Als gezond verstand koning was is het nieuwe boek van oud tv-presentator Dennis Storm. Hiermee houdt hij een pleidooi voor een wereld waarin niet de consumptiemaatschappij koning is, maar ons gezond verstand. Want, zo stelt hij, als we alle wetenschappelijke feiten over klimaatverandering op een rijtje zetten en logisch nadenken, dan kunnen we niet anders dan een groene revolutie ontketenen. HetkanWEL sprak met Dennis over gemakzucht, strijdlust, een grijze wereld en schuld bekennen.
Strijdlust
“Veel Nederlanders denken dat het heel goed gaat, dat we vooruitgaan. Als we maar allemaal een spaarlamp indraaien en op maandag geen vlees eten. Maar de groene revolutie moet duizend keer sneller, anders halen we het niet. Wetenschapper James Lovelock zei in 2008 al, dat we over 20 jaar niks meer zouden kunnen doen aan de klimaatverandering. Hij heeft het dus over 2028. Dat is heel dichtbij. Daar word ik niet somber van, maar juist strijdlustig. Er zijn mensen, die denken ‘laat maar komen, laat de mens maar uitsterven, want dat is het enige dat werkt’, maar dat is niet mijn eerste keuze. Het zou fijn zijn als we onze intelligentie en liefde kunnen gebruiken om door te evolueren en als samenleving beter uit deze crisis te komen.”
Een grijze wereld
“Aan de ene kant heb je het grote geld, de industrie, de multinationals. Aan de andere kant heb je de groene extremisten, die willen dat iedereen perfect wordt. Het is een gevecht tussen twee uitersten en dat werkt niet. De wereld is niet zwart wit, maar grijs. Bovendien is perfectie de vijand van goed. We krijgen veel meer voor elkaar als we met z’n allen vier of vijf dagen in de week geen vlees eten dan als we streven naar perfectie en iedereen vragen vegan te worden. Dat gaat namelijk niet lukken, het is niet realistisch. Dan denkt het gros: zo hoeft het voor mij niet, laat maar zitten. En dat is zonde.”
Gemakzucht
“De droge cijfers over klimaatverandering kennen we meestal wel, maar toch komen we maar half in actie. We nemen een eigen drinkflesje mee en eisen dat de supermarkt plasticvrij wordt. Maar tegelijkertijd willen we wel het hele jaar door aardbeien kunnen kopen. Gemakzucht is een wolf in schaapskleren en de trouwste onderdaan van de koning (de consumptiemaatschappij), schrijf ik in mijn boek. Pas als je tot in je vezels voelt dat ons egocentrische koopgedrag de groene toekomst van de aarde en dus van onze kinderen verkloot, dan kom je in actie.”
Gewoon wat minder
“En die actie ligt voor de consument in minimalisme, mijn stokpaardje. We zullen nooit niets kopen of 100% circulair worden, maar dat is ook niet erg. Nu gebruiken we alleen zoveel, dat wat de aarde ons kan geven al binnen een paar maanden op is (earth overshoot day, red). Als we niet meer gebruiken dan de aarde ons in een jaar kan geven, dan zijn we al een heel eind op weg. Binnen dat kader kan je gewoon kleding blijven kopen, vlees blijven eten, melk blijven drinken en blijven reizen. Alleen gewoon veel minder.”
Schuld bekennen
“Bij mij is minimalisme er sinds mijn eerste reisprogramma ingeslopen, maar sinds 2015 ben ik echt rigoureus te werk gegaan. Ik heb geen auto meer, vermijd plastic, eet geen vlees, gebruik alleen koud water en leef met mijn vrouw en twee kinderen op 25 m2. Ik vind dat zelden moeilijk. Maar ik sta mezelf wel toe om af en toe te zondigen. Ik vlieg bijvoorbeeld nog één keer per jaar. Daar voel ik me dan wel schuldig over, omdat we de eindstreep nog niet hebben gehaald. Als we die halen en er na decennia van verspilling de grote vergroening komt, en groene technologieën eindelijk binnen de luchtvaart zijn geïmplementeerd, dan valt die schuld weg.”
“Natuurlijk word ik er constant op gewezen, dat ik makkelijk praten heb, omdat ik de hele wereld al heb gezien. Elk interview begint ermee en op elke lezing word ik ernaar gevraagd. Ik moet altijd eerst schuld bekennen lijkt het wel en dat doe ik dan ook altijd, want ik heb ook veel gevlogen en daar heb ik super veel spijt van. Maar met verwijten schiet niemand wat op. Het gebeurt vaak vanuit het oogpunt dat alles eerlijk moet zijn. Maar het leven is nu eenmaal niet eerlijk. Een derde van de wereld heeft geen schoon drinkwater, terwijl wij er hier in poepen. We moeten niet in fouten blijven hangen maar er van leren. Het belangrijkste is de toekomst, daar ligt de verandering voor het grijpen.”
Speerpunten
“Er zijn drie speerpunten waarmee we het tij kunnen keren. Het fossiele tijdperk moet zo snel mogelijk ten einde worden gebracht. De bio-industrie en overbevissing moet stoppen. En we moeten ophouden met ontbossing. En dan is er nog een bonuspunt: we moeten minder verlangen, minder willen, minder kopen en minder hebben. De vervuilende industrie bestaat tenslotte bij de gratie van de vraag van de consument.”
Foto: Mark Thurman. Het boek Als gezond verstand koning was van Dennis Storm ligt sinds gisteren in de winkel. Wij mogen een exemplaar weggeven. Abonneer je op de Nieuwsbrief en laat in een reactie hieronder weten waarom jij dit boek graag wil winnen.
55 gedachten over “Dennis Storm over minimalisme, de groene revolutie en schuld bekennen”
Ik doe met deze actie omdat ik zo graag lees over dit onderwerp! Elk boek geeft me iets waardevols mee voor mijn eigen handelen.
Ik was geen fan van zijn programma’s, maar juist nu het andersom gaat lijkt het me erg interessant hoe en waarom.
Graag zou ik dit boek lezen om mezelf en mijn kinderen te voeden met inspiratie om verder te gaan op de al door ons ingeslagen weg.
Groet Manon
Ondanks de noodzaak die ik zeker voel en het steeds meer maken van bewustere keuzes. Sluipt bij mij het consumeren er wel eens in. Ik wil hierin nog bewuster gaan handelen, niet alleen voor mezelf maar ook voor de kleine die ik in oktober verwacht. Het lezen van Dennis zijn boek gaat mij hier zeker bij helpen.
Dennis, je hebt helemaal gelijk en er zit inderdaad nog een gat tussen helemaal niks doen voor de natuur en alles (onmogelijk)groen. Die duurzame lifestyle kunnen alle mensen zelf ontwikkelen door 40 dagen bewust hun eigen keuzes hierin te maken en zo te ontdekken dat ze helemaal niet zoveel spullen en eten nodig hebben dan ze denken en zo ontdekken dat universele waarden Veel waardevoller zijn. Tot nu toe beseffen mensen pat pas als ze zelf chaos meemaken in hun eigen leven.
Nu meteen beginnen met zn allen schiet meer op. Het is een heel proces en duurt helaas te lang als mensen er nu nog steeds te lang wachten ermee. Gelukkig zijn er al veel initiatieven die nu wel van de grond komen en mensen steeds meer beseffen dat Natuur, Economie en Welzijn onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Goed dat je een boek hebt geschreven om te versnellen. Ik had tijd om me erin te verdiepen en in 2012 kwam duurzaamheid op mijn pad, na chaos en veranderingen. Vasthouden aan oude economische systemen is nu ook niet de oplossing, gelukkig zien veel mensen dat steeds meer in. Eigen keuzes hierin is vrijheid. Nu het nog kan.
Ik ben op ontdekkingstocht in dit voor mij nieuwe onderwerp. Niet dat ik van de overconsumptie ben, maar ik denk wel dat het iets minder kan. Ik ben benieuwd naar de inzichten die dit boek mij kunnen geven en welke acties daaruit voortvloeien.
Mede door Covid19 ben ik me (meer) bewust geworden van onze overconsumptie en het nemen van de auto voor letterlijk elke poep en scheet. Ik heb nu gemerkt dat ik die dingen niet mis en zou dit graag willen proberen door te zetten, ook wanneer alle restricties zijn opgeheven. Dit boek kan mij wellicht dat extra duwtje in de rug geven.
Ik word wel eens wat somber over hoe het nu allemaal verder moet met de wereld. Hoe krijgen we ooit iedereen zo ver om mee te werken… Een strijdlustig verhaal kan ik wel gebruiken!
Hola! Ik ben samen met mijn vriend eind maart vervroegd moeten terugkomen van wereldreis, waar we genoten van onze fysieke en mentale afstand van het Westers Kapitalistisch systeem. We hebben veel gezien, ontdekt, gelezen, gepraat, tijd genomen,… en ontdekken hoe verrijkend minimalistisch en bewust leven kan zijn. Schuldgevoel rond onze vliegreizen en het besef van ons Europees privilege werden groter. Dieren eten en de vuilste bank steunen viel weg. Het is allemaal te belangrijk om zelf als consument niet je (koop)gedrag te laten gelden op het systeem. We proberen dit meer en meer. Dag voor dag leren we bij. En stap voor stap doen we ons best. Maar perfectionisme moeten we blijven temperen zodat we er niet onder lijden.
Ik herken ons heel erg in je beschrijving en leer en lees er graag meer over in uw boek! Minimalisme is een belangrijke sleutel tot een mooiere wereld.
Alvast bedankt,
Tamara en Marijn
Ik zou het boek heel graag willen lezen voor een stuk bewustwording; hoe het anders kan en moet, omdenken, mijzelf en mensen om mij heen uit de structuur halen van overconsumptie, blind kopen door keer op keer voor de makkelijkste weg kiezen. Zeker in deze tijd is een andere makkelijke, veel meer duurzame weg óók binnen handbereik, die kans wil ik graag benutten en het boek zal me daarin zeker verder op weg helpen!
Ik krijg de nieuwsbrief al, dus kan me er niet nog eens op abonneren, maar ik.ben heel geïnterresseerd in het boek.
Ik heb zelf drie en half aar geleden Nederland verlaten, samen met mijn twee paarden. Op reis, op zoek naar een mooie wereld. Een wereld waar kwaliteit boven kwantiteit gaat. Relaties boven materie en waar alle wezens op aarde gelijkwaardig zijn.
Ik heb nauwelijks spullen (volgens westerse maatstaven), wat kleren, een gitaar en een laptop. That’s it. Spullen zijn voor mij balast. Je moet er aan denken, voor zorgen. Vaak denken we dat we gelukkiger worden als we dit of dat maar hebben, maar dat blijkt allemaal maar tijdelijk te werken.
Ik ben heel beniuwd naar Dennis zijn visie. Mooi dat hij zijn bekendheid inzet voor een mooiere wereld.
Dit lijkt me een heel interessant boek.
Zelf geloof ik ook in de tussenweg, wat een nieuw normaal moet worden als meer mensen bewuster gaan leven. De zoektocht voor mijn situatie is net begonnen omdat ik de frustratie voel, maar toch nog in gewoontes blijf hangen. Het boek lijkt me een inspiratiebron om andere keuzes te kunnen maken. Ebook idd ook prima.
Zijn eerste boek was er 1 in een reeks van minimalisme boeken die ik heb gelezen. Nu zou ik graag verdere stappen zetten en ik kijk uit naar het boek van Dennis.
Ik zal het na lezing zeker weer verder doorgeven.
Ik ben al op jullie Nieuwsbrief geabonneerd!
Het eerste boek heb ik al, wil nu wel meer lezen.
Minimalisme inspirerend. Ik ben zo benieuwd of dit boek me kan helpen om meer spullen weg te gooien. En misschien gaan er deuren open naar een ander leven.
Hallo
2 jaar geleden ben ik uit een groot gezinshuis naar een kleiner huisje verhuisd. Ik merk nu…het is nog te groot.
De kamers zijn gevuld met: herinneringen ( terwijl ze ook in mijn hoofd en hart zitten) , spullen die ik al 2 jaar niet aangeraakt heb ( weggooien vind ik zonde dus maar mee in de verhuisdoos)
Wat ik nodig heb past in 1 kamer
Ik overweeg dit leuke huis te verkopen en op een bootje te gaan wonen. Of caravan.
Ik fiets dus heen en weer naar de kringloop om balast weg te brengen
1 boek past daar nog wel bij En geef het daarna weer door
Groet José
Wat een waardevolle bewustwording, Hoop dat meer mensen dit mogen ervaren, om deze planeet leefbaar te houden.
Ik zou het graag als e-book winnen, kost geen papier, geen ruimte, geen transport.
Vergeet de verborgen impact van de productie van jouw e-reader niet 🙂 Dat kost vaak meer dan een eerlijk geproduceerd boekje.
Groetjes,
Nathan
Dit boek zou ik heel graag winnen. Om het zelf te lezen daarna eindeloos uit te lenen aan anderen. Zo hoop ik ook weer een stukje bewustwording door te kunnen geven aan anderen.
Ik voel me ook af en toe een multinational en een groene extremist. Ik wil wel, maar het lukt me niet. Door de ratrace van geld verdienen en uitgeven, vergeet ik altijd waar het om moet gaan…
Reacties zijn gesloten.