In de afgelopen decennia werd ons leven veel aangenamer dankzij de komst van steeds meer apparaten. In een slim huis communiceren deze met elkaar, zodat je huis nog comfortabeler wordt.
Op crowdfundingplatform Kickstarter staat bijvoorbeeld ‘Flic’, een simpele knop die communiceert met iOS en Android. Je kunt er je stereo, wekkers maar ook het licht mee bedienen. En Apple is bezig met de ontwikkeling van HomeKit, waarin één taal wordt ontwikkeld waarmee verschillende apparaten met elkaar kunnen praten.
In Nederland zie je de ontwikkeling naar een smart home al terug in Toon, een thermostaat van Eneco waarmee je niet alleen je CV-ketel bedient, maar je hele huis. Je kunt dit computertje bijvoorbeeld aansluiten op slimme stekkers, zodat je niet alleen ziet hoeveel energie apparaten verbruiken, maar waarmee je ze ook op afstand kunt bedienen. Ben je vergeten de computer uit te zetten? Staat de TV nog op stand-by? Met Toon op afstand corrigeer je dit snel, of je nu aan de andere kant van de stad bent, of aan de andere kant van de wereld.
Eenvoudig energiebewust
Een belangrijk kenmerk van een slim huis is dat je als gebruiker meer controle krijgt doordat de apparaten je meer inzicht geven. Met Toon zie je bijvoorbeeld precies wat je aan stroom en gas verbruikt en hoeveel dit kost. Je kan ook zien hoe je verbruik zich verhoudt tot vergelijkbare huishoudens of vrienden.
Veel mensen zijn hier erg benieuwd naar. We kennen bij hetkanWel mensen die speciale ‘energienota-borrels’ organiseren. Hierbij vertellen ze over de hoogte van hun energierekening, en geven ze elkaar tips om energie te besparen. Die tips geeft Toon ook. Je kunt jezelf bijvoorbeeld laten coachen op minder sluipverbruik. En het mooie is dat je deze tips nu ook op je smartphone kan krijgen. Zo word je bijna vanzelf energiebewust.
Een slim huis is ook een brandveilig huis
De verwachting is dat er de komende jaren nog veel meer apparaten op de markt verschijnen die je huis slimmer maken. Denk aan laadpalen die zorgen dat je accu’s van elektrische auto’s kunt gebruiken als kleine energiecentrales voor de opslag van zelf opgewekte zonne-energie. Via een slim retoursysteem leveren deze laadpalen in de straat stroom aan de auto, die op zijn beurt weer elektriciteit teruggeeft aan het huis als je wasmachine moet draaien of de airco aan staat. In de Utrechtse wijk Lombok wordt hier al mee geëxperimenteerd.
Bij De Dutch Design Week bedachten studenten zelfs het revolutionaire idee om Toon te laten reageren op de lichaamstaal van bewoners in een huis. Zover is het nu nog niet, maar Toon is al wel zo slim dat hij je op je smartphone waarschuwt wanneer er rook in jouw huis is. Je kunt hem hiervoor aansluiten op een slimme rookmelder, zodat je dus naast een melding in huis en op Toon, ook een melding krijgt als je niet thuis bent. Desgewenst kunnen zelfs je buren of andere contactpersonen worden gewaarschuwd.
Wil jij ook de toekomst in huis halen? Kijk voor meer informatie.