Meestal zijn vegan bakboeken gevuld met ingrediënten als banaan, dadels, cashewnoten, kokosolie en ingewikkelde meelsoorten als ‘kokosmeel’, ‘amandelmeel’ of ‘boekweitmeel’. Want als je dan toch ‘ingewikkeld’ doet (namelijk vegan), doe dan ook meteen maar alles anders (glutenvrij of suikervrij bijvoorbeeld). Op zich niets mis mee, maar het betekent wel dat alle baksels min of meer in dezelfde smaakgroep vallen en dat is toch eeuwig zonde!
Suikervrij hoeft niet
Dat vond Dosia Brewer ook. “Voor Delicious testte ik heel veel vegan kookboeken en van de vegan toetjes werd ik eigenlijk nooit echt blij,” vertelt ze. “Heel vaak is het zo dat als je de eetbare bloemen eraf haalt, er niet zoveel over blijft. Toen dacht ik: dit moet toch kunnen!” Suikervrij hoeft wat haar betreft dan ook niet, als je het maar met mate eet. Ook heeft ze – net als ik- geen zin om altijd maar banaan, cashewnoten of dadels te proeven.
Basiskennis
Het boek begint bij de basiskennis. “Zodat je een beetje snapt hoe dingen werken,” legt Dosia uit. Vegan bakken is lastiger: je moet wat creatiever zijn met de ingrediënten. “Je wil toch de eigenschappen van traditioneel gebak hebben: het moet lekker smaken, luchtig zijn, knapperig of juist stevig. Er staan heel veel ‘normale’ recepten in het boek, voor bijvoorbeeld speculaas of paasbroodjes, maar dan zonder boter en eieren als ingrediënt. Mijn basis is wel geraffineerd: ik gebruik bloem en kristalsuiker.”
Bindmiddel
Lijnzaad, chiazaad, appelmoes, plantaardige yoghurt, banaan, gluten: het kan allemaal gebruikt worden als bindmiddel. “Als je geen eieren gebruikt, moet je iets anders hebben dat ervoor zorgt dat de boel bij elkaar blijft. Ik ben zelf groot fan van appelmoes, gewoon uit een potje, maar wel ongezoet en biologisch. Maar ik gebruik alle bindtechnieken en smaken.”
Smaak
Omdat je niet kan terugvallen op de smaak van eieren n roomboter, moet je andere ingrediënten gebruiken met een hele sterke smaak. “Chocola moet echt heel erg chocola zijn. Een citroentaart moet heel erg citroen zijn.” Om vegan te bakken moet je een nieuwe routine opbouwen en de inhoud van je voorraadkast aanpassen. Je moet je oude gewoonten overboord gooien en anders denken.
“Ik ben zelf geen vegan, maar wel een bewuste en nieuwsgierige kok. En waarom zouden we niet voor plantaardig kiezen als het even lekker is? Op deze manier kan je iets lekkers maken, maar toch in de gaten houden dat we iets langer met de wereld moeten doen.”
Wil jij een exemplaar van Dosia bakt vegan winnen? Laat het ons dan weten door een reactie achter te laten met je motivatie.
52 gedachten over “‘Dosia bakt vegan’ laat zien hoe lekker vegan bakken kan zijn”
Oh wat ’n gaaf boek lijkt me dit! Ik ben gek op bakken, maar vegan bakken vind ik nog ’n uitdaging. En dan wil ik graag ook nog duurzaam bakken, dus als het kan zonder al die ingrediënten van ver weg…
Doet u mij dat boek maar!
Groeten, Jolanda
Hallo! Ik zou het boek graag willen voor mijn schoondochter, die heel graag lekker kookt en bakt en met een kindje op komst is er straks nog
meer te vieren.
Lieve groet, Ruth
Inderdaad, de dadel- en bananensmaak komen mij de neus uit. Voor vegan kind en schoonkind maar ook voor mezelf wil ik nu wel eens lekker diervrij gebak op tafel kunnen zetten. En dan maar hopen dat de rest van de familie eindelijk proeft dat vegan ook lekker kan zijn.
Omdat ik net op m’n telefoonscherm heb gekwijld bij het lezen van de blog ????
Ik zou dit boek graag willen hebben. Vooral om de mensen in mijn omgeving te overtuigen dat vegan niet betekent dat iets niet meer te eten is. Ik heb helaas te weinig inspiratie om zelf te experimenteren met ingrediënten, dus dit boek zou zo fijn zijn om te hebben en van te leren.
Gegroet,
En ook ik zou graag met jullie nieuwe-vegan-kookboek aan de slag willen &hier winnares van zijn.boek zou lekker vettig&ranzig worden van het vele bakken&pakken.het krijgt een mooie plek tussen de andere kook-bak-meesterlijke boeken.dit archief gaat weer naar de koker-bakker in de familie,dus JIJ Vegan blijft nog lang bestaan.
Ik ben benieuwd of ik word uitgedaagd met nieuwe smaken, ideeën en technieken.
Ik ben benieuwd of ik de roomboter en eieren mis.
De meeste vegan recepten tot nu toe zijn stevig en weinig luchtig.
Ik zou zo graag wat meer vegan willen implementeren in mn leefstijl maar zie dan door de bomen het bos niet meer. Vandaar dat dit boek mij wel eens enorm op weg kan helpen! Leuk en interessant om me nog meer vegan te laten leven.
Oh, deze zou ik graag winnen. Omdat Dosia al goede ideeen had toen we nog samen bij Margriet werkten, omdat mijn ene dochter vegetarisch is en mijn andere een dieet heeft met heel veel restricties waardoor vega best lastig is dus ik hoop op weer eens makkelijk bakken en koken!
Wat fijn dat iemand verder kijkt dan dadels, vijgen, bananen en amandelmeel. Ik ben heel benieuwd naar de receptenn en zou daarom het boek graag winnen.
Reacties zijn gesloten.