Ondertussen hebben de meesten er wel eens van gehoord: tiny houses. Kleine zelfvoorzienende huisjes met alles er op en er aan. Van zonnepanelen tot drinkbaar water, van een zacht bed tot een handige keuken. Dankzij hun bescheiden formaat zien ze er niet alleen erg romantisch uit maar kan je ze ook overal naar toe rollen. Hoe staat het er voor met de Tiny House Movement in Nederland?
“Natuurlijk wonen er al eeuwen mensen in kleine huisjes, chalets en woonwagens.”, vertelt Marjolein Jonker van Tiny House Nederland en Marjolein in het Klein. “Toch zie ik dit als een nieuw woonvorm. Het is moderne architectuur met duurzame materialen en innovatieve technologie die vanuit een duidelijke filosofie fulltime bewoond wordt. Eenvoudig leven, je ecologische voetafdruk verkleinen, meer in contact staan met de natuur en/of mensen om je heen, een stukje meer zelfvoorzienend wonen en meer vrijheid ervaren.”
Tiny house gemeenten
Deze week kreeg Marjolein Jonker toestemming van gemeente Alkmaar om haar kleine huisje een maand op een stuk land te zetten. In deze periode besluit gemeente Alkmaar of ze haar projectplan goedkeuren. Dit plan omvat 6 tiny houses waarvan er 5 bewoond zullen worden en één verhuurd kan worden aan mensen die willen ervaren hoe het is om zo te leven.
“Alkmaar is niet de enige hoor”, glimlacht Marjolein Jonker. “Er zijn maar liefst 27 gemeenten in Nederland die de mogelijkheden voor tiny houses onderzoeken. Soms is dat een individu die contact opneemt met de gemeente en soms een groep toekomstige tiny house bewoners. Daarnaast zijn er ook politieke partijen die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden. Een paar voorbeelden van gemeenten zijn Amsterdam, Utrecht, Wageningen, Nijmegen en Den Haag. Gaaf hé?”
.