Hoe de 16-jarige Greta Thunberg de wereld verandert

Zestien is ze pas, maar ze heeft al heel wat gerenommeerde nominaties op haar naam staan. Klimaatactiviste Greta Thunberg siert deze week de cover van Time Magazine als één van de tien leiders van de volgende generatie. Het Amerikaanse magazine voegde Greta vorige maand al toe aan de lijst van 100 meest invloedrijke mensen van 2019. En ze werd twee maanden geleden natuurlijk nog genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Leuk detail: de coverfoto van Greta op Time Magazine is gemaakt door de Nederlandse fotografe Hellen van Meene, die vooral bekend staat om haar foto’s van jonge meisjes in hun ontwikkeling naar volwassenheid.

Met de trein naar Stockholm

Voor het begeleidende artikel voegde verslaggever Suyin Haynes zich bij Greta tijdens haar reis van Londen naar Stockholm. Natuurlijk met de trein, want vliegen is een te grote belasting voor het milieu en is dus door de hele familie afgezworen. Om die reden reisde ook fotografe Hellen van Meene met de trein van Nederland naar Zweden om Greta op de foto te zetten in een prachtige groene jurk, die ze onderweg in een vintage shop in Kopenhagen vond.

Hellen van Meene vertelt

“Ik wilde dat deze foto anders was,” vertelt Hellen aan Time Magazine. “Omdat haar verhaal groter is dan het leven.” De groene jurk is zeker anders dan wat Greta (net als de meeste tieners) normaal draagt, namelijk een broek met een geblokte blouse of een hoodie. “Het groen staat voor mij symbool voor het leven. En de donkere gang waarin ze gefotografeerd is, staat symbool voor hoe we eindigen als we geen aandacht besteden aan de boodschap van Greta. Laat je niet afleiden door haar leeftijd, maar luister naar wat ze te zeggen heeft. Zij en haar hele generatie zullen de prijs moeten betalen als we nu niet handelen.”

De boodschap van Greta

Die boodschap is, dat we midden in een existentiële crisis zitten. Alleen als we daarnaar handelen, kunnen we een klimaatramp voorkomen en ons voortbestaan zeker stellen. “De mogelijkheid om iets te kunnen doen, zal niet eeuwig duren,” vertelt Greta aan Time Magazine. “We moeten vandaag beginnen.” En daarin brengt ze geen nuance aan. “Ik houd niet van compromissen. Voor mij geldt dat je duurzaam bent of niet – je kan niet een beetje duurzaam zijn.”

Het Greta effect

Dat Greta veel mensen inspireert, is geen geheim. Ze heeft niet voor niks zoveel gerenommeerde nominaties op haar naam staan. En op Instagram volgen 1.6 miljoen mensen haar. Maar er is meer. Haar vader noemt dat ‘het Greta effect’. In Duitsland en Zweden melden de spoorwegmaatschappijen dat er jaarlijks meer mensen met de trein reizen. En de Zweedse luchthavens hebben sinds september zelfs minder passagiers. Of dat allemaal door Greta komt, is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Maar het Zweedse woord Flygskam kennen we inmiddels ook in Nederland: vliegschaamte.

Thuis

Het Greta effect is ook thuis duidelijk merkbaar. Zo eten haar ouders geen vlees meer, hebben ze zonnepanelen op het dak van hun huis geïnstalleerd en vliegen ze niet meer. Vooral dat laatste heeft veel impact gehad op haar moeder Malena, die als operazangeres veel internationale optredens had, die ze nu niet meer kan doen.

“Later als ik groot ben, wil ik het gevoel hebben dat ik alles heb gedaan wat ik kon doen. Ik denk dat meer mensen dat zouden moeten voelen,” besluit Thunberg.

Wat vind jij van het klimaatactivisme van Greta Thunberg? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

16 gedachten over “Hoe de 16-jarige Greta Thunberg de wereld verandert”

  1. Pingback: Waarom ontkennen mensen klimaatverandering? - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.