Dit drijvende tiny house komt uit de 3D-printer

Aan het einde van de maand moet het af zijn: het eerste 3D-geprinte tiny house, gebouwd op een drijvend ponton in Tsjechië. Met een speciale robotarm kan het drijvende tiny house binnen 48 uur geprint worden. Daarmee wordt 50% op de bouwkosten en 20% op CO2-uitstoot en bouwafval bespaard. Het huis, dat ontworpen is door beeldhouwer Michal Trpak, heeft de naam Prvok gekregen.

Drijvend tiny house

Prvok heeft een oppervlakte van 43 m2. Opvallend aan het ontwerp zijn de organische vormen en de enorme patrijspoorten, die dienstdoen als raam en natuurlijk horen bij een huis op het water. Er zijn drie kamers in het huis: een slaapkamer, een badkamer en een woonkamer met een open keuken. Het huis is overigens ook prima geschikt om op land te bouwen, zo stellen de makers.

Grotendeels zelfvoorzienend

Het drijvende tiny house is op een ecovriendelijke manier gebouwd en is grotendeels zelfvoorzienend, met een groen dak, een recirculatie douche en een waterreservoir. Het huis is ontworpen om minimaal 100 jaar te blijven staan, ook in extreme weersomstandigheden. “In de toekomst kunnen de bewoners het afbreken en het terplekke weer opbouwen met hetzelfde materiaal,” zegt ontwerper Michal Trpak.

Drijvende Tiny House

Andere 3D-geprinte huizen

De makers hopen dat ze met Prvok de bouwindustrie op z’n kop zullen zetten door op maat gemaakte huizen betaalbaar te maken en minder materialen te verspillen dan bij de traditionele bouwmethode. Overigens is Pvrok niet het eerste 3D-geprinte huis met deze ambitie. In Eindhoven wordt gewerkt aan een hele buurt met vijf 3D-geprinte huizen (Project Milestone) en in Amerika presenteerde een startup in 2018 ook al een 3D-geprint huis, dat binnen 24 uur gebouwd kon worden voor 4.000 dollar. Zij begonnen in Mexico aan de bouw van een 3D-geprinte buurt. De eerste huizen daarvan werden eind 2019 opgeleverd.

Vergaderruimte uit de 3D-printer

En de eerste 3D-geprinte vergaderruimte van Europa staat sinds 2019 in Teuge, Gelderland. Voordeel van een 3D-printer is, dat je vrij makkelijk ronde vormen kan bouwen. Hier was vraag naar een cirkelvormige vergaderruimte, omdat dat het meest efficiënt blijkt te vergaderen. Het duurde tien dagen om dit vergadergebouw te printen.

Zou jij in een 3D geprint huis willen wonen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Foto’s van Prvok od Burink.  

Over de schrijver

21 gedachten over “Dit drijvende tiny house komt uit de 3D-printer”

  1. Gaat nooit massaal gebeuren.
    A kost banen
    B kost bouwbedrijven
    C geeft lage lasten bewoners dus einde slavernij
    D gemeentes heffen belasting over dure huizenprijzen
    E is een volslagen illusie je bent op deze planeet om een de rekening te betalen van de elite en zolang het mensDOM zich laat wijsmaken dat de leugen de huizenprijzen stijgen een correctie is op de krankzinnige inflatie hoef je niets te verwachten.

    1. Helemaal mee eens. Dit gaat die 1% nooit goed vinden. Stel je voor, de hele bevolking in huizen die geen cent aan hypotheek rente meer opleveren. Weg inkomsten, daar houden gemeenten echt wel rekening mee want ze zitten allemaal in hetzelfde complot. Het is een heel netwerk van bedrog en uitbuiterij waar we allemaal slachtoffer van zijn. Ik teken onmiddellijk voor een 3D geprint huisje, maar ik zie nu de barrieres al die opgeworpen gaan worden in vorm van allerlei nieuwe belastingen en regelingen die dit volledig onmogelijk gaan maken voor ons. Deze aarde is een prisonplanet onder zwaar dictator-schap.

  2. Ja zeker wil mijn huis wel uit voor de tiny vind dat de gemeente makkelijker moet worden om zulke projecten te stimuleren grond beschikbaar stellen

  3. Over enkele jaren zou ik zeker wel in een geprint huis willen wonen.
    Het zou mooi zijn om mee te kunnen doen met een project voor meerdere woningen.

  4. Ik zou zeker in een 3 D geprint huis willen wonen..! Lijkt me geweldig.. geheel naar eigen idee bouwen… grote tuin erbij en klaar…!

Reacties zijn gesloten.