Als we op deze voet doorleven hebben we in 2050 vier aardes nodig. Vier! Op dit moment zijn dat er nog 1,7: ook niet weinig, want pas als we net zoveel gebruiken als de aarde ons in één jaar kan geven, zijn we volledig duurzaam. Maar hoe komen we daar? In haar nieuwe boek EcoPositief in vijf stappen leidt Babette Porcelijn de lezer langs een praktisch stappenplan waarmee je niet alleen duurzaam, maar zelfs ecopositief kan leven. Te beginnen bij stap 1: bepalen hoe groot jouw persoonlijke impact is.
Mijn verborgen impact
Om ons een handje te helpen, ontwikkelde Babette een online tool, waarmee we onze persoonlijke impact kunnen meten. Als ik de vragen invul op mijn verborgen impact, kom ik met mijn levensstijl uiteindelijk op 1,5 aarde uit. “Niet slecht,” zegt Babette, die zelf op 0,6 zit. Ik heb geen auto, eet al jaren volledig plantaardig, koop weinig spullen, douche zo kort mogelijk en eet zoveel mogelijk biologische, seizoensgebonden en lokaal. Maar ik vlieg.
In vergelijking met vroeger, toen ik nog van niets wist en met veel plezier een paar keer per jaar de wereld over trok, vlieg ik al veel minder. Het afgelopen jaar heb ik slechts één keer het vliegtuig gepakt, maar die ging wel meteen de halve aardbol over en dat tikt aan. “Als je stopt met vliegen, heb je waarschijnlijk minder dan één aarde nodig en leef je dus duurzaam,” stelt Babette vast. Ik begin spontaan te hyperventileren: reizen is absoluut mijn zwakke punt beken ik schoorvoetend. “Maar met het vliegtuig reis je niet echt. Je verplaatst je vooral van de ene plek naar de ander. Als je met de fiets gaat of je wandelt, dan máák je de reis.”
Vliegen
Ik ben niet de enige met een zwak voor reizen. “Er zijn meer mensen, die bijvoorbeeld minimalistisch leven of vegan zijn en daarmee hun vliegreis denken te compenseren, maar daarmee verschuif je alleen jouw impact.” Toch staat vliegen in de impact top-10 in haar boek pas op de vijfde plek. “Dat komt, omdat de meeste Nederlanders niet of weinig vliegen,” legt ze uit. Ze heeft de impact top-10 uit haar boek uitvoerig laten doorrekenen door onderzoeksbureau CE Delft.
Spullen
“Op nummer één staan spullen. En dan met name elektronica. Veel mensen kopen elk jaar een nieuwe laptop of telefoon, omdat ze de nieuwste en snelste versie willen hebben, maar het productieproces van al die apparaten heeft een gigantische impact. Het heeft minder impact als je tweedehands koopt of als je jouw spullen laat repareren. Ik heb zelf bijvoorbeeld een telefoon uit 2012, die doet het nog prima. En ik heb het toetsenbord van mijn laptop laatst laten repareren, nadat ik ook al een keer het scherm had laten repareren.”
De auto
De auto staat op nummer twee in de impact top-10. “Als je auto nieuw uit de fabriek komt, is de impact van de productie alleen al hetzelfde als vijf tot zes jaar autorijden. Dan heb je dus nog geen kilometer gereden. Daarbij komt, dat de gemiddelde auto 95% van de tijd stilstaat. De minste impact maakt het als je geen auto hebt, maar een auto deelt. Het liefst een elektrische, want hoewel de productie door de batterij minder duurzaam is dan de productie van een benzineauto, is een elektrische auto vanaf 1.400 kilometer al beter. En als je de productie meetelt, geldt dat vanaf 21.000 kilometer.”
De meeste mensen hebben de auto natuurlijk vooral voor het gemak. Het geeft een gevoel van vrijheid, die we niet altijd even makkelijk willen opgeven. “Het is maar net waar je je op focust als je denkt aan ‘gemak’. Het Nibud heeft ooit berekend, dat een auto zo’n 300 tot 600 euro per maand kost. Dan is een deelauto of af en toe een taxi goedkoper. Bovendien heb je dan niet al dat gedoe van een APK, het onderhoud of een reparatie als er iets mee is. In die zin is het makkelijker om geen auto te hebben.”
“Ook als je het vergelijkt met het OV is een auto niet altijd makkelijker. Als je trein vertraging heeft, krijg je als het ware vrije tijd cadeau waarin je lekker voor je uit kan staren, een ijsje kan eten of een boek kan lezen. Als je in de file staat, heb je ook vertraging, maar je moet wel blijven opletten. Je wint dus geen vrije tijd. Dat zorgt ook niet per se voor meer gemak, al geeft het misschien wel een groter gevoel van controle.”
Ecopositief leven
Zelf moest Babette aan behoorlijk wat knoppen draaien om op 0,6 aarde te komen en dus ecopositief te leven. “Ik ben gestopt met spullen kopen. Ik eet geen vlees meer. We hebben de auto weggedaan, al huren we er soms wel één voor de zomervakantie. Ik ben gestopt met vliegen. Ik heb mijn CV maar vier maanden per jaar aanstaan en dan nog vrij laag. Ik heb een klein huis, dat goed geïsoleerd is en ik douche minder en nog maar twee minuten per keer. En eigenlijk mis ik hier niks van, behalve zuivel. Ik kan nog niet helemaal zonder kwark en feta, maar ben wel aan het minderen.”
We mogen twee exemplaren van het boek EcoPositief in vijf stappen van Babette Porcelijn weggeven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (als je dat nog niet had gedaan) en laat in een reactie hieronder weten wat jij allemaal al doet om duurzaam te leven.
31 gedachten over “In 5 stappen ecopositief leven: hoe pak je dat aan?”
Fijn! Ben heel benieuwd naar het boek! Wij eten thuis vegan, ik pak de fiets waar het kan, probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken, maak mijn eigen vleesvervangers, en ben ook van plan te gaan stoppen met vliegen. Nog veel wensen om te realiseren, oa regenton!
Benieuwd naar het tweede boek!
Onder invloed van het eerste ben ik als ferfent reiziger veel minder gaan vliegen (een uitzondering voor de huwelijksreis ddaar gelaten). Ik at al af en toe eens vegetarisch, dat is ondertussen de standaard geworden thuis. Voor mezelf is (veel) vlees eten iets makkelijk om op te geven of te verminderen, terwijl je zo toch een grote impact kan hebben.
Het motiverende zit er ‘m ook in dat je door het boek veel meer zicht krijgt op welke inspanningen wat opleveren. Zo kan je bewuste keuzes maken, zonder het gevoel te hebben dat het een maat voor niets is.
Heel interessant! Ik douche plastic vrij, douche korter, gebruik herbruikbare spullen, eet geen vlees, en ga in juli meedoen aan ‘no buy July’ om de hele maand juli niks nieuws te kopen.
Zo veel mogelijk tweedehands en anders van duurzame merken kopen. Recyclen, tweedehands kleding kopen, bijna helemaal vegan eten, overal met de fiets naartoe gaan en nog veel meer… En natuurlijk anderen inspireren hetzelfde te doen op mijn insta account @duurzaamopkamers! ????????
Ik zie nu dat ik een reactie op iemand anders’ berichtje heb getypt????.. ik ben duurzaam bezig doordat ik (bijna) nooit nieuwe kleding koop. Sowieso koop ik weinig kleding en als ik wat koop is het tweedehands. Verder vliegen wij eigenlijk nooit en ga ik zoveel mogelijk met de fiets overal naar toe.
Ik ben ook heel benieuwd naar het boek. Ik doe zoveel mogelijk boodschappen in stoffen zakjes (groenten/fruit bij de markt) en heb uiteraard altijd een eigen tas bij de hand. Verder heb ik dit jaar al doelstelling om geen nieuwe kleding te kopen, en wat echt nieuw moet, dat dan duurzaam (ondergoed & sokken). Zelfs een zwangerschap liet me niet uit het veld slaan, en heb enorm veel leuke tweedehands winkels ontdekt. Ook ben ik erg zuinig op mijn telefoon uit 2015 die het nog heel goed doet. Met een kindje op komst is er vast nog heel veel te leren, en ik ben benieuwd wat ik nog meer kan gaan bijdragen!
Leuk! Haar eerste boek was ook heel goed.
Mijn bijgedragen steentjes: geen vlees eten (bezig zo veel mogelijk plantaardig te eten), kritisch zijn op wat ik koop, zo veel mogelijk duurzame spullen, biologisch eten, kleding wassen in een ‘guppy friend’, een groen balkon, meehelpen met geveltuintjes aanleggen, bezig om minder verpakkingen te kopen (eigen zakjes en bakjes waar mogelijk), milieuvriendelijke schoonmaakspullen gebruiken, water opvangen.
Reizen is nog een aandachtspunt..
Ik leer graag bij!
Benieuwd naar het boek van Babette om nog duurzamer en bewuster te gaan leven. Wij gebruiken wasbare luiers en ecologische luiers. Koop of tweedehands/ruil kleding. Rest van de baby spullen alleen bij een ecologische winkel. We gebruiken de auto voornamelijk in het najaar en gaan ook als het regent met de fiets naar het werk. We gebruiken geen openbaar vervoer. We hebben een regenton in de tuin om de planten water te geven. We wachten langer met iets nieuws kopen als er iets kapot faat of proberen het te repareren. Ik heb afgelopen winter bewust geen winterjas gekocht. Trots op mezelf dat je met sommige dingen zonder kunt en een andere oplossing kunt bedenken. Fijn voor de toekomst van onze kindjes!
Ik ben benieuwd naar Babettes tips! Zelf pak ik voor minder dan 30 kilometer reizen altijd de fiets – ontspant ook nog eens heerlijk! Ook ik eet om milieuredenen al jaren plantaardig en ben ik bezig met het aanleggen van een moes- en kruidentuin. Scheelt stiekem ook heel veel geld!
Duurzaam verbouwen, hergebruik van materialen, waar mogelijk tweedehands, fairtrade/bio kleding (of zelf maken of tweedehands), wasbare luiers, schoonmaak/wasmiddelen zelf maken of eco, tweede auto weggedaan, niet vliegen, biologisch en lokaal voedsel
Een emmer in de gootsteen en al het water om even iets af te spoelen gaat dan later de tuin in.
Ben benieuwd naar tips uit het boek.
Nieuwsgierig naar het nieuwe boek van Babette! Mede dankzij verborgen impact ben ik nog kritischer geworden op de aanschaf van (nieuwe) spullen. Alles wat ik niet koop, hoeft niet geproduceerd te worden.
Ben heel benieuwd naar haar nieuwe boek. Wij zijn goed op weg: niet vliegen, geen vlees, klein en duurzaam huisje, maar de auto is een aandachtspunt.
Ben benieuwd naar haar boek. Koop steeds minder wat dat betreft leert de coronacrisis waar het met je echt om gaat in het leven.
We vliegen niet, ik eet (bijna) geen vlees meer, ik heb sinds vier jaar dezelfde mobiele telefoon. Ik gebruik steeds minder plastic en daag mezelf uit om plasticvrij door het leven te gaan. Kleding is sinds maart niet meer gekocht en daar komt zeker nog een half jaar bij. De auto (wel een oude uit 2001) gebruik ik alleen om met mijn katten naar de dierenarts te gaan, verder fiets ik alles. Mijn man heeft een elektrische auto. Douchen doe ik om de dag. Ik dacht dat ik niet zoveel deed, maar het valt me reuze mee, nu ik het zo terug lees.
Mooi en inspirerend artikel! Heel fijn om concrete handvatten te hebben!
Wat ik nu al die om duurzaam te leven is: (bijna) geen nieuwe kleding kopen. Sowieso koop ik weinig kleding en als ik wat koop, is het tweedehands!
Wat een mooie actie, dit boek zou ik heel graag winnen. Wat ik nu al doe om duurzaam te leven: ik ben vegetariër geworden. Ook koop ik zo min mogelijk nieuwe spullen en als ik iets echt nodig heb dan vooral tweedehands; dit geldt ook voor mijn kleren en de kleren van mijn drie kinderen. Daarnaast heb ik de sprong genomen en mijn baan opgezegd, om zo ruimte te maken voor een baan waarin ik veel meer positieve impact kan maken op het klimaat. Maar.. Ik ben erg benieuwd wat ik nog meer kan doen! Hopelijk helpt het boek mij daarbij 🙂
Dit boek zou me zo helpen om duurzamer te gaan leven. Ik probeer er heel erg op te letten, maar vaak weet ik gewoon niet waar ik op moet letten.
Fantastisch om een soort van handboek te hebben!
Ik winkel in een verpakkingsvrije winkel met biologische, lokale en seizoensgebonden producten. We eten 50% van de tijd vegetarisch en gebruik steeds plantaardige melk en olijfolie in plaats van melk en boter. We hebben een sodastream. Ik heb een Fairphone gekocht. We kopen amper kledij. Wanneer we dat toch doen is het van duurzaam materiaal en fair geproduceerd. We gebruiken zo veel mogelijk de trein. Mijn zwakke punten zijn het gebruiken van keukenpapier en aankoop van kamerplanten.
Dag Elise, probeer eens spuugdoekjes ipv keukenpapier (want die zijn wasbaar) en kijk eens op bijvoorbeeld nextdoor voor het ruilen van plantenstekjes in je buurt. Dan kun je zonder schuldgevoel doen wat je wil 🙂
Gr Janneke
Reacties zijn gesloten.