Zeehelden – inspirerende initiatieven voor de zee

Afbeelding: The Ocean Cleanup
Elk jaar komt er een schrikbarende 8 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is gemiddeld wel 20.425 ton per dag! Deze gigantische hoeveelheden komen op 5 plekken in de oceaan bij elkaar door verschillende zeestromen. Hierdoor ontstaat er een draaikolk met afval. Ondertussen is iedereen het er wel over eens dat we deze smerige plastic soep moeten opruimen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig zijn er verschillende zeehelden die zich inzetten voor de zee. Kende jij deze inspirerende initiatieven en projecten al?
Grondstofjutters
De Grondstofjutters hebben iets heel gaafs bedacht. Zo kan je bij verschillende strandpaviljoens een juttas ophalen om afval te verzamelen tijdens je strandwandeling. Ben je uitgewaaid, uitgewandeld en uitgejut? Dan kan je je tas weer inleveren bij het strandpaviljoen en krijg je een kopje koffie, taartje of ijsje als bedankje. Alle grondstoffen worden gebruikt om nieuwe strandproducten van te maken. Sinds 1 juni 2016 staat er in Katwijk een échte zonnewerkplaats. Daar staat de zonneoven van Rick Claassen, waar hij jouw gevonden materialen omsmelt tot nieuwe producten. Ben je in de buurt maar heb je geen tijd om te helpen? Dan kan je ook een bescheiden bedrag doneren en een handgeschreven kaartje achterlaten. Zo kan je een enthousiaste strandjutter trakteren op een lekker ijsje of kopje koffie.
Doe mee, Verlos de Zee
Doe Mee, Verlos De Zee! is een prachtig voorbeeld van de kracht van een burgerinitiatief. Door mooie houten jutbakken te plaatsen bij strandopgangen inspireren ze mensen om samen de kust op te ruimen. Waar geen bakken staan beginnen ze zeeafvalbergen. De initiatiefnemers zien jouw bijdrage niet als een druppel op een gloeiende plaat, maar als een essentieel deel van een volle emmer. In de bakken vind je de bijdrage van anderen, en anderen vinden de bijdrage van jou. Door het afval zichtbaar te maken zorgen ze voor een continue prikkeling, actie en bewustwording van een veel groter publiek. Iedereen kan op elk moment een steentje bijdragen.
#Zwerfie
Een zwerfie is een selfie van iemand die een stukje zwerfafval opruimt en op social media post onder vermelding van #zwerfie. Zwerfie is een idee van Klean en Henk Vrugt. Doordat je andere mensen ziet opruimen, zowel op straat (of op het strand) als op social media, word je geprikkeld om zelf mee te gaan doen. Op Flipboard staan talloze zwerfies van enthousiaste deelnemers.

Boskalis Beach Cleanup Tour
Vorig jaar haalde Stichting De Noordzee samen met 2015 vrijwilligers maar liefst 11.555 kilo afval van het strand. Dat deden ze door gedurende de hele maand augustus van Cadzand naar Schiermonnikoog te trekken. Dit jaar pakken ze het wat anders aan. Ze zullen het strand binnen twee weken helemaal opruimen door tegelijkertijd vanuit zowel Cadzand als vanaf Schiermonnikoog richting Zandvoort te trekken. Zo maken ze van 1 tot en met 14 augustus met zoveel mogelijk vrijwilligers de hele Noordzeekust afvalvrij. Doe jij ook mee?
Plastic Whale
Plastic Whale is het eerste professionele plastic visbedrijf ter wereld. Hun missie? Het water plasticvrij maken door waarde te creëeren met plastic afval. Zo hebben ze een echte designsloep gebouwd van meer dan 10.000 gerecyclede plastic flessen uit de Amsterdamse grachten. Samen met hun sponsors en partners zijn ze bezig hun plastic vloot uit te breiden. Wil jij ook een keertje plastic vissen? Dat kan. Je kunt namelijk varend door de Amsterdamse grachten een positieve bijdrage leveren aan de gracht en de zeeën in het algemeen. En dat terwijl je geniet van de leukste highlights van de stad.
Ecover plastic project
Ecover zet zich in om het probleem rondom te plastic soep aan te pakken. Samen met Plastic Whale en hun eigen boot varen ze door heel Nederland om zoveel mogelijk drijfplastic op te vissen. Vanaf eind mei zullen ze met hun eigen sloep op 6 verschillende evenementen in Nederland gaan vissen naar drijfplastic. Met dit opgeviste plastic gaan ze een nieuwe fles voor hun afwasmiddel maken. Wil jij ook mee doen met één van de 18 volledig verzorgde vistochten? Klik dan hier om kans te maken op één van de 4 plaatsen aan boord.
The Ocean Cleanup
Tijdens een duiksessie in Griekenland zag de toen 16-jarige Boyan Slat meer plastic zakjes dan vissen. Sindsdien droomt hij over het opruimen van de plastic soep. Hij bedacht een plan om drijvende stukken band op zee te installeren die samen een barrière vormen waarin plastic afval blijft hangen. Het systeem werkt op zonne-energie, maar het plastic zelf komt door de stroming van het water op de juiste plek. Hier ontstaat een gigantische opeenhoping van plastic dat kan worden verzameld om te recyclen. Zijn plan wekte zoveel enthousiasme en interesse op dat hij binnen 100 dagen 2,5 miljoen euro ophaalde voor zijn onderzoek. Ondertussen is dat onderzoek in volle gang en wordt het eerste prototype op 22 juni gelanceerd in de Noordzee. Je kunt het project volgen en steunen via de website.
De prachtige afbeeldingen zijn van The Ocean Cleanup (boven) en Doe Mee, Verlos de Zee (onder)
Afbeelding: Doe Mee, Red De Zee

Over de schrijver