Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en net zoveel creatieve manieren om de bomen op deze planeet te redden. Zo is een groep Amerikanen bezig om samen een bos in Californië op te kopen om het zo te kunnen herstellen en beschermen. In Alder Creek, zoals het bos heet, vind je de hoogste bomen ter aarde. Er staan eeuwenoude sequoia (reuze pijnbomen), waarvan er zo’n 500 een diameter van bijna 2 meter hebben.
De Stagg tree
Ook de Stagg Tree, de vijfde grootste boom ter wereld, staat in dit bos. Van deze boom wordt gezegd dat hij zo’n 3.000 jaar oud is. We herhalen het nog maar eens: 3.000 jaar oud! Mijn hersenen gaan altijd onmiddellijk in de overdrive als ik dit soort informatie te verwerken krijg, want 3.000 jaar geleden: wat deed de mens toen eigenlijk? In ieder geval was Columbus toen nog in geen velden of wegen te bekennen, maar de Native Americans waren er natuurlijk al wel. Die leefden zo’n 14.500 jaar geleden al op dit continent, blijkt uit opgravingen in Florida. In harmonie met de natuur.
De grootste bomen ter wereld
De organisatie Save the Redwoods League is begonnen met een crowdfundingsactie om dit oerbos te kunnen bemachtigen. Er zijn nog maar 73 Sequoia bossen over op deze planeet en die staan allemaal in Californië. “Het is een uniek en buitengewoon mooi landschap,” zegt Sam Hodder, hoofd van de organisatie, tegen de site Treehugger. “De grote Sequoia zijn de grootste bomen ter wereld.”
Burgers in actie
Californië is overigens niet de enige plek waar burgers geld inzamelen voor bomen. De nationale televisie in Denemarken wijdde eerder deze maand een televisie-marathon aan bomen. Het was voor het eerst dat er met een tv-programma geld werd ingezameld voor bomen. Het doel was om iets meer dan 2,6 miljoen euro op te halen om 1 miljoen bomen te kunnen planten. En dat lukte. Ook in Canada lukte het deze maand om via crowdfunding $3 miljoen op te halen om een stuk bos te kopen om het zo te beschermen tegen houtkap.
Nederlands bos
In Nederland zijn er -voor zover wij weten- nog geen burgerinitiatieven om bossen op te kopen of geld in te zamelen om bomen te planten. Wel heeft een groep mensen uit Wageningen een eigen natuurgebied opgekocht om zo het landschap te beschermen. En in Flevoland kon je twee jaar geleden je eigen stuk bos huren. Een idee van boswachter Martine Dubois om de mensen meer te betrekken bij de natuur.
Wat denk jij, zouden we ook in Nederland geld in moeten zamelen voor (extra) bomen? Of ken jij initiatieven, die daar al mee bezig zijn? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
16 gedachten over “Deze mensen kopen samen een heel bos”
ja helaas is dit nu nodig. maar het is wel van de gekke dat particuliere nu moeten opdraaien voor het behouden van de laatste beetjes bos. Helaas hakt de overheid er aardig op los en ook natuurorganisaties als natuurmonumenten dien hieraan mee. En met de komst van biogascentrales wordt de vraag naar bomen alleen maar groter. Zo wordt het kappen van bomen alleen maar meer lucratief .
graag meer info woestijnen weer groen maken
Bomen planten lijkt me minder zinvol dan de natuur gewoon eens echt zijm gang te laten gaam. Maar Nederland is maar klein en daarom zou dit lastiger kunnen zijn. Net de docu gekeken van fools and dreamers en hier sta ik helemaal achter. ”Natuur’ zou vooral gewoon eens 10 a 30 jaar met rust worden gelaten maar dit is in Nederland allemaal vrij gecontroleerd geloof Ik en/of heeft het ‘bestemmingsplannen’ als recreatie, parl etc. ik woon om de hoek bij het Vliegenbos in Amsterdam. Het enige stadsbos waar hout gewoon blijft liggen en ze zo min mogelik ingrijpen. En ja dit zou ik best samen willen kopen! Aangezien deze grond veel waard zou zijn voor nieuwbouw.. hoop dat t nooit zover komt!
Het Nederlandse bedrijf Groasis vraagt ieder die gemotiveerd is om mee te doen met hun droom om 2 miljard hectare door de mens gemaakte woestijn te herbebossen met hun Growboxx technologie die irrigatie overbodig maakt.
Grapjas. Wij hebben natuurmonumenten. Op de ANWB na ongeveer de grootste vereniging van Nederland. Met overal regionale afdelingen. Dat zijn dus particulieren die natuur kopen en beschermen. Al 100 jaar.
Nederland zit vol met dit soort organisaties. Doe je huiswerk even voor je schrijft
https://www.partijvoordedieren.nl/nieuws/woudfunding-om-natuur-vrij-te-kopen
De partij voor dieren doet aan Woudfundingsacties….
Vr groet
Judith Groenendijk
Hoe weet je dat de indianen 14000 jaar geleden in harmonie met de natuur leefden? De aankomst van mensen op het Amerikaans continent is gelinkt met uitsterven van flink wat soorten …
Partij voor de dieren is hier ook mee bezig. Doen ook crowdfunding voor een stuk natuur in Gelderland!
Doen! Zeker hier is dit nodig omdat Nederland een van de weinige, zo niet het enige land is zonder eeuwenoude bomen. Kapgraag of boomvijandig zou ik dit landje wiilen noemen.
Alle beetjes helpen
Reacties zijn gesloten.