Van de week had ik bijna ruzie met een zeer milieubewuste vriendin. Ze kwam langs en ik bood haar koffie aan. ‘Ja, heerlijk’, antwoordde ze blij, ‘ik snak naar koffie.’ Toen ik aanstalten maakte om ons Nespresso apparaat te vullen met een capsule, sloeg haar stemming om.
Clooney-fan
‘Heb jij zo’n vreselijk ding in huis? Dat had ik toch echt niet van jou verwacht.’ ‘Ik ben een grote George Clooney-fan’, grapte ik nog maar ze kon er niet om lachen. Een tirade over de vervuiling van eenpersoons wegwerpcapsules volgde. ‘Eens’, zei ik toen ze een slok nam. ‘Ik ben het helemaal met je eens, maar wij recyclen de capsules en van de oude koffie wordt compost gemaakt. Doorgaans gaat koffieprut zo bij het gewone afval de verbrandingsoven in.’
Studie
Deze wijsheid had ik uit een artikel van The Guardian over ‘portie koffie’, die steeds meer in zwang komt: iedereen z’n eigen smaakje in plaats van een gezellige grote pot filterkoffie. Ons oude apparaat had het begeven en we oriënteerden ons op de hedendaagse mogelijkheden. Een hele studie heb ik gemaakt van koffie, zetmethodes en meer wetenswaardigheden. Tegenwoordig kies je niet meer louter op basis van prijs en inhoud van een apparaat. Ook moet je letten op gebruiksgemak, hoeveel smaakjes zijn er, kan íe cappuccino of ristretto maken… En ben je helemaal grondig bezig dan kijk je ook naar de impact op het milieu. Lang heb ik me afgezet tegen Nespresso om dezelfde argumenten waarmee mijn vriendin mij om de oren sloeg.
Beter portiekoffie
Maar volgens het artikel in The Guardian, die weer een heus onderzoek citeerde, wordt heel veel filterkoffie weggegooid en staat een kan doorgaans lang te verpieteren op het warmhoudplaatje, wat ook allemaal energie kost. Portiekoffie is wat dat betreft veel efficiënter. Het onderzoek kwam tot de conclusie dat de Senseo’s of Nespresso’s van deze wereld zelfs beter voor het milieu zijn dan filterkoffie. Daarbij moet wel vermeld worden dat het onderzoek in opdracht van Nespresso werd gehouden.
Mooie verhalen
‘Hoe het ook zij het’ antwoordde ik mijn vriendin, ‘ligt het allemaal genuanceerder dan op het eerste gezicht lijkt.’ Bovendien las ik op de website van Nespresso uitgebreid over hun ‘social repsonsibility’, die – al dan niet op aandringen van mijn held Clooney – bewonderenswaardig is. Nu kunnen natuurlijk mooie verhalen verteld worden op websites maar als het wordt onderschreven door een gold class notering in de Dow Jones Sustainability Index*, dan ben ik toch geneigd om het te geloven.
Verlotingsactie
Dan alleen die cupjes. Inderdaad, zonde van al dat aluminium en dat afval is een doorn in het oog. Maar als het gerecycled wordt, dan is er in feite weinig aan de hand. Net als glas kan aluminium praktisch voor 100% gerecycled worden zonder dat het veel energie kost. Dus dat doen wij thuis trouw. Bij het bestuderen van de Nespresso-website stuitte ik op een verlotingsactie, die het hele jaar gehouden wordt. Wie zijn of haar zak met cupjes inlevert, maakt kans op mooie prijzen zoals een fotoshoot met Sacha de Boer of luxe weekend Parijs met de Thalys.
Zichtbaar
Ik neem aan dat Nespresso deze wedstrijd organiseert om het recyclen te promoten. Lovenswaardig, met toch wel één minpunt, die ik bij deze heel graag onder de aandacht van Nespresso breng: promoot ook je wedstrijd in plaats van ‘m diep weg te stoppen op je site. Net zoals de afvalbakken voor de cupjes: ergens ver weg in een hoek van de winkel in plaats van vol in het zicht. En geen medewerker bij Nespresso die mij ooit gevraagd heeft of ik een recycletas nodig heb. Als je het recyclen echt serieus neemt, dan zouden deze stappen toch vanzelfsprekend zijn. Anders heeft mijn milieubewuste vriendin toch zeker een punt.
Annemarie de Raadt
PS Na het schrijven van deze blog en al het commentaar daarop ben ik toch verder gaan zoeken. Helemaal gelukkig ben ik met een nieuwe vondst: koffiecups van FairTrade Original, biologische koffie in 100% composteerbare cups. Zo worden alle mitsen en maren in een keer opgelost.
Lees ook mijn vorige blog: liever de lucht in op biofuel
50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.
12 gedachten over “Duurzame daad 34/50 – Nespresso moet aan de bak”
Volgens mij moeten we minder gaan recyclen.
We worden door de fabricanten met mooie beloften wijs gemaakt dat hun producten voor zoveel en zoveel procent te recyclen zijn.
We worden door de overheid gedwongen om maar meer en meer te recyclen met allerlei regels en maatregelen ,zo hebben ze in mijn gemeente bedacht als we minder restafval containers plaatsen de burger dan meer moeite moet doen om zijn afval weg te kunnen door verder te moeten lopen hiervoor de burgen meer gaan recyclen.
waar echt veel winst voor het milieu te behalen is ,is door de fabrikanten te bewegen om hun producten milieu vriendelijker te maken.
Een voorbeeld is de verpakkingen om levensmiddelen dat zou ook een stuk minder kunnen.
Meer recyclen is niet de oplossing minder afval produceren is de oplossing.
duurzamer producten maken die langer meegaan. Denk aan de cellulaire telefoon elk onderdeel dat stuk gaat is te vervangen en ook weer te hergebruiken.
Verder een goede tip de zoekmachine Ecosia ,voor elk zoekopdracht die er geplaats word plaatsen zij een boom hiermee creeer je zo zelf een bos
Volgens mij moeten we met zijn alle minder gaan recyclen.
Alle fabrikanten doen moeite om ons te vertellen dat hun producten voor zoveel procent te recyclen is.
Waar we van af moeten is de recycle drang en verplichting die ons als burger opgelegd wordt om toch vooral mee te doen.
Waar veel winst te halen valt is bij de productie om daar al te letten op het verbruik en gebruik van grondstoffen. Wat goed is voor het milieu is minder te hoeven recyclen groet charles
wow.. nee, nespresso kan echt niet op tegen water koken in je elektrische boiler en gewoon zoveel zetten met je filtertje en biokoffie als je gaat drinken. En als toch over, dan maar wat opwarmen met melk en boerenkoffie drinken de dag erna (precies genoeg en niet teveel koffie zetten heb ik geleerd van mijn collega die me heel fijntjes wees op hoeveel koffie te veel ik zette indertijd op t werk!). Wat verspilde ik vroeger veel gezette koffie! Maar inzicht doet verbeteren. Zelf zetten, goeie koffie, heerlijk.
En tegelijkertijd: ik verdien mijn leefgeld met een Bnb en daar heb ik dus ook een Nespresso staan voor mijn gasten: met biocupjes van de concurrent. Waarom dan? Nou, daar is geen afvoer voor koffie prut en het universeel begrijpelijke aan een cupje gebruiken is fijn voor de verschillende mensen, en ook eigenlijk de enige manier om ze zelfstandig koffie te laten zetten. Zoals mijn bestie zei: “je kunt niet van iedereen verwachten dat ze op jouw manier gaan koffie zetten”. En daarin had ie gelijk. En het houdt ook enorm vinger aan de pols in gebruik en en verspilling: 1 kopje per keer. Dus.. er zijn zeker plekken en manieren waar het te gek werkt: misschien een idee voor jullie thuis – doe t na t eten voor jullie beiden vanwege het gemak. Maar ZET GEWOON EEN POT KOFFIE MET DE HAND voor de gezelligheid en als je wilt koffie drinken met jezelf of een ander. Probeer niet te vallen voor: ieder kopje is zo leuk anders. Want dat is het gewoon niet. Het is viezige meuk.. 🙂 En ik wil niet eens weten wat ze er allemaal aan parfums en zut indoen! Naast het milieuonbewuste van het verwerken van koffie in een product in een cupje en dat verpakken en dat verspreiden over de hele wereld. En hun “eigen certificering”. Koop gewoon via je onafhankelijke biowinkel van een bioboer die minder of geen gif gebruikt en zo toch kan leven (simon levert is wel het minste dat je kunt doen) en geniet van de koffie zolang als de wereld en rijkdom verdeling het ons nog toestaat! I LOVE mn kopje koffie.. Maar verheerlijking van Nespresso in dagelijks gebruik is beetje suf, ookal vind ik de Clooney koop ook een briljante zet van ze en noem ik het ook de Clooney-machine.
Pingback: Duurzame daad 35/50 - Ter verantwoording - hetkanWEL
*Natuurlijk moet je altijd beducht zijn op greenwashing van bedrijven. Maar Nestlé heeft ook een topnotering (Gold class) in de Dow Jones Sustainability Index. Deze index inventariseert het duurzaamheidsbeleid van de beursgenoteerde bedrijven. Niets ten kwade van Rank-a-Brand maar het onderzoek dat DJSI loslaat op deze bedrijven is toch wel wat diepgaander. De lijst is een objectieve leidraad voor alle investeerders die duurzaam willen beleggen en wordt jaarlijks geupdated. Dus ik ga graag uit van de DJSI bevindingen. Hiet te zien: https://yearbook.robecosam.com/companies/
Vanaf dag 1 lever ik de capsules netjes in, eerst bij Kiala, nu bij de brenger van de nieuwe cupjes, in de daarvoor bestemde zak. En inderdaad is het lastig te vinden als je bestelt, maar eenmaal gedaan, kan je steeds herhaalbestelling aanklikken, dan zitten de recycle zakken er automatisch bij. Maar ik vind ook dat er wel wat meer aandacht aan besteedt kan worden door Nespresso, het is zoiezo geen gebruiksvriendelijke App.
Als ik koffie zet doe ik dat op de ouderwetse manier, gewoon op schenken, maar dan in een thermoskan zodat ik minimale energie gebruik en het koffiedik gebruik ik in de tuin en soms spoel ik het door de gootsteen ter voorkoming van verstopping.
Interessante vergelijking. Maar zeggen dat de cups ok zijn omdat je ze kan recyclen, is toch niet erg milieubewust. Recycle is de laatste van de 4 R’s: refuse reduce reuse en recycle. Dus beter geen cups (zeker niet als ze van aluminium of plastic zijn). Met een kleine Italiaanse espressokan kan je makkelijk koffie zetten in hele kleine porties zonder afval.
En…jij gelooft wat Nestlé zegt??? Slaap on-rustig verder…
Je hebt blijkbaar ook geen idee van wat aluminium met je gezondheid doet..
Tsja ik heb het niet zo op bedrijven die hun eigen keurmerk maken en dan beweren dat ze volgens hun eigen keurmerk 100% sustainable zijn, zo kan ik het ook. Dus ik laat me in deze meer leiden door rankabrand, die Nespresso een D geeft, oa vanwege de slechte transparantie.
En uiteraard als je het vergelijkt met filterkoffie op een warmhoudplaat en prut bij het restafval, dan komt Nespresso er goed vanaf, maar er zijn meer mogelijkheden: zelf gebruik ik een volautomatische espressomachine met bonen van Fairtrade Original en de koffieprut gaat bij mijn eigen compost (of je kan er oesterzwammen op kweken, ook leuk). Die meerprijs voor de machine heb je zo terugverdient omdat je maar 10 cent per kopje koffie kwijt bent in plaats van 40. Dan heb je dus gegarandeerde duurzame koffie met onafhankelijk keurmerk, het is goedkoper, en ik denk ook milieuvriendelijker 😀
Reacties zijn gesloten.