Meestal zijn vegan bakboeken gevuld met ingrediënten als banaan, dadels, cashewnoten, kokosolie en ingewikkelde meelsoorten als ‘kokosmeel’, ‘amandelmeel’ of ‘boekweitmeel’. Want als je dan toch ‘ingewikkeld’ doet (namelijk vegan), doe dan ook meteen maar alles anders (glutenvrij of suikervrij bijvoorbeeld). Op zich niets mis mee, maar het betekent wel dat alle baksels min of meer in dezelfde smaakgroep vallen en dat is toch eeuwig zonde!
Suikervrij hoeft niet
Dat vond Dosia Brewer ook. “Voor Delicious testte ik heel veel vegan kookboeken en van de vegan toetjes werd ik eigenlijk nooit echt blij,” vertelt ze. “Heel vaak is het zo dat als je de eetbare bloemen eraf haalt, er niet zoveel over blijft. Toen dacht ik: dit moet toch kunnen!” Suikervrij hoeft wat haar betreft dan ook niet, als je het maar met mate eet. Ook heeft ze – net als ik- geen zin om altijd maar banaan, cashewnoten of dadels te proeven.
Basiskennis
Het boek begint bij de basiskennis. “Zodat je een beetje snapt hoe dingen werken,” legt Dosia uit. Vegan bakken is lastiger: je moet wat creatiever zijn met de ingrediënten. “Je wil toch de eigenschappen van traditioneel gebak hebben: het moet lekker smaken, luchtig zijn, knapperig of juist stevig. Er staan heel veel ‘normale’ recepten in het boek, voor bijvoorbeeld speculaas of paasbroodjes, maar dan zonder boter en eieren als ingrediënt. Mijn basis is wel geraffineerd: ik gebruik bloem en kristalsuiker.”
Bindmiddel
Lijnzaad, chiazaad, appelmoes, plantaardige yoghurt, banaan, gluten: het kan allemaal gebruikt worden als bindmiddel. “Als je geen eieren gebruikt, moet je iets anders hebben dat ervoor zorgt dat de boel bij elkaar blijft. Ik ben zelf groot fan van appelmoes, gewoon uit een potje, maar wel ongezoet en biologisch. Maar ik gebruik alle bindtechnieken en smaken.”
Smaak
Omdat je niet kan terugvallen op de smaak van eieren n roomboter, moet je andere ingrediënten gebruiken met een hele sterke smaak. “Chocola moet echt heel erg chocola zijn. Een citroentaart moet heel erg citroen zijn.” Om vegan te bakken moet je een nieuwe routine opbouwen en de inhoud van je voorraadkast aanpassen. Je moet je oude gewoonten overboord gooien en anders denken.
“Ik ben zelf geen vegan, maar wel een bewuste en nieuwsgierige kok. En waarom zouden we niet voor plantaardig kiezen als het even lekker is? Op deze manier kan je iets lekkers maken, maar toch in de gaten houden dat we iets langer met de wereld moeten doen.”
Wil jij een exemplaar van Dosia bakt vegan winnen? Laat het ons dan weten door een reactie achter te laten met je motivatie.
52 gedachten over “‘Dosia bakt vegan’ laat zien hoe lekker vegan bakken kan zijn”
Ik zou dit kookboek graag willen winnen. Dan kan ik alle vooroordelen uit mijn omgeving aan flarden bakken met deze taarten! 🙂
Wauw, wat klinkt dit boek vet! Als studentje heb ik nu veel vrijheid om dingen uit te proberen en het groene, duurzame, ecovriendelijke leven spreekt mij enorm aan! Ik experimenteer al veel, maar zie soms door de bomen het bos niet meer (en er zijn al zo weinig bossen ;), dus een kookboek zou een enorme hulp voor mij (en mijn studentenomgeving aan wie ik alles uit ga delen) zijn!
Zo benieuwd naar deze nieuwe manier van lekker vegan bakken! Ik zou graag het boek winnen☺️ Verandering van spijs doet eten…verandering van recepten doet koken en bakken????
MMMMM! Yammie!!!
Tot nu toe ben ik altijd een beetje tegen gehouden om vegan te bakken, omdat het me zo ingewikkeld lijkt. Omdat dit boek voor de eenvoudige aanpak gaat, wil ik het graag proberen. Ik kan vast wat lekkers maken uit dit boek!
Ik zou het boek aan een vriendinnetje geven die zelf ook zoveel mogelijk plantaardig bakt en haar eigen taartjes al verkoopt aan winkels. Ze is bezig met een boek en ik denk dat dit heel veel inspiratie geeft. En ik blij want dan mag ik proeven!!
Ik zou graag het boek winnen, omdat ik vegan (en zelfs vegetarisch koken) wel zo’n beetje opgegeven had. Het was me te ingewikkeld en vooral te smaakloos en soms zelfs vies. Mijn gezinsleden wilden het al helemaal niet meer eten. Zo jammer! Dus ik ben benieuwd. Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat je appelmoes kunt gebruiken als bindmiddel. Ik hou erg van bakken en koken en lekkere, smaakvolle maaltijden maken.
Ik heb Dosia net op de radio gehoord en werd er enthousiast van! Ben geen vegan maar wel nieuwsgierig naar haar alternatieven om te bakken. Mooi dat ze daarmee duurzaamheid meeneemt. Ik zou m graag winnen
Ik lees allemaal goede redenen om dit boek te willen winnen.
De mijne is simpel: om voor mijn kinderen de wereld leefbaar te houden haal ik steeds meer dierlijk eiwit uit het menu. Echter we wennen maar niet aan de smaak van dadels en van veel recepten word je winderig. Alle hulp is welkom.
Ja heel graag!! Ik zag hem deze week in de boekenwinkel liggen en dit mis ik echt in mijn vegan kookrepertoire. De dadels en cashewnoten zijn inderdaad te enthousiast vertegenwoordigd in een gemiddeld vegan bakselskookboek. Dus naar mijn idee een superkookboek!
Reacties zijn gesloten.