Niet meer schoffelen, niet meer maaien, je planten bewateren met opgevangen regenwater en zoveel mogelijk biologische planten en bloemen in je tuin of op je balkon. In haar boek Duurzaam Tuinieren deelt Anne Wieggers, hoofdredacteur van Gardener’s World, haar beste tips voor duurzaam tuinieren. Het doel? Een plek die prachtig is om naar te kijken, zich vult met gezoem en gefladder en waar je ook nog eens bloemen in kan plukken of uit kan eten.
Een duurzame tuin
Anne Wieggers studeerde kunstgeschiedenis en ging de politiek in voor Groen Links voordat ze haar hart volgde en zich vol passie op duurzaam tuinieren stortte, ecologisch tuinontwerper werd en over het onderwerp ging schrijven. “Bij tuinieren gaat het juist om het proces wat zo mooi is,” zegt ze in het NPO Radio 1 programma Kunststof. Dus geen volwassen planten overal neerzetten en de boel aanharken, maar zaaien, stekken, afleggen, kweken en zien hoe alles groeit en de tuin zich ontwikkelt. Hoe pak je dat het beste aan? We geven alvast wat tips voor duurzaam tuinieren van Anne:
1. Het mag best een beetje rommelig
“Mensen denken heel vaak bij natuurlijk en duurzaam tuinieren, dat het een soort wildernis is. Dat is wel echt een misverstand, want dat is het helemaal niet. Het mag best een formele tuin zijn. Maar wat ik wel denk, is dat een duurzame tuin niet al te opgeruimd is en dat is nog wel een uitdaging in Nederland, want we zijn nogal een aangeharkt land,” vertelt ze in Kunststof. “Er hoeft maar een besje te vallen en dan komt een dienst het opruimen.” Ons land blinkt uit in de gemaaide gazonnetjes met aan beide kanten een border, een schommel of tuinhuisje achterin, een trampoline, rechte heggen en heel veel schuttingen. Zonde, vindt Anne Wieggers, want het kan anders.
2. Laat je snoeiafval gewoon in de tuin liggen
Van haar hoeft het allemaal niet zo strak. Ze zou graag veel meer bloemen zien, minder lege grond en vooral niet zo netjes. Want juist door het snoeiafval in een hoekje te leggen, krijg je bijvoorbeeld egels in je tuin. En de egels die eten dan bijvoorbeeld weer de slakken op. En dat is natuurlijk een veel betere optie dan slakkenkorrels strooien, want vogels voeden hun jongen weer met de slakken die daaraan gestorven zijn en dat wil je natuurlijk niet. Je moet wel zorgen dat de egels ook daadwerkelijk je tuin in kunnen natuurlijk, dus als je een schutting hebt dan is het handig om daar een opening in te maken voor de egels.
3. Houd op met schoffelen en spitten
Je moet het bodemleven rust gooien. Als je fanatiek aan het schoffelen slaat, verstoor je het bodemleven, verarm je de grond, geef je onkruid meer kans om te groeien en er komt veel CO2 bij vrij. En dat wil je niet. Wat dan wel? Je kan organisch materiaal op de aarde leggen, zoals mulchen. Hier leven wormen, bacteriën en schimmels in die goed zijn voor de bodem en dus voor de plant.
4. Bewater je planten met regenwater
Planten zijn over het algemeen helemaal niet zo dol op leidingwater, omdat het vanwege de kalk vaak te hard is. Dat geldt trouwens ook voor kamerplanten. Er zitten bovendien stoffen in, die maken dat de planten de voedingsstoffen minder goed kunnen opnemen. Vang het regenwater dus op en gebruik een gieter om ze water te geven. Als je planten vaak een beetje water geeft, gaan ze trouwens ondiep wortelen en worden ze lui. Geef je ze minder vaak water, dan gaan ze dieper wortelen en is het steeds minder vaak nodig om ze water te geven.
5. Maak een plan voor je tuin
Je kan je tuin natuurlijk organisch laten ontstaan, maar je kan ook een plan maken waarbij je rekening houdt met de bloeitijd van bepaalde planten. Als je dat een beetje geordend aanpakt, heb je het hele jaar door bloeiende bloemen in je tuin staan. Kijk ook even welke kleur bloemen je bij elkaar wil zetten (misschien houd je van een bonte tuin, maar het kan ook zijn dat je juist alles in dezelfde tinten wil) en plant zoveel mogelijk inheemse planten. Dat zijn planten die al honderden jaren voorkomen in ons land, onderdeel uitmaken van het natuurlijk ecosysteem en waar insecten vaak van afhankelijk zijn.
In het boek van Anne Wieggers staan nog veel meer tips. Bijvoorbeeld voor het aanleggen van een geveltuin of een boomspiegel (de grond rondom de boom) of voor potplanten op je balkon en dakterras.
Wij mogen een exemplaar van het boek weggeven. Wil je kans maken? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (als je dat niet al gedaan had natuurlijk) en laat hieronder in een reactie weten waarom juist jij dit boek wil winnen.
59 gedachten over “5 tips voor voor een mooie duurzame tuin van ecologisch tuinontwerper Anne Wieggers”
Dit boek komt als geroepen. We wonen nu enkele jaren in dit huis en alle kiezels en steentjes hebben plaatsgemaakt voor zand, bloemen en planten. We merken echter dat bepaalde plekken in de tuin iets anders nodig hebben en tips zijn hierbij enorm welkom. Zo zijn we op zoek naar een boom om ons grasveldje van schaduw te voorzien en willen we dolgraag nog meer bijtjes, libellen, kikkers, vlinders en vogels in onze tuin verwelkomen.
Wat zou ik dit boek graag cadeau doen aan Sander, voor zijn 40 e verjaardag. Volgend jaar heeft hij een nieuwe tuin aan te pakken wat hij met veel plezier doet, maar dit zal hem nog meer inspireren!
Ik ben me sinds kort meer aan het verdiepen in onkruid dmv wildplukken, nu zou ik graag ook mijn tuin wat duurzamer willen maken. Het lijkt me leuk om dit boek te winnen om daar mee aan de slag te gaan!
Ik wil het boek zo graag winnen omdat we hier in mijn buurt met steeds meer buren samen aan het tuinieren geslagen zijn en meer en meer geveltuinen aanleggen en boomspiegels willen beplanten. Graag zo biologisch en duurzaam mogelijk. Ieder van ons weet wel weer een ander beetje, maar we missen soms een goede, duurzame leidraad. Dit boek lijkt me daar uitstekend geschikt voor. Ik zeg: kom maar door met dat boek en verfraai daarmee in onze straat elk gat en elke hoek 🙂
Ik ben graag bezig in onze tuin,duurzaam tuinieren wil ik natuurlijk. Erg benieuwd naar alle tips in het boek!
Graag wil ik het boek winnen zodat ik nog meer wil leren. Mijn passie is werken in en met de Apotheek van God. Ik kijk steeds uit naar stekjes en zaden, daar word ik blij van. Het boek is aan mij besteed. Graag leer ik zelf en mensen vanuit mijn hart hoe ze dat kunnen doen. Dit enthousiasmeren doe ik als vrijwilliger individueel en kleine groepjes. Hierbij voel ik me rijk.
Geef mensen geen vissen maar leer ze vissen.
Ik geloof dat het boek van Anne Wieggers een waardevolle handleiding voor mij kan zijn zodat ik nog meer kan leren en doorgeven en kan genieten van mijn tuin en de apotheek van de NATUUR!
Hoe mooi kan het ZIJN!
met liefdevolle groet,
ELISE
We gaan volgend jaar verhuizen naar het huisje van mijn oma met een tuin van 30 are die nog grotendeels ‘leeg’ staat. Ik wil daar graag een permacultuurtuin inrichten (daar ben ik nu al over aan het lezen), met daarin ook plaats voor een mooie bloementuin en een geveltuin voor het huisje van mijn oma zou ook schitterend zijn. Het liefst wil ik dit tuinproject met mijn drie kinderen (14,11,6 jaar) aanpakken, dus een boek met veel handige tips, mooie foto’s zou hen zeker kunnen enthousiasmeren 🙂
Buiten, in de natuur, daar worden zintuigen geprikkeld. De kleuren, de geuren, de geluiden. Al dat kleine en grote leven dat zich een weg door die groen gerande wonderwereld baant. Het verwondert me iedere keer weer, zodra ik de tuin in stap. Hoe dichtbij die natuur al kan zijn. Zomaar in mijn eigen tuin! En het maakt me ook bijzonder nederig en nieuwsgierig, naar wat er allemaal nog meer mogelijk is, wanneer je eenmaal met je tuin aan de slag gaat. Vorig jaar heel hard aan de slag gegaan om onze tuin nieuw leven in te blazen. Het was (en is!) een spannend en genoeglijk proces, waarbij ik aan alles twijfelde en nog steeds regelmatig aan veel twijfel. Hoe snoei ik goed? Hoe stimuleer ik de juiste balans tussen licht, lucht en ruimte voor het bodemleven? Vooral ontdek ik wat ik nog niet wist en wat allemaal er nog te leren en te ontdekken valt. En dat is een prachtig proces. Zo graag daarom, zou ik een groene, eetbare oase willen creëren, om zelf van te genieten en te delen; niet alleen met mijn dierbaren, maar vooral ook met de vele vliegende en kruipende insectjes, de egels, de padden, poezen en vogeltjes. En dit boek zou daarbij een waardevolle informatie- en inspiratiebron zijn. Dank voor deze kans, kortom, en aan alle duurzame natuur- en levensgenieters hier op hetkanwel.nl: een fijne zonnige zomer in de tuin gewenst!
Graag zou ik het boek winnen om kado te doen aan een dierbare vriendin die heel goed bezig is in haar tuin!
Dit is precies wat ik graag wil leren voor mijn tuin. Ook Een geveltuin lijkt me geweldig. Hoe meer groen hoe liever.
Heb ook de mogelijkheid om veel water op te vangen, ben hier al mee bezig. Alles wat ik nog meer kan leren op dit vlak is ZO welkom.
Zou het fantastisch vinden om dit boek te mogen winnen. Mede gezien feit dat tuin en alles er omheen zo belangrijk is voor onze gezondheid.
Reacties zijn gesloten.