Dit bedrijf neemt letterlijk iedereen aan: ‘open hiring’ heet dat

Het is een nieuw businessmodel dat is komen overwaaien vanuit Amerika en het heet ‘open hiring’. Het principe is simpel: iedereen wordt aangenomen, zonder sollicitatieprocedure. Wat?! Inderdaad! Bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery uit New York hoef je geen brief, CV of referenties in te leveren. Je hoeft er zelfs niet op gesprek te komen. Het enige wat je moet doen, is je inschrijven. Vervolgens wordt iedereen op volgorde van aanmelding aangenomen.

Brownies voor banen

In Intermediair was vorige week een interview te lezen met Mike Brady van Greyston Bakery. Doel van het bedrijf is om zoveel mogelijk banen te scheppen voor mensen die normaal gesproken moeilijk werk vinden. Het motto is dan ook: We don’t hire people to bake brownies, but we bake brownies to hire people. Brownies die je overigens terugvindt in bijvoorbeeld Ben & Jerry’s Chocolate Fudge Brownie Icecream. Dan weet je dat.

Zakelijk succes

Ondertussen heeft Greyston Bakery duizenden ex-gedetineerden, daklozen, ex-verslaafden en vluchtelingen met een onzekere status aan het werk geholpen. De bakkerij werd in 1982 in de New Yorkse wijk Yonkers opgericht door zenboeddhist Bernie Glassman. Hij gaf buurtgenoten zonder opleiding of speciale skills een baan om op die manier iets te doen aan de enorme hoeveelheid daklozen in zijn wijk. Al in 1989 ging het een samenwerking aan met Ben & Jerry’s. In 2016 verdiende het bedrijf 12 miljoen dollar, waarmee maar gezegd is dat ‘open hiring’ hand in hand gaat met zakelijk succes.

Niet oordelen

Mike Brady sprak vorige week met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om te kijken wat het systeem van ‘open hiring’ voor de havenstad kan betekenen. “Om dit tot een succes te maken moet je niet oordelen over mensen die je aanneemt,” vertelde hij aan Intermediair. “Andere bedrijven zeggen: wij nemen jou niet aan, omdat je te langzaam bent. Wij zeggen: we nemen je aan en kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat je sneller wordt. Dat vraagt een andere mindset.”

Niet iedereen redt het

Terwijl iedereen wordt aangenomen bij Greyston Bakery, worden er relatief ook veel mensen ontslagen. Van de tien, die starten, gaan gemiddeld vier of vijf mensen door. Dat is met bijna 50% overigens geen slecht score voor een project dat werkt met mensen, die maar weinig kansen krijgen. Maar het ontslaan van mensen brengt wel wat juridische haken en ogen met zich mee, zeker in een land als Nederland, zo staat ook te lezen in het artikel van Intermediair.

Open hiring in Nederland

Toch wordt er hard gewerkt om de ‘open hiring’ filosofie ook in ons land van de grond te krijgen. In 2020 moet er een Europese Greyston Bakery in Nederland komen. Tot die tijd zijn er allerlei kleine pilots bezig bij bedrijven als MamaLoes en koffiebedrijf MAAS. Deze zomer is in New York het Center for Open Hiring geopend met als doel om best practices te delen en te helpen bij het opzetten van nieuwe initiatieven.
Wat denk jij: heeft het concept van ‘open hiring’ kans van slagen in Nederland? Laat hieronder een reactie achter.

Over de schrijver

12 gedachten over “Dit bedrijf neemt letterlijk iedereen aan: ‘open hiring’ heet dat”

  1. Dit lijkt me een plan met potenties, al zal het wel wat aangepast moeten worden voor de Nederlandse regelgeving. En wat boven werd geopperd: geef iedereen wel minstens een jaar de kans om te laten zien wat hij of zij kan!

  2. Wat een mooi concept! Zo zou het moeten zijn in de wereld. Kansen voor de kanslozen. Ik denk dat deze mensen júist enorm gemotiveerd zijn. Haal naar Nederland ajb en laat vele bedrijven dit voorbeeld volgen. Win-win!

  3. Dus de eerste selectie is door de potentiele medewerker zélf: kán ik dit en wil ik dit?
    Dan krijg je goed gemotiveerde mensen.
    De eerste tijd ‘in dienst’ is vervolgens een uitgebreide proefperiode. Daar is de ontslagprocedure wat makkelijker dan hier.
    Een prachtig idee om alles veel organischer te laten verlopen. Natuurlijker. En goedkoper ook nog.

  4. Wat een geweldige “ eyeopener” . Om met de Nederlandse wetgeving rondom ontslag te “dealen” zou er wellicht een andere constructie bedacht kunnen worden om alle mensen die wel willen werken, maar dat nu niet kunnen omdat ze niet aangenomen worden een contract voor 1 jaar aan te bieden. Dan is het risico 1 jaar. En hebben veel mensen de kans om werkervaring op te doen. Dus als werkervaringsplek die normaal betaalt.

Reacties zijn gesloten.