Duurzame daad 23/50 – Kat aan de ketting

In onze achtertuin staat een Catalpa. Dat is een boom met veel dunne takken en daarom een dichtbegroeide bladerkroon. Ideaal voor onze huismerel om op de top van de stam te nestelen. Zeer solide en heel goed beschut. Onzichtbaar voor roofvogels, die azen op het jonge grut. Er kleeft alleen een groot nadeel aan deze prachtige broedplaats: de boom staat een meter verwijderd van een schuurtje.

In mei leggen alle vogels een ei. Een simpel zinnetje, dat volgens mij iets heel belangrijks vertelt. Dieren zijn in het voorjaar druk in de weer om zichzelf in stand te houden. Niet alleen goed voor henzelf maar ook voor ons. Zonder vogels hebben insecten vrij spel en moeten we steeds meer bestrijdingsmiddelen gebruiken om ons voedsel te beschermen. Ook is het mooi dat vogels muggen eten, die ons dan niet kunnen steken. Prachtig zoals de natuur werkt.

Roofdier

Minder fraai is het gegeven dat jaarlijks duizenden baby vogeltjes het niet redden om volwassen te worden. Überhaupt – horen we telkens van de Vogelbescherming – hebben vogels het heel lastig. Niet alleen in landbouwgebieden maar ook in de bebouwing. Te weinig groen en te veel… katten.

Zo ook bij ons. De afstand van schuurdak tot Catalpa is met een soepele sprong goed te overbruggen. Dat had ik onderschat en zo is afgelopen jaar het veilige nestje leeggeroofd door onze goed doorvoede buurkat. In een gesprek hierover probeerde ik de buurvrouw ervan te overtuigen dat ik het een raar gegeven vond dat haar poes zomaar in mijn tuin rondsluipt om deze vernieling te begaan. Het was tegen dovenmansoren: katten horen buiten en katten zijn nu eenmaal roofdieren. Met beide stellingen ben ik het niet eens. Een stadskat is geen roofdier meer, maar een weldoorvoede huismus, die uit verveling of uit gewoonte uit jagen gaat.

Buitenvertier

Zonder verder uit te pluizen wie in deze discussie gelijk heeft, kun je toch niet anders concluderen dat het gevolg van het buitenvertier onwenselijk is. Vogels worden steeds schaarser en elke vogeltje dat door de klauwen van een kat gegrepen wordt, is er een te veel. In natuurgebieden waar honden los mogen lopen, geldt ook altijd een aanlijngebod in het broedseizoen.

Begin van het jaar belde ik daarom met de Vogelbescherming. Of het geen goed idee was om een campagne te starten. Zoiets van: Vogeltjes in het nest? Je kat even huisarrest. De Vogelbescherming gaf aan dat ‘katten inderdaad een heel groot probleem zijn, vooral in het voorjaar, maar het ligt allemaal te gevoelig’. Het ligt zeker heel gevoelig. Fanatiek fel worden kattenbaasjes doorgaans als ik over het onderwerp begin. Is dat echter een reden om die moordpartijen dan maar te laten gebeuren? Daarom bij deze een dringende oproep aan iedereen die zijn of haar geliefde huisdier buiten laat lopen: mag het kattenluik even op slot de komende maanden?

Barricaderen

Mijn eigen actie bestaat uit een grondig onderzoek hoe katten uit de tuin te weren. Mogelijkheden te over: van kant-en-klare stinkkorrels tot suggesties van koffiedrap, citroenschillen en knoflook. De Catalpa laat haar eerste blaadjes zien, de merel zingt dat het een lieve lust is. Binnenkort ga ik mijn tuin barricaderen. Wie doet mee? Als we het allemaal doen, dan wil die kat niet eens meer naar buiten.

Overigens las ik ook een aantal handige tips van een kattenbezitter om haar poezen in haar eigen tuin te houden. Zo kan het natuurlijk ook.

Annemarie de Raadt

50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook mijn vorige blog: leven zonder angst

Over de schrijver

15 gedachten over “Duurzame daad 23/50 – Kat aan de ketting”

  1. Katten genoeg voeren zodat ze geen trek in vogeltjes hebben? Maar ja, de katten in mijn tuin zijn van andere mensen. Ik heb zelf momenteel geen kat. Ik heb geen zin in prikkeldraad of chemische middeltjes om katten te weren. Ik heb wel gemerkt dat katten niet in mijn tuin poepen. Dat komt doordat ik alle grond bedekt houd met planten (geen losgeharkte kale grond dus, waar katten dol op zijn).
    Als er minder vogels zijn komt dat trouwens niet door de katten , maar door … de mens. Mensen nemen het leefgebied in, leggen het vol stenen en asfalt, rijden met hun auto’s vogels en andere dieren aan, en ze gebruiken pesticiden (vogels eten vergiftigde insecten en gaan daar aan dood). Als wij verstandige mensen zijn dan maken we onze tuin aantrekkelijk voor wilde dieren (insecten, vogels, egels, enz.) en gebruiken we geen pesticiden.

  2. sorry voor de herhaling, de computer wilde eerst niets plaatsen en heeft toen de 1ste en 2e keer achter elkaar geplaatst.

  3. De vogels hebben geloof me, meer te lijden van hobbysnoeiers en motor\zagen en ander ellendig lawaai!!
    Er zijn ook katten die helemaal niet jagen. De mijne bijvoorbeeld.
    Ik heb er drie en ze zijn niet in vogels geïnteresseerd.
    Als de avond zich aandient komen ze binnen en ze zijn pas na
    9 uur ‘smorgens weer buiten.
    De mensen zijnhet, die het grootste gevaar leveren en om dat te verdoezelen
    wordt de katten de schuld gegeven.
    Maar er zijn beslist teveel huisdieren en ook veel te veel mensen.
    Ik ga het nu bij de politie aangeven als die mensen in dit broedseizoen
    doorgaan met hun stompzinnig gesnoei!

    Nog eens: er zijn veel te veel mensen en er is veel teveellawaai,
    kermissen, snoei -en ander tuig dat motorisch werkt.
    Dát is heel slecht voor vogels en veel mensen trekken zich van het broed
    seizoen niets aan. Dus: de politie op deze overtreding wijzen!
    \Mijn katten zijn’snachts altijd binnen . Ik heb er drie en ze vangen geen
    vogels. Veel vogels broeden in mijn prachtige wilde tuin en ze weten
    dat mijn katten geen interesse hebben, of je ‘t nu gelooft of niet!

  4. Wij hebben een kattenren… Kan ze lekker naar buiten zonder vogels op te vreten, in andermans tuinen te schijten of aangereden te worden 🙂 Win win

  5. Onze kat ging nooit verder dan onze tuin omdat wij haar als kitten het eerste jaar Met katers is dat misschien wat lastiger aan te leren, maar het zou moeten lukken. Verder hebben katten een hekel aan de geur van kampherspiritus binnen smeerde ik dat vaak aan de poten van mijn bank zodat ze daar afbleven. Gewoon te halen bij de drogist en misschien ook buiten te proberen door het op schuttingen en bomen te smeren.

    1. sorry de eerste zin moet zijn: onze kat ging nooit verder dan onze tuin omdat we haar als kitten het eerste jaar aan een lijntje in de tuin lieten.

  6. Schrikdraad op het schuurtje?
    Ben het wel met je eens. Als honden in het broedseizoen aangelijnd moeten worden, is het ook een heel goed idee om de katten tijdelijk minder naar buiten te doen. Sowieso vind ik het raar dat het “normaal” gevonden wordt dat huisdieren anderen lastig kunnen/mogen vallen.

Reacties zijn gesloten.