Een goed geïsoleerde woning, is een duurzame woning. Een woning kan geïsoleerd worden op verschillende manieren en met talloze materialen. Om een geïsoleerde woning nóg duurzamer te maken, kan er gebruik worden gemaakt van natuurlijke isolatiematerialen.
Woning isoleren
Goede isolatie is de basis voor een duurzame woning. Bij een woning zonder isolatie kan er wel 30% van de warmte via het dak, 20% via de muren en 10% via de vloeren verloren gaan. Een geïsoleerde woning houdt deze warmte beter binnen, wat een hoop verspilling voorkomt. Daarnaast is de woning beter beschermd tegen weersinvloeden en daarmee vocht en schimmelvorming in huis. Voor het beste effect is het verstandig om de gehele woning te isoleren. Dit betekent dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, kruipruimte isolatie en het plaatsen van isolatieglas. Er zijn veel verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar, maar de milieuvriendelijkste keuze is om gebruik te maken van natuurlijke isolatiematerialen.
Natuurlijke isolatiematerialen
Tegenwoordig wordt er niet alleen meer aandacht besteed aan het isoleren van woningen, maar ook aan de afkomst van de materialen waarmee woningen geïsoleerd worden. Natuurlijke isolatiematerialen zijn een logische keuze, omdat ze niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar vaak ook niet onder doen van reguliere isolatiematerialen qua isolatiewaarde en prijs. Enkele effectieve natuurlijke isolatiematerialen zijn:
Vlaswol
Vlaswol bestaat uit lichte en stevige vezels en wordt gemaakt van restmateriaal uit de linnenindustrie. Voordat het als isolatiemateriaal wordt gebruikt, wordt het vlaswol eerst nog brandvertragend en schimmelbestendig gemaakt. Vlaswol is geschikt voor het isoleren van onder andere hellende daken, plafonds en binnenmuren.
Metisse
Metisse kennen we allemaal, misschien alleen in een andere vorm. Metisse wordt namelijk gemaakt van oude kleding. Metisse wordt voornamelijk gebruikt voor dak- en gevelisolatie. Het heeft als voordeel dat het niet alleen in de winter isoleert, maar ook in de zomer. Metisse slaat namelijk warmte op, waardoor het 6 tot 8 uur duurt voordat de warmte in huis doordringt. Omdat metisse wordt gerecycled van niet meer te gebruiken kleding, is het uitermate duurzaam.
Kurk
Kurk is een bekend materiaal dat voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Een daarvan is isolatie. Met ongeveer € 30 per m2 is kurk niet het goedkoopste isolatiemateriaal, maar uiteindelijk misschien wel de voordeligste. Kurk beschikt namelijk over een zeer hoge isolatiewaarde die nauwelijks afneemt met de jaren. Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik, die ongeveer een keer in de tien jaren wordt geschild. Kurk kan op verschillende plaatsen worden gebruikt als isolatiemateriaal, waaronder in vloeren en platte daken. Omdat kruk vochtbestendig is, kan het ook goed in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens worden gebruikt.
Schelpen
Schelpen zijn perfect voor het isoleren van een kruipruimte. Veel mensen hebben last van vocht in de kruipruimte, wat een negatief effect heeft op het binnenklimaat. Schelpen maken de kruipruimte droger en warmer, waardoor de kans op schimmelvorming en huisstofmijt vermindert wordt. Niet alleen gaat er dus minder warmte verloren, maar schelpen zorgen er ook voor dat de luchtvochtigheid wordt verbeterd.
Dit zijn slechts enkele isolatiematerialen. Andere natuurlijke isolatiematerialen zijn stro, cellulose, schapenwol, houtvezel en hennep.
Waarom?
Het isoleren van een woning biedt veel voordelen. Het zorgt niet alleen voor een betere luchtkwaliteit en meer wooncomfort, maar kan ook de maandelijkse vaste lasten aanzienlijk omlaag brengen. En daarnaast zijn er uiteraard nog de voordelen voor het milieu. Deze zijn nog groter wanneer er gekozen wordt voor natuurlijke isolatiematerialen. Natuurlijke isolatiematerialen zijn over het algemeen niet duurder dan reguliere isolatiematerialen en in sommige gevallen zelfs goedkoper. Daarnaast beschikken ze over een goede isolatiewaarde. Geen reden dus, om niet te kiezen voor natuurlijke isolatiematerialen.