Boerenzoon Mark Venner gaat het bedrijf van zijn vader in het Limburgse Baexem helemaal omgooien. De 20 hectare grasland met melkkoeien maken de komende jaren plaats voor een voedselbos. Dit voedselbos zal naar verwachting zeker 10.000 ton CO2 uit de lucht halen. De eerste bomen gaan deze winter nog de grond in. En dat allemaal met behulp van De Grootouders voor het Klimaat, die een crowdfundingsactie startten voor het project. Deze organisatie gelooft namelijk dat voedselbossen een belangrijk middel zijn om de landbouw te verduurzamen en de klimaatverandering te remmen.
Voedselbos
Een voedselbos is een totaal andere manier van landbouw dan we gewend zijn. In plaats van een akker, die jaarlijks ingezaaid en geoogst wordt, zijn er vaste bomen en struiken die het hele jaar door voedsel produceren. Denk daarbij aan fruit, dat op verschillende momenten in het jaar groeit. Maar ook aan noten, scheuten, knollen en bladgroente.
In een voedselbos wordt dus niet geploegd en gespoten, maar alleen geoogst, zo schreef de Volkskrant eerder dit jaar al eens. Een systeem waar niet alleen de mens wel bij vaart, maar ook vogels en insecten. Kortom: het is goed voor de biodiversiteit. Daarbij komt dat een voedselbos beter tegen langdurige droogte of extreme regenbuien kan dan andere vormen van landbouw.
CO2 opvang
Een voedselbos legt ongeveer evenveel CO2 vast als een natuurlijk bos. Daarmee is het niet alleen een natuurvriendelijke manier van landbouw, maar komt het ook tegemoet aan de oproep om meer bomen te planten. Zoals we eerder al schreven: als we de komende jaren wereldwijd 1,2 biljoen bomen bijplanten, kunnen we de CO2-uitstoot van de afgelopen 10 jaar neutraliseren. Een voedselbos helpt daar dus net zo goed aan mee als een ‘gewoon bos’.
Het roer om
Er zijn steeds meer jonge boeren, die het roer omgooien en het bedrijf van hun ouders aanpassen aan moderne tijden. Zo zagen de vier kinderen van boer Peter Venner geen toekomst meer in het gangbare melkveebedrijf van hun vader. Via de via Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg (IKL) kwamen ze in contact met de Stichting Voedselbosbouw Nederland. Door er een voedselbos aan te leggen op het land van hun vader, kunnen ze samen iets moois maken.
Investering
Een voedselbos vergt wel een flinke investering, want het plantgoed is duur en de eerste oogst is pas na een jaar of vijf. De praktijk leert echter dat een voedselbos na een jaar of 8 per hectare meer geld opbrengt dan een gangbare teelt. Zoals gezegd geloven De Grootouders voor het Klimaat er heilig in dat het voedselbos dé manier is om de landbouw te verduurzamen, de biodiversiteit te herstellen en de gevolgen van klimaatverandering terug te dringen. Ook jij kan daarbij helpen. Hier vind je de crowdfunding voor het voedselbos.
Wat denk jij? Is een voedselbos inderdaad een goede manier om de landbouw te verduurzamen en de biodiversiteit te herstellen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
42 gedachten over “Deze boer verruilt zijn melkkoeien voor een voedselbos”
Mooi initiatief! Ik ben er van overtuigd dat er veranderingen komen door bewustwording. Dus uit leggen waarop iets goed is kan de gangbare gedachten van mensen wel degelijk veranderen.
dit zouden de zogenaamde “”natuur verenigen “” ook moeten gaan doen in plaats van onze bossen op te stoken in de “”bio ovens”
“Groeten Hein .
Een hectare grasland slaat zelfs ruim 20.000kg CO2 op, dus is een voedselbos op dat vlak een achteruitgang, ook neemt het minder stikstof op en levert het minder voedsel op.
Per dag verdwijnt er al 8,3 hectare uit de landbouw, als de hele Nederlandse landbouw ook nog eens biologisch wordt, gaat dat ten koste van onze duurzame landbouw, met wereldwijd de laagste CO2 footprint, de hoogste kwaliteitseisen, het laagste antibioticagebruik, op de meest efficiënte manier.
Veel van onze producten gaan naar Duitsland, vlak bij dus!
Een land als Engeland is bv maar tussen de 50 en 60% zelfvoorzienend, het is dan mooi dat er vlakbij exporterende landen liggen, zoals Nederland en Ierland en ze het niet uit bv Nieuw Zeeland moeten laten komen.
Ga eens bij een boer op bezoek en bekijk het eens in de praktijk, je zult verstelt staan van de innovatie, kwaliteit, duurzaamheid en diervriendelijkheid!
Waarom vallen boeren altijd in slachtofferrol? We moeten gewoon veranderen, en dit zijn hartstikke goede alternatieven. Wil helemaal niet zeggen dat elke boer het veld moet ruimen. Er moet balans komen, en ja daar zal de landbouwsector voor moeten inleveren of veranderen.
Je hebt wel enigszins gelijk Koos, maar er valt hier en daar ook nog wel wat af te dingen op jouw relaas. Zo komt van deze 20 ton Co2 het grootste deel ook weer vrij bij de vertering van het gras in de koe. Slechts een klein deel wordt echt opgeslagen als organische stof, via wortels en mest en dit is ook hard nodig om de kwaliteit van de bodem op pijl te houden, anders gaat deze onherroepelijk omlaag. Dat zien we nu op wereld schaal en zelfs in onze jonge rijke IJsselmeer polders al gebeuren.
Gelukkig wordt hier de laatste jaren veel aandacht aan geschonken. Een voedselbos zal daarentegen langere tijd CO2 vastleggen en misschien wel voor altijd als het hout uiteindelijk gebruikt kan worden voor bv bouwmaterialen.
Je hebt gelijk dat biologische landbouw een grotere CO2 footprint achterlaat. Ik denk ook niet dat alle landbouw in Nederland direct biologisch zal worden, maar het zou wel helpen de biodiversiteit in stand te houden of misschien zelfs te verbeteren door meer bewust met het enige productiemiddel “bodem” om te gaan. Zonder gezonde bodem, lucht en water kan landbouw niet meer bestaan. Dus iets opschuiven naar biologisch is noodzakelijk. In Nederland is nog geen 3% van de landbouw biologisch (hoofdzakelijk in akker- en tuinbouw), in Duitsland 8 % en in Oostenrijks zelf 50%. Dat de Nederlandse landbouw top prestaties levert ontkent denk ik niemand, niet alleen dankzij de boer, maar vooral dankzij Wageningen, de EU, subsidies en onze dure grond. Maar helaas gebruiken we ook nog steeds heel veel kunstmest (o.a. stikstof) en bestrijdingsmiddelen. (Gelukkig nog niet de helft van 30 jaar terug). Yara, die in Sluiskil de grootste producent van stikstof in Nederland is, staat helaas, ondanks alle verbeteringen, nog steeds op nr. 6 als grootste uitstoter van CO2. Dus minder chemie en minder kunstmest kan geen kwaad. We kunnen de natuur niet blijven negeren, omdat we er allemaal onderdeel van zijn. Samenwerken met de natuur is de sleutel om ook onze (klein) kinderen nog een leven te gunnen. Ps. Ik heb vanaf 1969 tot nu toe altijd in de landbouw gewerkt en vele veranderingen meegemaakt. Gaat nooit zonder slag of stoot, want dikwijls is er enige dwang nodig om met de tijd mee te gaan. Kennis en techniek hou je nu eenmaal niet tegen. Welke kant het ook op gaat, landbouw zal altijd blijven want iedereen moet tenslotte eten. Op naar een gezond 2020.
Diervriendelijkheid? Ik zie niet waar een dier doden diervriendelijk genoemd kan worden…
Kun jij een dier het leven geven? Nee? Wie geeft je dan het recht het dit leven af te nemen?
Just for the satisfaction of your senses….
Helaas neemt het maar de helft aan CO2 op van een hectare grasland, die doen ruim 20.000kg.
Dat zelfde geld voor stikstof, als er meer geproduceerd wordt, dan neemt het ook meer op.
Stop met de demonisering van de Nederlandse landbouw, het is de meest duurzame ter wereld, met het laagste antibiotica gebruik en de hoogste kwaliteitseisen.
Als heel Nederland biologisch wordt, gaat een deel van de productie die hier wegvalt naar het buitenland, met alle gevolgen voor het klimaat van dien.
Het is onmogelijk dat een koe meer uitstoot, dan hij eerst opgenomen heeft.
De landbouw neemt meer op dan het uitstoot, sterker nog, het is de enige sector die CO2 en stikstof opneemt en ook nog omzet in perfect voedsel.
Fantastisch. Het begin is gemaakt. Wellicht volgen er meer. Veel succes met dit schitterend initiatief.
wauw wat geweldig!! Fantastisch nieuws dit 🙂
Goed initiatief!
Ik hoop in de toekomst bij de boer zelf langs te kunnen gaan voor mijn boodschappen. Of een lokale producten winkel, of automaten aan de weg of wat dan ook. Meer directe inkomsten voor de boer en eerlijk eten en daar past dit initiatief bij.
En ik eet liever plantaardig dan een dood dier.
Je kunt al rechtstreeks kopen van de boer….
Mooi initiatief maar het blijft een niche. De consument kiest voor snel,goedkoop en gemakkelijke producten. Friesland Campina neemt geen melk meer aan van melkveehouders die om willen schakelen naar biologisch. Er is te weinig vraag vanuit de markt.
Noot: het bos neemt 10 ton co2 op . Maar dat doet het nu als grasland ook.
Grasland neemt natuurlijk ook CO2 op maar dat is telkens eenmalig want het wordt gemaaid of afgegraast.
Een voedselbos neemt per saldo steeds meer CO2 op omdat het blijft groeien.
Wat goed!!! Plantaardig is de toekomst!
Dit is zo goed! Als we overgaan op permacultuur en plantaardig hebben we een mooiere wereld om nog veel langer van te genieten. Trots op deze boer!
Wat een mooi en waardevol initiatief! Ik ben voor! Voor plantaardig eten maar ook voor om boeren te helpen hun bedrijf om te zetten. Ook daar moet eten op de plank komen en kan een boeren bedrijf dus niet zomaar gestopt worden. Succes!!
Wat een prachtig initiatief.
De toekomst is dat mensen die nog vlees gaan eten zeer beschaamd gaan zijn. (en ongezond)
De toekomst is plantaardig!
Zelfs de wetenschap is het ermee eens en massaal zie je boeren dergelijke keuzes maken.
Zo een boeren verdienen een dikke pluim want zij zijn degenen die mee helpen om de klimaatcrisis op te lossen.
Leve de boeren met verstand!
Prachtig initiatief dat ik van harte toejuich, maar met doorslaan naar dat vleeseten beschamend is schieten we niks op. Laten we gaan voor Minder Vlees en zonodig naar zelf jagen. Ok?
Zelf jagen? nogMEER DIERENLEED? Verdiep je dan maar
eens in de gehele vleesindustrie. Je moet wel van beton zijn om dat niet beschamend te vinden.
De zoon van Joanne.
Ik vind het geweldig. ik probeer in onze tuin van 8 x 7 hetzelfde te bereiken. Wel met een moestuin in het midden.
Zelf jagen, alsjeblieft niet. Laten we dat maar aan professionele jagers overlaten. Ten eerste loop je de kans als amateur-jager een dier wel te verwonden maar niet te doden. Waardoor het wellicht later alsnog een hele pijnlijke dood sterft. Ten tweede, wie vermoord nou een dier, alleen maar om een stukkie vlees te eten. Grote kans ook, dat het dier voor je ogen een vreselijke doodsstrijd door moet maken. Nou, eet smakelijk van dat gemartelde dier.
Jaren geleden vond iedereen het normaal om te roken. Intussen is ontdekt, hoe ongezond het is. Roken is nu meer en meer een marginaal verschijnsel aan het worden. Nu vinden velen het nog normaal om plofkippen en ander dierenleed te eten. Maar steeds meer gaan over op een vleesbeperkt of vleesloos eetpatroon. Intussen kunnen we ook lezen, hoe ongezond het eten van vlees kan zijn. Vlees eten zal ook meer en meer een marginaal gebeuren worden. Bio-industrieen worden omgevormd tot voedselbossen en andere diervriendelijke initiatieven.
Een goed voornemen voor 2020? Eet minder of geen vlees. Dat is niet alleen beter voor je eigen gezondheid, maar ook voor het welzijn van ontelbare dieren.
En dan de rest van ons leven noten en fruit eten ?
Nee dank je.
Dat er sommige boeren daarvoor kiezen prima.
Maar ik wil gewoon melk van de koe, kaas van de melk vannds koe. En een lekker stukje vlees.
Ik wil – ik wil – ik wil. Ik = EGO, dat moet je schrappen. De wereld draait niet om jou alleen; we moeten het met ons allen samen rooien en vlees is nu eenmaal desastreus voor het voortbestaan van onze planeet (om nog maar te zwijgen over de holocaust in de slachterijen bij de totstandkoming van jouw stukje vlees!).
kleuter in de hebfase, die het voorbeeld van zijn ouders volgt?
Oogjes dicht voor het dierenleed en nog steeds denken dat vlees
lekker is.?
Primitief in dode dieren laten snijden om bloederige karkasresten
in de mond en buik te krijgen>
Je moet natuurlijk niets. Maar zelfs niet een klein beetje minder, Marten? Anderen moeten het allemaal maar doen? Zolang jij maar van de koe kan leven? Het zal niet verdwijnen. Dat gaat je dus wel lukken.
Hoi Marten, ik denk dat je zo denkt omdat je je niet kunt voorstellen dat vegetarisch of veganistisch eten lekker kan zijn..
Maar kruiden doen alles.. Ze kunnen je zelfs laten geloven dat je werkelijk vlees aan het eten bent.. Je kunt gewoon burgers maken van bietjes, bloemkool en diverse andere groenten.
Als je deze ervaring hebt opgedaan zul je zien dat je zeker zonder vlees kunt, en dat je met groenten granen en fruit het eten nog steeds interessant kunt maken voor je tong..
Daarbij kruipt de stress die de dieren ondergaan in het bewustzijn, in het vlees, en dat eet jij allemaal op. Is echt niet gezond voor je..
Ik begrijp nog steeds niet dat we ons lichaam in LEVEN willen houden en dat verwachten te kunnen doen met processed foods en DODE producten.. Is niet logisch…
Reacties zijn gesloten.