Deze zomer zijn we twee weekjes in Italië om te genieten van de zon, suppen en zeilen op het Idromeer, mooie stadjes, lekker eten in Toscane én Italiaanse kruiden. Sinds een paar jaar zie ik overal waar ik kom kruiden. Zo vond ik hier tijm en oregano in het gras aan het Idromeer, salie in een plantsoen en een enorme rozemarijnstruik naast ons huisje in Toscane. Heerlijk om te ruiken en te verwerken in de keuken. Italiaanse kruiden zijn zeer geschikt om te verwerken in de keuken. Tegenwoordig koop ik geen potjes meer in de winkel, maar droog ik mijn eigen kruiden en maak ik mijn eigen kruidenzout en kruidenolie. In dit blog leg ik je uit hoe je zelf een kruidenzout en kruidenolie kunt maken.
Verschillende Italiaanse kruiden
Als je op zoek gaat naar Italiaanse kruiden kom je verschillende mengsels tegen. Kruiden die vaak gebruikt worden zijn salie, rozemarijn, basilicum, tijm en oregano. Maar ook peterselie en knoflook. Dit zijn kruiden die je veel vindt hier. Niet alleen buiten, maar ook in de supermarkt en in gerechten.
Italiaanse kruiden zijn sterk aromatisch, dat komt door het grote percentage essentiële oliën in de planten. Dat ruik je en dat proef je. Ze zijn daarmee niet alleen lekker, maar ook gezond. Zo gebruik ik salie (salvia officinalis) tegen keelpijn of aften. Rozemarijn (rosmarinus officinalis) gebruik ik om mijn doorbloeding te stimuleren, dat geeft een opkikker in de ochtend. Van tijm (thymus vulgaris) maak ik een lekker hoestdrankje en oregano (Origanum vulgare) werkt antibacterieel.
Kruidenzout
Kruidenzout is een mengsel van zout met kruiden. Je kunt hiervoor heel veel verschillende kruiden gebruiken. Een simpele manier om een kruidenzout te maken is als volgt:
Verzamel de kruiden waarmee je je zout wilt maken (kies er één of gebruik er een aantal) en hak ze fijn. Pak een schone pot en strooi er een laagje zout in, bijvoorbeeld grof zeezout. Op het laagje zout leg je een laagje gehakte kruiden. Vervolgens weer een laagje zout, dan een laagje kruiden, een laagje zout en zo bouw je laagje voor laagje je kruidenzout op. Eindig met een laagje zout. Het zout conserveert de kruiden, dus je kruidenzout blijft zo lang houdbaar. Laat je kruidenzout een week of drie staan en gebruik vervolgens in soepen en sauzen of strooi een beetje over een ovenschotel.
Kruidenolie
Kruidenolie maak ik door kruiden in een glazen pot of flesje te doen en te overgieten met een biologische extra vierge olijfolie. Ook volop te verkrijgen hier. Zorg er daarbij voor dat je kruiden droog zijn. Pluk ze dus rond de middag in de zon. Je kunt ze eerst nog op een doek leggen om eventuele beestjes eruit te laten kruipen. Sluit pot of fles af en laat een paar weken op het aanrecht staan. Als je de olie gaat gebruiken zeef je die eerst. Dat is nodig. Als jij namelijk wat olie hebt gebruikt en je kruiden komen boven de olie te staan, gaan ze schimmelen. Maak niet meer dan je daadwerkelijk gaat gebruiken. Je kunt mooie kleine flesjes en potjes kopen of verzamelen en hergebruiken. Of maak wat meer en schenk vervolgens in kleine mooie flesjes om cadeau te doen.
Werk altijd schoon
Als je olie of zout (of andere producten met kruiden) bereid, werk je schoon. Zorg dat je werkblad schoon is, dat je materialen schoon zijn en was natuurlijk eerst je handen. Glazen flessen en potjes steriliseer je voor gebruik. Dat kun je doen in een pan kokend water, maar ook in de oven. Zo’n 15 minuten op 160 graden. Deksels en rubberen ringen leg je niet in de oven, maar spoel je even af onder koken water.