslikt en dat komt nogal eens voor in Nederland.
Ja, ik ben erg voor duurzame vormen van lijkbezorging. Composteren lijkt me een perfecte oplossing. Fijn als dit ook in Nederland mogelijk zal zijn.
Goed plan, mits overal aan gedacht is. Ik moet er niet aan denken dat de grond vervuild zal worden door medicijn gebruik van de overledenen.
….mij goed, ik laat mij composteren en daarna moeten ze er een boom mee inplanten.
lijkt me een goed plan van mij mag het
Reacties zijn gesloten.