Noorwegen kondigde eerder deze maand plannen aan om op palmolie gebaseerde biobrandstof te verbieden. Daarmee wil het Noorse parlement helpen om het Indonesische regenwoud te redden. Samen met Maleisië zorgt dat land voor 90% van de palmolie productie. Om de palmolie plantages aan te leggen, wordt het regenwoud massaal vernietigd, met alle gevolgen van dien.
Geen palmolie meer in biobrandstof
Noorse bedrijven die biobrandstof maken, hebben tot 2020 de tijd om palmolie van hun ingrediëntenlijstje te schrappen. Volgens de non-profit organisatie Rainforest Rescue werd het afgelopen jaar 7,7 miljoen ton palmolie gebruikt binnen de EU. Wat veel mensen niet weten, is dat bijna de helft van die palmolie naar biobrandstof gaat. Voor voeding, veevoer en chemische producten wordt 39% van de geïmporteerde palmolie gebruikt.
Sterk verminderde consumptie palmolie
Palmolie mag in Noorwegen na 2020 nog wel als ingrediënt worden gebruikt in voeding en cosmeticaproducten. Maar in 2012 slaagde het land er al in om de consumptie van palmolie met maar liefst 64% te verminderen. De gemiddelde Noor ging van een gebruik van 3 kilo palmolie per jaar naar 1 kilo per jaar. En dat allemaal dankzij acties van organisaties als Rainforest Foundation Norway. Zij wisten zoveel media-aandacht te genereren, dat het consumentenbewustzijn omhoogging en producenten wel moesten reageren door het gebruik van palmolie in hun producten te verminderen.
Noorwegen als voorbeeld
Nils Hermann Ranum van diezelfde Rainforest Foundation Norway is dan ook blij met de beslissing van het Noorse parlement. In een statement zegt hij: “De beslissing van het Noorse parlement heeft een belangrijke voorbeeldfunctie voor andere Europese landen. Het laat de noodzaak zien om de palmolie-industrie te hervormen. Dit is een overwinning in de strijd voor het regenwoud en het klimaat.”
Het Europese parlement
Overigens is Noorwegen niet het enige land dat de strijd aangaat met palmolie. Deze zomer maakte het Europese parlement bekend dat het vanaf 2021 af wil van palmolie in biobrandstof. Of het ook daadwerkelijk tot een verbod komt, moet nog bepaald worden door de Europese Commissie en de Europese Raad. Maar Milieudefensie reageerde enthousiast tegen de NOS: “Het Europese parlement is vandaag kampioen regenwoud redden. Als de EU een palmolieverbod invoert, verbruikt Europa in één klap 46% minder palmolie.”
Frankrijk
Ook Frankrijk gaat de strijd aan met palmolie. Vorige maand maakte het Ministerie van Leefmilieu bekend dat ze een verbod wil op de import van soja, palmolie en al het hout dat zorgt voor wereldwijde ontbossing. Dit verbod moet in 2030 ingaan. De Franse overheid zegt in een verklaring dat de Europese import van producten als rundvlees en soja uit Zuid-Amerika en palmolie uit Zuidoost-Azië voor meer dan een derde van de wereldwijde ontbossing zorgt. Het land hoopt dan ook dat de Europese Unie met een soortgelijk verbod komt.
Wat vind jij: moet er een Nederlands verbod komen op palmolie of moeten we wachten op Europese wetgeving? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.
26 gedachten over “Deze landen willen een verbod op palmolie”
oh de ellendelingen die door willen gaan met kappen!! Stop ze in de gevangenis en
laat ze nuttig werk doen zoals schoenen zonder leer maken bijvoorbeeld.
En vóó’r alles: Stop de overbevolking. Steriliisatie s.v.p. met voor mijn part een beloning zoals
een bio-boomgaard.
Pingback: HetkanWEL: een jaaroverzicht waar je vrolijk van wordt - hetkanWEL
Er moeten lijstjes komen, in kranten enz. met producten waar palmolie in zit. Nog mooier een lijstje er naast met alternatieven voor dat product. Zo kunnen wij consumenten makkelijker de palmolie mijden, en dat heeft meer effect dan op de overheid te wachten.Doe iets meer met de macht van de consument!
Zo snel mogelijk verminderen en alternatieven zoeken…. ontbossing is een natuurramp. Ook voor de mensen….
Weer een makkelijk voor iedereen te begrijpen onderwerp / stelling. Dus , kon het maar, daarover een referendum, liefst een bindende volksstemming houden. Net als in Zwitserland en Denemarken over andere onderwerpen .
Ik zal het onderwerp aandragen voor het Duitse radioprogramma “Kontrovers” van de DeutschlandFunk.
Dan zou een discussie van anderhalf uur volgen, met Sachverständigen ( Experts ) en het brede publiek dat uit de hele EU , kan emailen en bellen , met het overbekende nummer oo8oo 4464 4464.
Er luisteren miljoenen mensen naar DF, niet alleen Duitsers.
Welk Hilversums zuiltje dat ook zo zou kunnen en willen doen is mij niet bekend. En hoe daarover een 2de Kamer debat aangezwengeld kan worden ook niet. Wellicht het bestuur van Groen Links informeren… Eigenlijk zou die partij dit onderwerp natuurlijk zelf al meermaals voor het voetlicht moeten hebben gebracht. Maar ja, de grote ‘global players ” he… ook Nederlandse …
Stoppen per direct. Anders is het te laat.
Beter laat dan niet, dus doorvoeren die wetgeving., iedere boom telt
Ik snap dat het niet ‘morgen’ anders kan. We willen allemaal ons favoriete product in de winkel kunnen kopen en de industrie is lui, heel lui in dit opzicht. Dus door stilte te staan bij wat we kopen en of we het nodig hebben, kunnen we zorgen dat bedrijven zoveel mogelijk gestimuleerd worden om hun steentje bij te dragen.
het verbod moet in 2020 ingaan, moeten er dan nog dieren sterven, walgelijk
maar ook in de voedsel keten moet de palm olie zo snel mogelijk verdwijnen
dus dan moet de fabrikant ook aangesproken worden
EU stoppen met palmolie, maar ook rundvlees en soja uit Zuid Amerika!
En snel een beetje!!!!
Reacties zijn gesloten.