Je bent gek op je kat. Er staan honderden foto’s op je telefoon, je huis staat vol met spullen en je koopt nog wat lekkers voor hem. Verwend? Nee hoor. Hoe gek je ook op je kat mag zijn, je liefde voor je pluizenbol hoef je niet uit te drukken in spullen. Een kat heeft namelijk ook een ecologische voetafdruk. Als kattenbaasje kun je wel degelijk iets doen om zijn pawprint te verkleinen. Zeg nou eerlijk, je kat is allang blij met een simpele kartonnen doos toch?
In Nederland wonen ongeveer drie miljoen katten. Ook zij hebben een bepaalde CO2-uitstoot. Katten hebben impact op het milieu door hun voer, verzorging, poep en afval. De klimaatimpact van een kat is minder dan 1% van de klimaatimpact van een Nederlands huishouden.
Impact van voer
Volgens Milieucentraal heeft het voer de meeste milieu-impact. Een kat is een echte carnivoor, die kun je dus niet zomaar een vegetarisch of vegan dieet voorschotelen. “Katten hebben meer eiwitten en aminozuren nodig dan honden, omdat hun lichaam die snel afbreekt. Ze zijn daarom gevoelig voor tekorten”, zegt Ronald Jan Corbee, specialist Klinische Voeding van Gezelschapsdieren op dierenarts.nl. Zo is taurine een essentieel aminozuur voor de kat dat alleen voorkomt in dierlijke producten. Een tekort kan leiden tot blindheid en hartfalen.
Volgens Milieucentraal is droogvoer minder belastend voor het milieu dan natvoer. Zo blijven brokjes ook langere tijd goed, terwijl natvoer eerder bederft en in de vuilnisbak belandt. Toch is het voor de kat belangrijk dat hij soms natvoer krijgt, bijvoorbeeld in de zomer, zodat hij meer vocht binnenkrijgt.
Voor de gezondheid van je kat is het belangrijk dat je voer kiest met een hoog eiwitgehalte. Er zijn veel merken die een hoog koolhydraatgehalte hebben, wat de kat juist niet nodig heeft (en kan leiden tot overgewicht). Daarnaast kun je letten op duurzame merken en op de verpakking.
Tips voor kattenvoer:
- Yarrah, biologisch kattenvoer zonder toegevoegde chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO.
- Yora, op basis van insecten, duurzaam en ethisch verantwoord. (Het effect van een alternatieve eiwitbron is nog onvoldoende getest in langetermijnstudies voor katten.)
- Kies voor glas of aluminium verpakkingsmateriaal, omdat deze gerecycled kunnen worden. Plastic pouches van één maaltijd per stuk zijn moeilijker te recyclen.
- Geef je kat de aanbevolen hoeveelheid voer op een dag, wat aangegeven staat op de verpakking.
Impact van kattenbak
Voor het welzijn van je kat en voor het milieu, is het beter om de kattenbak dagelijks te verschonen. Maak dus geen gebruik van een kattenbakzak waarbij je eens per week alles in één keer weggooit. Een kat is nu eenmaal een schoon dier, dus zo’n stinkende bak vindt hij niet fijn. En jij ook niet toch? Daarnaast is het beter voor het milieu, omdat je de kattenbakvulling minder vaak hoeft te vervangen. Je schept gewoon de drollen en plas uit de bak en het is weer schoon. De kattenbakvulling mag bij het restafval.
Tips voor de kattenbak:
- Gebruik kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen zoals snippers van hout, maisstengels of tarwestengels. Denk bijvoorbeeld aan Cat’s Best of Biokat’s, gemaakt van plantaardige vezels.
- Als je liever kattenbakvulling gebruikt dat gemaakt is van natuurlijke klei, dan kun je voor Biokat’s of Yarrah kiezen.
- Kies voor afbreekbare zakjes om het gebruikte kattengrit in te doen.
Impact van spullen
Een kat heeft spullen nodig. Denk hierbij aan een kattenbak, etensbakjes, drinkbakjes, mandjes om te slapen, een krabpaal, een reismand en speelgoed. Teveel nieuwe spullen kopen is natuurlijk niet milieuvriendelijk. Dus koop alleen wat nodig is. Let op duurzaamheid als je iets nieuws koopt of koop tweedehands.
Tips voor spullen:
- Kies een krabpaal die gemaakt is van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan Natural Paradise, waarbij de pluche is gecertificeerd volgens oeko-tex en het berkenmultiplex afkomstig is uit duurzame bosbouw.
- Kies voor keramieken voerbakjes in plaats van plastic. Beter voor het milieu en ook beter voor de kat (omdat er geen microplastic in zijn water drijft).
- Gebruik borstels van natuurlijke materialen.
- Kies voor speelgoed dat niet van plastic is gemaakt. Kies daarom voor speeltjes van natuurlijke materialen, zoals hout.
- Maak zelf speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan een kartonnen doos met ritselend papier. Of maak een kattenhengel van een stevige stok met een stukje touw en een kurk.
- Kies voor een keramische drinkfontein. Deze is duurzaam en ook nog eens gezonder, omdat ze makkelijk schoon te maken zijn. Poreus plastic kan namelijk ziektekiemen bevatten.
- Een kat houdt van meerdere slaapplekjes. Een simpele manier om een slaapplek te maken is een kartonnen doos met een oude handdoek erin.
Welzijn van de kat
Een kat in huis maakt het leven zoveel mooier, maar het is wel een grote verantwoordelijkheid. Het kost tijd, geld en energie. Denk daarom goed na voordat je een kat in huis neemt. Denk eens aan het welzijn van de kat.
Ben jij een geschikt kattenbaasje?
- Heb je voldoende financiële middelen om je kat te verzorgen? Ook als hij ziek wordt? Een bezoek aan de dierenarts kan duur zijn.
- Heb je voldoende tijd? Een kat is geen levend speelgoed dat je alleen maar eten en drinken hoeft te geven. Aandacht, tijd om te spelen en in zijn behoeften voorzien is erg belangrijk.
- Heb je iemand die je kat kan verzorgen als je zelf op reis bent of mocht je ernstig ziek worden? Het is altijd fijn om te weten dat een goede vriend of familielid de zorg van je over kan nemen, indien nodig.
Als jij een geschikt kattenbaasje bent en overweegt om een kat in huis te nemen, denk dan eens aan een dier uit een asiel of opvang. Exacte cijfers over het aantal katten in een asiel zijn niet bekend, maar volgens de Sophia Vereeniging, die zich inzet voor het welzijn van dieren, neemt dit aantal in Nederland jaarlijks toe.
Heb jij een kat en wat doe jij om de pawprint te verkleinen?
Lees ook:
Wat eten die 33,4 miljoen huisdieren in Nederland eigenlijk?
Wat is de milieu impact van mijn huisdier eigenlijk?