Deze boer verruilt zijn melkkoeien voor een voedselbos

Boerenzoon Mark Venner gaat het bedrijf van zijn vader in het Limburgse Baexem helemaal omgooien. De 20 hectare grasland met melkkoeien maken de komende jaren plaats voor een voedselbos. Dit voedselbos zal naar verwachting zeker 10.000 ton CO2 uit de lucht halen. De eerste bomen gaan deze winter nog de grond in. En dat allemaal met behulp van De Grootouders voor het Klimaat, die een crowdfundingsactie startten voor het project. Deze organisatie gelooft namelijk dat voedselbossen een belangrijk middel zijn om de landbouw te verduurzamen en de klimaatverandering te remmen.

 Voedselbos

Een voedselbos is een totaal andere manier van landbouw dan we gewend zijn. In plaats van een akker, die jaarlijks ingezaaid en geoogst wordt, zijn er vaste bomen en struiken die het hele jaar door voedsel produceren. Denk daarbij aan fruit, dat op verschillende momenten in het jaar groeit. Maar ook aan noten, scheuten, knollen en bladgroente.

In een voedselbos wordt dus niet geploegd en gespoten, maar alleen geoogst, zo schreef de Volkskrant eerder dit jaar al eens. Een systeem waar niet alleen de mens wel bij vaart, maar ook vogels en insecten. Kortom: het is goed voor de biodiversiteit. Daarbij komt dat een voedselbos beter tegen langdurige droogte of extreme regenbuien kan dan andere vormen van landbouw.

CO2 opvang

Een voedselbos legt ongeveer evenveel CO2 vast als een natuurlijk bos. Daarmee is het niet alleen een natuurvriendelijke manier van landbouw, maar komt het ook tegemoet aan de oproep om meer bomen te planten. Zoals we eerder al schreven: als we de komende jaren wereldwijd 1,2 biljoen bomen bijplanten, kunnen we de CO2-uitstoot van de afgelopen 10 jaar neutraliseren. Een voedselbos helpt daar dus net zo goed aan mee als een ‘gewoon bos’.

Het roer om

Er zijn steeds meer jonge boeren, die het roer omgooien en het bedrijf van hun ouders aanpassen aan moderne tijden. Zo zagen de vier kinderen van boer Peter Venner geen toekomst meer in het gangbare melkveebedrijf van hun vader. Via de via Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg (IKL) kwamen ze in contact met de Stichting Voedselbosbouw Nederland. Door er een voedselbos aan te leggen op het land van hun vader, kunnen ze samen iets moois maken.

Investering

Een voedselbos vergt wel een flinke investering, want het plantgoed is duur en de eerste oogst is pas na een jaar of vijf. De praktijk leert echter dat een voedselbos na een jaar of 8 per hectare meer geld opbrengt dan een gangbare teelt. Zoals gezegd geloven De Grootouders voor het Klimaat er heilig in dat het voedselbos dé manier is om de landbouw te verduurzamen, de biodiversiteit te herstellen en de gevolgen van klimaatverandering terug te dringen. Ook jij kan daarbij helpen. Hier vind je de crowdfunding voor het voedselbos.

Wat denk jij? Is een voedselbos inderdaad een goede manier om de landbouw te verduurzamen en de biodiversiteit te herstellen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

42 gedachten over “Deze boer verruilt zijn melkkoeien voor een voedselbos”

  1. Slimme manier om veel problemen aan te pakken,, natuurlijk niet dé oplossing , maar draagt we bij aan een keefbare omgeving.
    Meer boeren zouden moeten volgen !,

  2. Hulde voor deze boer en heb verder niets toe te voegen aan de andere reacties.

    Behalve deze.
    Nu nog een boer die een stuk van zijn grond openstelt voor bv. TH bewoners die als contra prestatie minimaal een aantal uur meewerken voor de boer aan zijn voedselbos.
    Mi een win win situtatie.
    de boer heeft gemotiveerde mensen die ook buiten de reguliere uren willen meewerken en de boer heeft gratis personeel en mogelijk nog een kleine inkomsten uit de verhuur van de grond van de TH\s mits het natuurlijk betaalbaar blijft dus ook voor de minima.

  3. Waar haalt deze melkveehouder zijn inkomsten de komende jaren vandaan ? Ook het aanleggen van welk bos dan ook, kost geld. Uitgaves, maar geen inkomsten in die tijd ?
    Of, brengt de verkoop van de melkkoeien en de melkmachines, tractor, e.d. zoveel op, dat hij er 5 jaar van kan leven ? En, wat als er nog schulden zijn bij een Bank ? Heel veel boeren hebben nog enorme schulden. . . Wie niet in de agrarische sector werkzaam is, of een bedrijf heeft, kan makkelijk praten.
    Hoe luidt het spreekwoord ook al weer ? Iets van de “”beste stuurlui .. “

  4. Het grootste manco van veel mensen is het virus…..de ja maar …..
    Angst is nog altijd een slechte raadgever geworden. Het fascineert mij altijd weer te zien dat iemand met een auto het ravijn in dreigt te rijden en alle waarschuwingsborden negeert.
    Je hoeft geen universitaire opleiding te hebben gehad om te snappen, dat de voedselvoorziening zo niet verder kan. Permacultuur (eetbaar bos) is fantastisch voor ons allemaal.
    Hout skelet bouw is de meest simpele manier om het hele co2 en stikstof problematiek op te lossen.
    Gelukkig laten veel mensen zich niet meer in een hoek drukken en ondernemen zulke fantastische initiatieven.
    Wij zijn helemaal blij met onze eigen permacultuur en hout skelet bouw huis.

  5. Het feit dat het opgestart moet gaan worden met Crowd funding geeft al aan dat het nooit rendabel kan worden. Je hebt in Nederland maar weinig notenbomen nodig om iedereen de noten uit de neus te laten komen en dat geldt ook voor bessen. Een enkel voedselbos in Nederland kan rendabel worden, maar nooit in de mate waarin het nu gehypet wordt. De enige die er wel bij vaart is de initiatiefnemer die er dure cursussen voor geeft. Verder worden er veel exoten gebruikt, waarvan we nog niet weten hoe die zich in de Nederlandse natuur gaan gedragen. Wat ik ook ook heb begrepen, maar corrigeer me als ik het fout heb, is dat je door te betalen op deze pagina genoemd gaat worden. Ik vraag me af hoe onafhankelijk en deskundig jullie zijn. Ik zie vaker rare zaken waarbij ik mijn twijfels heb, voorbij komen.

  6. Voedsel(fruit ec.)uit het voedselbos slaat neerdere bewerkingsvormen over Winst 1. 20.000kf t.v..v. 10.000 ton. Hoezo achteruitgang door voedselbos. We hebben een wroeter , we hebben een grazer , we hebben een plukker . We lopen niet voor niets recht op. Diversiteit in het voedselbos. Paradijs.

  7. Als kwekersdochter sta ik versteld van deze topic. Het geeft aan dat de natuur te ver van de mens is gaan staan. Want ikzelf ben opgegroeid met eigen vlees, eigen eieren, groentetuin etc. maar wij hadden geen boerderij maar zo leefden wij wel. En ik mis het verschrikkelijk! Alles is tegenwoordig in pakjes in de supermarkt.. alles is bewerkt. Ik wil back to The roots. Zelf promoot in de Sierteelt, en begin eerdaags met educatie project met basisschool kinderen. Om zo de jeugd weer bij de omgeving en de Sierteelt.
    Mooi dat er nieuwe initiatieven komen: de natuur in, ruik, luister en geniet.

  8. Dit soort initiatieven geeft de bezorgde burger weer moed. Echt hoopgevend. hoe minder boeren ons land en ons water met landbouwgif en kunstmest vervuilen, hoe beter dat is voor de mensheid en de biodiversiteit.

  9. Heb ooit geleerd: goed voorbeeld doet goed volgen. Hoop dat er tussen niet goed demonstrerende boeren uiteindelijk toch aantal gaan omdenken, bijvoorbeeld op deze manier. Moeder natuur kan veel zelf, maar we zullen haar handje moeten helpen. Zoniet zijn de volgende generaties echt de klos.

Reacties zijn gesloten.