blote voeten
blote voeten

Is lopen op blote voeten gezond?

Zie jij weleens iemand op blote voeten lopen? Je vindt het misschien vreemd, maar wist je dat lopen zonder schoenen heel gezond kan zijn? Pleun (25) woont in Den Haag en loopt nu drie maanden op blote voeten. Wat zijn haar ervaringen?

In onze huidige samenleving is het misschien gek om constant op blote voeten te lopen, maar een paar uurtjes per dag de schoenen uitdoen kan al gezondheidsvoordelen opleveren.

Voordelen van lopen op blote voeten

Geen schoenen dragen kan voor velen zowel geestelijk als lichamelijk gezond zijn:

  • Je kunt beter aarden, waardoor stress, slaapproblemen en stemmingswisselingen kunnen verminderen.
  • Het geeft een gevoel van vrijheid. De variatie van de ondergrond in de natuur zorgt voor verschillende sensaties en bewegingen in je voeten.
  • Je voeten worden sterker. Als je op schoenen loopt, worden niet alle spieren in je voet gebruikt en na verloop van tijd worden de ongebruikte spieren lui en stijf. Door te lopen op blote voeten worden alle spieren gebruikt en getraind. Ook bijvoorbeeld de kuitspieren worden wakker geschud.
  • Het stimuleert de bloedsomloop.
  • Het voorkomt spataderen. Sterker nog, het versterkt de aderen en zorgt voor een betere verdeling van voedingsstoffen door je lichaam.
  • De gewrichten in je heup, knieën en enkels hebben er baat bij, omdat je anders loopt zonder schoenen. De klap van elke stap vang je op met een groter deel van de voet, in plaats van alleen met je hiel.

In de praktijk

Pleun hoorde goede verhalen van een vriendin over de effecten van lopen op blote voeten en besloot het een kans te geven. “Ik was benieuwd of het zou werken, of ik verschil zou merken.” Ze draagt nu drie maanden geen schoenen en heeft een Barefootworkshop gevolgd. “Ik heb geleerd wat de natuurlijke stand van de mens is en wat er kan gebeuren als je altijd op schoenen loopt.”
Bijna alle schoenen hebben een hak, ook sneakers. Pleun: “Je lichaam raakt uit balans en je rug probeert het te corrigeren. Vaak wordt de brug van de voet ook ondersteund. De spieren die daar zitten hoeven niks meer te doen en worden lui. Met andere ledematen werkt dat net zo. Als je iets niet gebruikt, wordt het stijf.”
Beklemmend
Pleun merkt al kleine verschillen na drie maanden blootsvoets lopen. “Mijn knieën zijn beter en ik heb minder last van mijn rug. Ik heb ook het idee dat mijn voeten sterker zijn geworden.” Haar oude schoenen voelen beklemmend. “Ik had laatst voor het eerst weer mijn oude schoenen aan. Aan het einde van de dag had ik blaren en deden mijn voeten zeer.”
Gevarieerde reacties
Als je op blote voeten loopt, krijg je veel scheve gezichten, aldus Pleun. “Veel mensen hebben vooroordelen en begrijpen niet dat ik geen schoenen draag. Anderen vinden het vies of zeggen dat het gevaarlijk is.” Maar ze krijgt ook leuke reacties. “Een net geklede man in pak riep laatst: “Ik ben jaloers!”.
Op blote voeten lopen brengt soms ook moeilijkheden met zich mee. “Ik mag niet overal komen. In de supermarkt werd ik er laatst op aangesproken. Als er bijvoorbeeld glas valt en ik sta daar met mijn blote voeten in, dan zijn zij verantwoordelijk. Dus ze hebben liever niet dat ik daar zonder schoenen boodschappen doe.”
In de winter
Pleun denkt niet dat ze de hele winter op blote voeten blijft lopen. “Dat is denk ik toch te koud. Ik wil wel proberen om het zo lang mogelijk vol te houden, maar als het nu regent krijg ik ook al gauw koude voeten.” Ze heeft inmiddels nieuwe schoenen in huis gehaald. Een paar dat beter is voor je voeten. “Dat zijn minimalistische schoenen zonder hak en met een flexibele zool. Zo hebben de spieren in mijn voeten genoeg vrijheid en ben ik beschermd tegen de kou. Maar terug naar volledig schoeisel ga ik niet meer, dit voelt veel te goed.”

Tips

Je kunt net als Pleun gewoon op blote voeten gaan lopen om te kijken hoe het bevalt. Maar als je gevoelige voeten hebt is het verstandig om het op te bouwen. Loop thuis op blote voeten, het strand is ook erg geschikt. Je kunt ook oefeningen doen om je voeten sterker en flexibeler te maken. Zo kun je het stapje voor stapje uitbreiden.
Op blote voeten lopen is niet voor iedereen geschikt. Veiligheid gaat voor alles. De kans dat je per ongeluk in een stuk glas stapt is groot. Als je een verminderd gevoel hebt in de voeten is blootsvoets niet aan te raden, omdat je niet merkt dat je ergens instapt. De kans op wondjes is daardoor groter. Bij mensen met diabetes kan dit tot problemen leiden, omdat de genezing van voetwonden dan vaak langer duurt.
Om kennis te maken met lopen op blote voeten, kun je een keer een wandelroute lopen op een speciaal blotevoetenpad. Het is een route met verschillende soorten ondergronden, zoals zacht gras, zand, schelpen, houtsnippers en grind. Hier vind je een aantal blotevoetenpaden in Nederland en België.
Loop jij weleens op blote voeten?

Verder lezen?

Misschien vind je lopen op blote voeten of minimalistische schoenen een stapje te ver, maar vind je het wel leuk om iets langer na te denken over welke schoenen je wilt dragen. Dan zijn deze bijzondere schoenen van ananasleer iets voor jou!
Blote Voeten

Over de schrijver

24 gedachten over “Is lopen op blote voeten gezond?”

  1. Toen ik rond de veertig was, had ik zoveel last van mijn voeten dat ik naar een podotherapeut ging. Hij vertelde me dat er maar één ding op zat: steunzolen. Dus steunzolen aan laten meten. Ik vroeg nog wel aan hem waar het eigenlijk op slaat, dat zoveel mensen aan de steunzolen moeten – waar gaat het mis? Zijn antwoord was dat onze voeten evolutionair gezien nog niet aangepast waren aan het lopen op harde grond en dat dat de klachten veroorzaakte. Zijn antwoord bevredigde me niet en van de steunzolen baalde ik; moest ik nu écht de rest van mijn leven altijd met die dingen lopen?!? Als ik ze droeg, had ik minder pijn, maar als ik in de zomer bijvoorbeeld twee dagen op sandalen en dus zonder steunzolen liep, was de pijn weer terug. Bij toeval stuitte ik op een artikel over barefootlopen en bij mij viel toen het kwartje… Sindsdien loop ik buiten de deur in lente, zomer en herfst op barefootsandelen en als het (bijna) vriest op minimalistische schoenen (Leguano en Sockwa). Steunzolen weggegooid, nooit meer pijn gehad. Ik denk dat de ‘harde ondergrond’ het probleem niet is (onze voorouders liepen ook heus niet alleen maar op zacht zand), maar juist het schoeisel (met hielverhoging) en de manier waarop we daarmee lopen (hiellanding). Ik ben geen expert, maar wat voor mij telt, is mijn eigen ervaring. Op de zooltjes van de XeroShoes (de sandalen die ik draag) staat: ‘Feel The World’. Eigenlijk vind ik dat nog het allermooiste van mijn ‘blotevoetenschoenen’, dat voortdurende contact met de aarde waarop je loopt. De wereld is te mooi om er niet mee in verbinding te willen zijn!

  2. Op blote voeten lopen is niet voor iederen. Ik vond het heerlijk, langzaam opgebouwd, wekenlang met plezier gelopen – tot ik een venijnige peesontsteking ontwikkelde onder mijn voet. Scherpe hielpijn die maar niet overging. Dat is nu 1,5 jaar geleden en ben er nog steeds niet van af. Kan nu maximal zo’n 2 uur lopen, met special schoenen a 250 euro per paar. Dus het is niet altijd zomaar zo dat “je voetboog vanzelf sterker wordt”. Ik heb anders ervaren, helaas.

  3. Het lijkt me wel, dat dit artikel die op het eerste zicht de bedoeling lijkt te hebben het lopen op blote voeten te promoten, dan plots afzwakt, de gevaren sterk overdrijft overdrijft, om dat snel over te gaan tot pure propaganda voor minimalistische schoenen. Hoe doorzichtig kan men zijn zeg?

  4. “De kans dat je per ongeluk in een stuk glas stapt is groot.”
    Dat is echt grote flauwekul. De hoeveelheid glas die op straat ligt wordt vaak schromelijk overdreven. Ik loop nu al meer dan tien jaar het grootste deel van de tijd op blote voeten en het aantal keren dat je iets in je voet krijgt is verwaarloosbaar klein. Ik mag graag de vergelijking met klussen maken. Dan loop je ook het risico om bijvoorbeeld een splinter in je vinger te krijgen. Toch zijn er maar weinig mensen die handschoenen aantrekken om dat risico uit te bannen. Vooral omdat dat het gevoel in je handen wegneemt. Er is geen enkele reden om er ten aanzien van voeten anders over te denken.

  5. Ik loop al 10 jaar vrijwel 100% van de tijd op blote voeten. Binnen en buiten, zomer en winter. Ook op het station en in de supermarkt. Ik vind dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn gedrag, zou de supermarkt er nooit op aanspreken als ik in glas getrapt zou hebben (ik zou ze wel waarschuwen dát het er ligt). Ik ga trouwens ook gewoon op blote voeten naar de glasbak. Het is mijn keuze, mijn leefstijl.

  6. Dat van dat glas slaat echt nergens op. Ik ben 44, loop met mooi weer heel vaak op blote voeten… en laatst had ik voor het eerst in al die jaren een stukje glas in mijn voetzool. In mijn eigen keuken nota bene, waar ik kort daarvoor inderdaad iets stuk had laten vallen. Ik heb het er met een pincet uitgehaald, pleister erop, na een weekje over.
    Buiten op de stoep, op straat… nooit in glas gestapt.
    Wel heel vaak genoten van de warme ribbelige stoeptegels, of juist, van de gladde straatstenen, asfalt. Sommige paden strooien ze met vervelend steengruis of schelpenzand (duinen), dan zoek ik een steen- of grasrand naast het pad. Lukt meestal wel (en anders heb ik slippers ofzo in mijn rugzakje).
    Het gevoel aan je voeten na lopen op scherpe, ruwe of ribbelige ondergrond… dat is echt heerlijk. Tintelend. Alsof je voeten een scrub hebben gehad. Wat ook een beetje zo is eigenlijk. Maar dan gratis, en je hebt er nog heerlijk in de buitenlucht bij bewogen ook!
    Waarom je daar nou eerst een workshop voor moet volgen is mij een raadsel. Iedereen kan het toch? Zo niet, is er misschien toch iets meer aan de hand met je lichaam, en zou iets als fysiotherapie of zwemmen wellicht sowieso aan te bevelen zijn.

    1. Het artikkel lijkt duidelijk een advertentie, zelfs uit blote voeten moet men munt slaat. Een workshop? Minimalistische schoenen? Om iets heel natuurlijks te doen waar de mens eigenlijk voor gemaakt is.. ik dacht het niet. kassa-kassa is hier de onderhuidse boodschap..

    1. Volgens mij is het goed voor iedereen: je krijgt er sterkere spieren van. Ik heb sinds ik blootsvoets door het leven ga (nu zo’n jaar of 10) veel minder rugklachten en nauwelijks meer last van de zware hoofdpijnen waar ik voordien heel vaak aan leed. Ik denk dat platvoeten er heel veel baat bij hebben, en of die ene centimeter een spelbreker zou zijn moet je denk ik aan een specialist vragen.

    2. Niemand heeft twee benen die evenlang zijn. Volgens kan het lichaam die (paar) centimeter verschil wel corrigeren.
      Als je op blote voeten loopt, worden de spieren in je voet sterker. De voet past zich aan en na verloop van tijd krijg je “vanzelf” weer een mooie sterke voetboog.

Reacties zijn gesloten.