Noorwegen kondigde eerder deze maand plannen aan om op palmolie gebaseerde biobrandstof te verbieden. Daarmee wil het Noorse parlement helpen om het Indonesische regenwoud te redden. Samen met Maleisië zorgt dat land voor 90% van de palmolie productie. Om de palmolie plantages aan te leggen, wordt het regenwoud massaal vernietigd, met alle gevolgen van dien.
Geen palmolie meer in biobrandstof
Noorse bedrijven die biobrandstof maken, hebben tot 2020 de tijd om palmolie van hun ingrediëntenlijstje te schrappen. Volgens de non-profit organisatie Rainforest Rescue werd het afgelopen jaar 7,7 miljoen ton palmolie gebruikt binnen de EU. Wat veel mensen niet weten, is dat bijna de helft van die palmolie naar biobrandstof gaat. Voor voeding, veevoer en chemische producten wordt 39% van de geïmporteerde palmolie gebruikt.
Sterk verminderde consumptie palmolie
Palmolie mag in Noorwegen na 2020 nog wel als ingrediënt worden gebruikt in voeding en cosmeticaproducten. Maar in 2012 slaagde het land er al in om de consumptie van palmolie met maar liefst 64% te verminderen. De gemiddelde Noor ging van een gebruik van 3 kilo palmolie per jaar naar 1 kilo per jaar. En dat allemaal dankzij acties van organisaties als Rainforest Foundation Norway. Zij wisten zoveel media-aandacht te genereren, dat het consumentenbewustzijn omhoogging en producenten wel moesten reageren door het gebruik van palmolie in hun producten te verminderen.
Noorwegen als voorbeeld
Nils Hermann Ranum van diezelfde Rainforest Foundation Norway is dan ook blij met de beslissing van het Noorse parlement. In een statement zegt hij: “De beslissing van het Noorse parlement heeft een belangrijke voorbeeldfunctie voor andere Europese landen. Het laat de noodzaak zien om de palmolie-industrie te hervormen. Dit is een overwinning in de strijd voor het regenwoud en het klimaat.”
Het Europese parlement
Overigens is Noorwegen niet het enige land dat de strijd aangaat met palmolie. Deze zomer maakte het Europese parlement bekend dat het vanaf 2021 af wil van palmolie in biobrandstof. Of het ook daadwerkelijk tot een verbod komt, moet nog bepaald worden door de Europese Commissie en de Europese Raad. Maar Milieudefensie reageerde enthousiast tegen de NOS: “Het Europese parlement is vandaag kampioen regenwoud redden. Als de EU een palmolieverbod invoert, verbruikt Europa in één klap 46% minder palmolie.”
Frankrijk
Ook Frankrijk gaat de strijd aan met palmolie. Vorige maand maakte het Ministerie van Leefmilieu bekend dat ze een verbod wil op de import van soja, palmolie en al het hout dat zorgt voor wereldwijde ontbossing. Dit verbod moet in 2030 ingaan. De Franse overheid zegt in een verklaring dat de Europese import van producten als rundvlees en soja uit Zuid-Amerika en palmolie uit Zuidoost-Azië voor meer dan een derde van de wereldwijde ontbossing zorgt. Het land hoopt dan ook dat de Europese Unie met een soortgelijk verbod komt.
Wat vind jij: moet er een Nederlands verbod komen op palmolie of moeten we wachten op Europese wetgeving? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.
26 gedachten over “Deze landen willen een verbod op palmolie”
Altijd maar uitstellen! Waarom wacht Frankrijk tot 2030? Onzin! Volgens velen IS het al veel te laat! Hier in Gelderland worden duizenden bomen per
jaar gekapt, zoals in ons dierbaar Ommershofpark in ) Oosterbeek
waar meer dan 30 gezonde sterke prachtbeuken vermoord zijn. Woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars en gemeenten met elkaar en dan nog even stompzinnige burgers vernielen er op los. Op grond van waanideeën, hebzucht en macht.
Inderdaad wat Jos hiervóór schreef: Dan staat er straks geen boom meer overeind. Wij moeten niet wachten op de machtswellustelingen van Europa!
Hoewel vooruitgang hierin met kleine stapjes en langzaam gaat is elke vermindering van misbruik van de aarde een stap in de goeie richting. Zoals meer mensen vraag ook ik me af waarom het ingaan van dat verbod nog meer dan 10 jaar moet duren .
Dat moet al heel snel
Dus Nederland doe mee
De aarde huilt door zo veel vernietigen van de natuur en de dieren die geen overlevingskans kans meer hebben hierdoor
Nu al beginnen overal verbod op palmolie want het wordt echt overal ingegooid en het is niet eens nodig, dus ik zeg Ja ook Nederland verbod op palmolie
Ik,zou willen dat noorwegen stopt met zeehondjes doden en op wolfen verderder ben ik het eens wat palmolie betreft
Jaaaa, kappen met dat kappen!
En waarom moet alles altijd zo lang duren, kan toch gewoon nu?
Zo snel mogelijk invoeren en niet wachten op de EU
2E Jos is niet dezelfde als de 1E.
Veel te laat, eerder invoeren. Staan straks geen boom meer overeind
Als dat verbod voor Frankrijk pas in 2030 ingaat staat er geen boom meer overeind.
Tegelijkertijd zouden ze ook op moeten houden met de kap van bossen voor de pellets industrie.
De blik omtrent massale houtkap staat nog steeds te veel op andere continenten gericht, in Europa worden bossen ook op grote schaal gekapt zoals in Duitsland en Frankrijk voor de bouw van windmolens, en zoals gezegd voor de pelletkachelindustrie.
Het zijn de grote jongens zoals Shell en Total die de branstoffen maken en die hebben dikke vingers in de EU pap, dus vergeet het maar.
Noorwegen heeft makkelijk praten, veel auto’s rijden daar op waterstof, viiral rond Oslo, en de electra komt daar hoofdzakelijk van waterturbines.
Oslo is voor ca. 90% onafhankelijk wat energie en brandstof betreft.
Wassen neus denk ik zo.
Jos
Dit is het vernietigen van.onze aarde. Dus ook van de Oetang Oetan die in grote getale wordt verdreven vermoord of de moeder vermoord en de kleintjes komen in gevangenschap en worden als slaven op markten verkocht. Het is de meest walgelijke vernietiging van de natuur. Stoppen helemaal. Ook geen RSPO.
Voor bv koolzaadolie is geen vernietiging nodig. Minder vee . We moeten met v alles minder en soberder.
Per direct, liefst gisteren al, gebruik van palmolie helemaal verbieden.
Reacties zijn gesloten.