Je uitvaartwensen: niet echt een gesprek voor bij de koffie, maar nadenken over je uitvaart doe je uit liefde naar jezelf en de mensen om je heen. Door jouw wensen vast te leggen, geef je je nabestaanden houvast en voorkom je dat ze moeilijke keuzes moeten maken in een toch al emotionele tijd. En wanneer je kiest voor een duurzame uitvaart, bewijs je daarmee ook nog een laatste dienst naar het milieu. Maar waar begin je? Hier lees je alles over een duurzame uitvaart en hoe je jouw persoonlijke wensen kunt vastleggen in een uitvaartcodicil.
Wat maakt een uitvaart ‘groen’?
Een duurzame uitvaart is een afscheid dat rekening houdt met het milieu. Dit doe je door ecologisch verstandige keuzes in je uitvaartwensen
Natuurbegraafplaatsen
Kies je voor een begrafenis, dan is een natuurbegraafplaats de meest milieuvriendelijke optie. Hier wordt je begraven in biologisch afbreekbare materialen en zonder grafsteen, zodat de natuur haar gang kan gaan. Deze bijzondere plekken zijn vaak omgeven door bossen of heide: een duurzame en serene rustplaats dus.
Ecologische kisten
Traditionele doodskisten kunnen het milieu belasten door gebruik van lak, metaal en niet-afbreekbare materialen. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven, zoals kisten gemaakt van ongeverfd hout, bamboe of zelfs gevlochten wilgentakken.
Resomeren en cryomeren
Naast begraven en cremeren zijn er nieuwe manieren die als milieuvriendelijker worden beschouwd, zoals resomeren (ook wel watercrematie genoemd) en cryomeren. Bij resomeren wordt het lichaam opgelost in een vloeistof op waterbasis, wat minder energie kost dan cremeren. Cryomeren maakt gebruik van bevriezing en vibratie om het lichaam om te zetten in composteerbare resten.
Bloemen
Rouwboeketten zijn onlosmakelijk verbonden met onze manier van afscheid nemen. Kransen met tropische bloemen of die met pesticiden zijn behandeld, hebben een grote impact op het milieu. Overweeg in plaats daarvan gecertificeerde bloemen van Nederlandse akkers of ecologisch gekweekte boeketten.
Donaties in plaats van bloemen
Wil je liever geen grote hoeveelheid bloemen? Vraag je nabestaanden om in plaats daarvan een donatie te doen aan een goed doel dat je dierbaar is. Dit kan niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar geeft ook een extra betekenis aan je afscheid.
Papierbesparing
Ook de rouwkaarten kun je in je uitvaartwensen meenemen. Overweeg digitale rouwkaarten en herinneringsboekjes in plaats van fysieke exemplaren. Als je toch papier wilt gebruiken, kies dan voor gerecycled FSC papier.
Duurzaam vervoer
Een koets met paarden, een elektrische rouwauto of zelfs een fiets: er zijn allerlei groene alternatieven voor traditioneel rouwvervoer.
Door bewust keuzes te maken voor je uitvaartwensen, kun je bijdragen aan een duurzamere wereld – zelfs als je er zelf niet meer bent.
Uitvaartwensen vastleggen in een codicil
Heb je nagedacht over je (duurzame) uitvaart, dan wil je natuurlijk dat je wensen ook op deze manier uitgevoerd worden. Een uitvaartcodicil is een eenvoudig, zelfgeschreven document waarin je jouw persoonlijke uitvaartwensen vastlegt. Het voordeel? Je hebt geen notaris nodig en er zijn dus geen overbodige kosten aan verbonden. Met een codicil kun je specifieke details vastleggen, zoals:
- Locatie van de uitvaart: Wil je worden begraven of gecremeerd, en waar moet dit gebeuren? Misschien heb je een voorkeur voor een natuurbegraafplaats, of wil je dat je as wordt uitgestrooid op een speciale plek. Dit zal in buitengebieden makkelijker zijn dan bijvoorbeeld voor een uitvaart in Amsterdam. Zoek vooraf de mogelijkheden uit.
- Muziek: Van ingetogen klassiek tot dat ene vrolijke liedje dat iedereen aan het lachen maakt – je kunt precies aangeven bij welke muziek jij graag afscheid wilt nemen.
- Kleding en sfeer: Wil je dat de gasten in kleurrijke kleding komen? Of geef je de voorkeur aan een traditionele, ingetogen sfeer?
- Bloemen en decoraties: Heb je een favoriete bloem of kleur? Of wil je liever helemaal geen bloemen?
Praktische tips bij het opstellen van een codicil
Als je een codicil opstelt, zijn een paar punten belangrijk:
- Wees specifiek
Hoe duidelijker je bent, hoe makkelijker het is voor je nabestaanden om je wensen te respecteren. Schrijf dus niet “mooie bloemen”, maar bijvoorbeeld “biologisch gekweekte zonnebloemen”. - Geef het document een goede plek
Een codicil heeft alleen nut als je nabestaanden weten waar het ligt. Bewaar het op een veilige, toegankelijke plek en laat je naasten weten waar ze het kunnen vinden. - Werk het regelmatig bij
In de loop der tijd kunnen je wensen veranderen. Misschien ontdek je een nieuwe duurzame optie, of krijg je een andere kijk op hoe je afscheid eruit moet zien. Zorg daarom dat je codicil up-to-date blijft. - Zorg dat je codicil rechtsgeldig is
Hoewel een codicil eenvoudig op te stellen is, heeft het wel juridische kracht. Schrijf het daarom met de hand en vergeet je handtekening en de datum er niet op te zetten. Hiermee hebben je nabestaanden een officieel document.
Het vastleggen van je uitvaartwensen – duurzaam of niet – geeft niet alleen jou gemoedsrust, maar ook je naasten!
Op websites zoals www.pc.nl kun je terecht voor meer informatie over het regelen van een uitvaart of het opstellen van een codicil.