Meestal zijn vegan bakboeken gevuld met ingrediënten als banaan, dadels, cashewnoten, kokosolie en ingewikkelde meelsoorten als ‘kokosmeel’, ‘amandelmeel’ of ‘boekweitmeel’. Want als je dan toch ‘ingewikkeld’ doet (namelijk vegan), doe dan ook meteen maar alles anders (glutenvrij of suikervrij bijvoorbeeld). Op zich niets mis mee, maar het betekent wel dat alle baksels min of meer in dezelfde smaakgroep vallen en dat is toch eeuwig zonde!
Suikervrij hoeft niet
Dat vond Dosia Brewer ook. “Voor Delicious testte ik heel veel vegan kookboeken en van de vegan toetjes werd ik eigenlijk nooit echt blij,” vertelt ze. “Heel vaak is het zo dat als je de eetbare bloemen eraf haalt, er niet zoveel over blijft. Toen dacht ik: dit moet toch kunnen!” Suikervrij hoeft wat haar betreft dan ook niet, als je het maar met mate eet. Ook heeft ze – net als ik- geen zin om altijd maar banaan, cashewnoten of dadels te proeven.
Basiskennis
Het boek begint bij de basiskennis. “Zodat je een beetje snapt hoe dingen werken,” legt Dosia uit. Vegan bakken is lastiger: je moet wat creatiever zijn met de ingrediënten. “Je wil toch de eigenschappen van traditioneel gebak hebben: het moet lekker smaken, luchtig zijn, knapperig of juist stevig. Er staan heel veel ‘normale’ recepten in het boek, voor bijvoorbeeld speculaas of paasbroodjes, maar dan zonder boter en eieren als ingrediënt. Mijn basis is wel geraffineerd: ik gebruik bloem en kristalsuiker.”
Bindmiddel
Lijnzaad, chiazaad, appelmoes, plantaardige yoghurt, banaan, gluten: het kan allemaal gebruikt worden als bindmiddel. “Als je geen eieren gebruikt, moet je iets anders hebben dat ervoor zorgt dat de boel bij elkaar blijft. Ik ben zelf groot fan van appelmoes, gewoon uit een potje, maar wel ongezoet en biologisch. Maar ik gebruik alle bindtechnieken en smaken.”
Smaak
Omdat je niet kan terugvallen op de smaak van eieren n roomboter, moet je andere ingrediënten gebruiken met een hele sterke smaak. “Chocola moet echt heel erg chocola zijn. Een citroentaart moet heel erg citroen zijn.” Om vegan te bakken moet je een nieuwe routine opbouwen en de inhoud van je voorraadkast aanpassen. Je moet je oude gewoonten overboord gooien en anders denken.
“Ik ben zelf geen vegan, maar wel een bewuste en nieuwsgierige kok. En waarom zouden we niet voor plantaardig kiezen als het even lekker is? Op deze manier kan je iets lekkers maken, maar toch in de gaten houden dat we iets langer met de wereld moeten doen.”
Wil jij een exemplaar van Dosia bakt vegan winnen? Laat het ons dan weten door een reactie achter te laten met je motivatie.
52 gedachten over “‘Dosia bakt vegan’ laat zien hoe lekker vegan bakken kan zijn”
Dit lijkt mij een mooi boek, een uitdaging om nieuwe recepten te proberen.
Ja, ik doe graag mee! Voor onze dochter van 12 die bewust koos voor vegetarisch en nu nog een stap verder wil gaan door vegan te gaan eten! Ik wil haar daar graag in stimuleren en motiveren. Hopelijk kan het kookboek ons op weg helpen!
Jaaaa, dit boek zou ik graag winnen! Bakken is héél fijn maar al die banaan en dadels… Ik lust zelf geen banaan, zoon geen dadels. En echt lekker wordt het eigenlijk meestal niet. Maar het kán dus wel ????
Ik woon in Zweden en geef hier kookles op een middelbare school. Dus ik weet over Zweedse recepten: In echt álles gaat een flinke hoeveelheid boter, kaas en eieren! Dat kan anders denk ik 🙂
En inspiratie is altijd welkom!
Het kan wel? Vegan bakken, zonder banaan en dadels… Ik probeer het héél graag uit!!
Ik werk op een school voor praktijkonderwijs en ben daar docent consumptief. Mijn leerlingen zijn gewend aan ‘traditionele’ gerechten en ik vind het leuk en een uitdaging om ze kennis te laten maken met andere manieren van koken en eten. Ik wil ze graag laten zien en laten ervaren dat vegan ook lekker en makkelijk kan zijn. Hoe leuk zou het zijn als we meer en meer vegan kunnen gaan eten op school????
Ik ben benieuwd naar. Recepten in ditboek.
Sinds mijn schildklieraffwijking…in 1 maand tijd 12 kg aangekomen, heb ik eerst een kal.arm dieet gevolgd waar ik 2 kg ben afgevallen in een half jaar maar ik werd er ziek van en het gaat tegenstAAN.
MISSCHIEN VEGANETEN? Lekkere recepten? Ikben reuze benieuwd!
Ik wil, net zoals de andere reacties heel graag het boek winnen! Op het moment doe ik de opleiding zelfstandig werkend kok, ik eet al plantaardig maar wil het graag een level hoger gaan tillen om het ook meer in desserts te gaan maken, niet alles hoeft het zelfde te proeven maar dat is soms nog wel eens lastig! Ik zou super blij zijn met dit boek en hoop dat ik dit door kan zetten in de keuken van restaurants, dat zou super tof zijn!
Ooohhh, wat lijkt met dat een heerlijk boek!
Kan ik mijn vegan zoon en schoondochter eens trakteren op/verrassen met iets nieuws!
*parttime vegan
*vaak geen inspiratie
*wil dolgraag meer leren!
Ik ben al meer dan 10 jaar volledig vegan,heb er zelf geen enkel probleem mee.Maar mijn vrouw en kinderen zijn flexitarier 1 of 2 keer per week eten ze vlees.Maar voor de zoetigheden,zoals gebak en pannenkoeken is het wel moeilijk voor hun met de bananen smaak.
Daarom ben ik el benieuwd naar het boek.
Reacties zijn gesloten.