De zoektocht naar het juiste matras

Bron: Flickr.com - Photoa.nl
Bron: Flickr.com – Photoa.nl
Slecht slapen is vervelend, maar ook gevaarlijk. Een goede nachtrust is namelijk nodig om overdag goed te functioneren. Het lichaam kan niet zonder deze herstelperiode, maar soms is het niet makkelijk om slaapproblemen om te lossen.
Laten we slecht slapen eens vergelijken met een trage PC. De prestaties lopen terug en frustraties lopen op. Het is logisch om dan eens naar de software te kijken. Kan de computer wellicht opgeschoond worden? De ‘slaapsoftware’ zijn de omstandigheden rond het slapen. Deze zaken zijn vaak makkelijk aan te passen. Door ‘s avonds niet te lang door te werken bijvoorbeeld, of door de televisie en smartphone uit de slaapkamer te verbannen. Meer hierover lees je in onze vorige blog over beter slapen.
Goed slapen kan niet zonder een goed matras
Het opschonen van een computer is dus positief, maar lost lang niet altijd het probleem op. Vaak is de PC verouderd en helemaal niet geschikt om moderne programma’s op te laten draaien. We hebben het dan over de hardware. De link is misschien al duidelijk, want ook de ‘slaaphardware’ kan verouderd zijn. We hebben het dan over het bed, matras en kussen. Deze elementen zijn namelijk erg belangrijk voor een goede nachtrust. Uit Europees slaaponderzoek blijkt dit ook, de helft van de 500 ondervraagden gaf hierin aan zowel een matras als het bed belangrijk zijn om een goed bed te vormen.
Een traditionele bedombouw gaat misschien een leven lang mee, maar dat geldt zeker niet voor het matras. Sterker, afhankelijk van het soort matras is dit na 6 tot 10 jaar aan vervanging toe. We houden het hier even op een gemiddelde van 8 jaar. In de praktijk slapen Nederlanders vaak langer op hun matras, waardoor slaapproblemen de kop op kunnen steken. Ouderdomskwaaltjes van het matras zoals kuilvorming zijn immers niet bevorderlijk voor de nachtrust! Het aanpassen van slaapgewoonten is dan dus niet voldoende, er moet wellicht een nieuw matras komen..
Hét matras bestaat niet
Het kiezen van een nieuw matras is niet eenvoudig. Er zijn namelijk veel verschillende matrassoorten. Uit het Europese onderzoek bleek dat de voorkeur voor een type matras verschilt per land. In België, Nederland en Duitsland gaan de consumenten meestal voor pocketvering matrassen. Spanje en Italië kiezen voor latex en in de rest van Europa heeft traagschuim de voorkeur. Wie heeft er gelijk? Iedereen en niemand. De keuze voor een matras is namelijk erg persoonlijk en afhankelijk van een heel rijtje aan factoren. Lichaamslengte, gewicht, slaappositie, hoeveelheid transpiratie en mogelijke klachten of allergieën spelen allemaal een rol.?
De zoektocht naar goed slapen
Het oplossen van slaapproblemen vraagt dus vaak om een nieuw of beter matras. Een algemeen advies op dit gebied is alleen onmogelijk te geven. Gezien het belang van slapen is het wel erg belangrijk om het ideale matras te vinden, maar hoe? In de slaapwinkel geven specialisten advies, wat onmisbaar is bij een grote aankoop die zo belangrijk is voor je gezondheid. Tegelijkertijd kost het veel tijd om winkel in, winkel uit te gaan en verschillende aanbieders te vergelijken. Prijzen laten zich dan weer relatief makkelijk online vergelijken, maar een matras kopen zonder dit hebben uitgeprobeerd is niet aan te raden.
Inspiratie en informatie via Matrassenwijzer
De ideale tussenstap tussen online en offline is Matrassenwijzer. Op deze website is namelijk een zee aan informatie over slapen en matrassen te vinden. Dit begint al met een keuzewijzer, hiermee kun je in negen stappen ontdekken welk matras bij je past. Alle bekende merken worden meegenomen, maar Matrassenwijzer is onafhankelijk en pint je dus niet vast op één keuze. Uit de matrassen die bij jou passen kies je zelf een of meerdere exemplaren die bij je passen. Vervolgens verwijst de website je naar de dichtstbijzijnde testlocaties, dit geeft het voordeel van persoonlijk advies en proefliggen. Daarnaast heeft deze website een eigen keurmerk ontwikkeld waardoor je zeker weet dat je in goede handen bent bij de specialisten in de betreffende winkel. Op die manier komt een goede nachtrust weer in zicht!

Over de schrijver