Finland pioniert met nationaal basisinkomen experiment

Of ze nou arm of rijk, jong of oud, arbeidsongeschikt verklaard of kerngezond zijn: iedere Fin krijgt een aantal honderd euro per maand van de overheid, no questions asked. In november 2016 is de proeffase van mogelijk de eerste Europese invoering van het onvoorwaardelijk basisinkomen begonnen. Hetkanwel-lezers: op welke manieren zou een maandelijks inkomen jullie leven veranderen?

De Finnen maken zich zorgen: hun land heeft te kampen met armoede en een toenemende werkeloosheid, wat door de robotisering van de arbeidsmarkt enkel zal toenemen. Bovendien gaat het huidige welvaartssysteem gepaard met veel (en dure) bureaucratische rompslomp. In andere woorden: het is hoog tijd om het huidige welvaartssysteem te veranderen; en de meerderheid (57%) van het Finse parlement en 79% van de Finnen ziet die verandering tot stand komen door het onvoorwaardelijk basisinkomen in te voeren.

Het basisinkomen: hoe zat het ook alweer?

Het was de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp, maar voor diegene die het gemist heeft: het onvoorwaardelijk basisinkomen is een vast (maand)inkomen dat de overheid aan iedere burger uitbetaalt, zonder daar iets voor terug te krijgen. Het is de bedoeling dat iedere burger hiermee op sobere wijze de maand door kan komen, zonder zich zorgen te hoeven maken over hun primaire basisbehoeften. Wie daarnaast meer geld wilt en/of nodig heeft, kan dat uit andere inkomstenbronnen halen (werken, investeren etc.).

Hoe hoog moet het inkomen worden?

Foto©Inyucho, Flickr, Cc By 2.0.
Foto©Inyucho, Flickr, Cc By 2.0.
In Finland wordt het voorstel voor de invoering van het basisinkomen volgend jaar november ingeleverd, waarna er –bij goedkeuring- een nationaal experiment gestart wordt. Het Finse Instituut voor Sociale Zekerheid (Kela) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit voorstel, waarin het basisinkomen is vastgesteld op een bedrag van 800 euro per burger per maand. Overige financiële overheidssteun komt daarbij te vervallen en over het geld dat de Finnen naast het basisinkomen verdienen zal belasting worden geheven.

De grootste onenigheid tussen de voorstanders in Finland draait om de hoogte van het uiteindelijke bedrag: de Linkse Alliantie partij wilt inzetten op 620 euro per persoon per maand, de Groenen op 440 euro en volgens de liberale Centrumpartij (de leidende partij in dit initiatief) moet het basisinkomen zelfs ergens tussen de 850-1.000 euro per persoon per maand worden vastgesteld.

En Nederland dan?

Ook Nederland zit niet stil op het gebied van het basisinkomen. Zowel op landelijk (D66, GroenLinks en de Vrijzinnige Partij spraken zich positief uit) als op een kleinschaliger niveau vinden er ontwikkelingen plaats. Zo is de Groninger Frans Kerver begonnen met een particulier basisinkomen experiment. Middels een crowdfundingproject wordt er bij iedere 12.000 euro die hij ophaalt een basisinkomen verloot van 1.000 euro/maand (voor de periode van één jaar) onder geïnteresseerden.

In 2016 is ook de stad Utrecht (in samenwerking met de Universiteit van Utrecht) begonnen met een basisinkomen experiment. Hierbij zullen 300 mensen (die nu ook een uitkering ontvangen) op verschillende manieren een basisinkomen van 900 euro per maand ontvangen. Sommige zullen aan bepaalde regels moeten voldoen, andere worden helemaal vrijgelaten. Ook doet er een groep mee aan het onderzoek die volgens het oude welvaartssysteem financiële ondersteuning ontvangt. Op deze manier hopen de onderzoekers meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijke effecten van het invoeren van een gelijk inkomen op een nationaal niveau.

Over de schrijver

51 gedachten over “Finland pioniert met nationaal basisinkomen experiment”

  1. Als iedereen vanaf 18 jaar hetzelfde bedrag aan basisinkomen ontvangt (zonder uitzonderingen) hoeft de administratie haast niets te kosten, een computer doet he werk.
    Wat kan vervallen :bijstand,ww,wao,aow,.
    Misbruik kan via de gemeente aangepakt worden.

    Waar ook eens over nagedacht moet worden of de basis van de belasting niet de som van ieders bezit moed zijn,
    Waarbij de volgende belastingen kunnen vervallen:
    Inkomen,vermogen.Woz,overdracht,Auto,,Erf,Schenk,Btw,enz.
    En waarbij vlaktax,minder fraudemogelijkheden en het totaal redelijker,doelmatig is.

  2. Basis.
    Dat is ‘t basis-woord voor ‘BASIS-inkomen.

    Geef ‘t aan
    iedereen die minder dan ?% van het minimuminkomen (=?) ontvangt.
    Neem ‘t van
    iedereen die meer dan ‘t (bijv.) driedubbele ervan ontvangt
    en/of van iedereen die meer dan (bijv.) 500.000 € aan geld en/of bezittingen (inclusief privé-auto, jacht, e.d.) bezit.

    De bedragen die ik hier noem zijn slechts zéér grove inschattingen
    op basis van (mìjn) geringe inzicht in praktijk en haalbaarheid.

    Maar er is vast wel ‘n club mensen te vinden die vanuit een relevante deskundigheid, en met een ‘realistisch’ oog op wenselijkheid en haalbaarheid, de juiste voorstellen kan berekenen.

    Het lijkt mij persoonlijk heel zinnig en noodzakelijk om de grootverdien-top af te romen tot proporties die het niet langer aantrekkelijk maken om gewetenloos hard en/of slim door te werken om een exorbitant luxe leven te kunnen leiden ten koste van een groeiende groep goedwillende onmachtigen.
    De bewering dat mensen ‘niet meer aan ‘t werk te krijgen’ zouden zijn als ze niet ‘naar hun niveau (=?!) betaald zouden krijgen is allang naar het rijk der fabelen verdwenen. Dit sprookje wordt alléén nog verteld door ‘grootverdienende’ slimmeriken en op conservatief ingestelde economie-opleidingen.
    Niet alleen wijze lieden, maar ook wetenschapsmensen zijn al enige jaren tot de inmiddels stevig onderbouwde conclusie gekomen dat andere, menselijker waarden ten grondslag zouden moeten liggen aan een economie die gezond, humaan en duurzaam genoemd mag worden.

    (En ja, stem dus tòch voorlopig maar op de SP)

  3. Eerst moet de hele Nederlandse mentaliteit veranderen
    Men denkt hier ook in de zorg en het bedrijfsleven wat kan ik verdienen dus hoe groot is de vraag en dan waarde voor de mens dus eerst de portemonnee en dan het wel zijn zolang de zorg Door verzekering maatschappijen word geregeld en de overheid de mensen zorgtoeslag moet geven dus een verkapte bonus voor de zorgverzekeringen en zo kun je nog meer bedenken huur kind gebonden toeslag enzovoort enzovoort de idioterie ten top 45 jaar geleden was de wachtlijst voor een woning c.a 2 jaar nu 15 jaar geweldige vooruit gang in 45 jaar dus voor we hier een basis inkomen krijgen moet de mentaliteit heel erg veranderen en inleveren doen ze in de top niet zie zalm

Reacties zijn gesloten.