In het oude Tropicana in Rotterdam werken zo’n 50 enthousiaste ondernemers die hun businessplannen, grondstoffen en reststromen op elkaar afstemmen. In het voormalig tropische zwemparadijs doen ze onderzoek naar de “blauwe economie” en bouwen ze aan de stad van de toekomst. We spraken Siemen Cox over deze wonderlijke plek.
Wat is jullie achtergrond?
De achtergrond van nagenoeg alle betrokkenen bij BlueCity is ondernemerschap. Wij hebben ruime ervaring met ondernemen. Voor Mark en mijzelf is dat o.a. via RotterZwam. Vanuit RotterZwam zagen wij de enorme potentie van circulair ondernemerschap en de potentie van het platform dat het voormalig Tropicana kan zijn voor die branche.
Ondertussen werken jullie dagelijks op deze bijzondere werkplek. Wat doen jullie daar allemaal?
Wij werken hard aan de transformatie van ongeveer 12.000 m2 en 70.000m3 sub tropisch zwemparadijs naar een ecosysteem van ondernemers. BlueCity maakt de circulaire economie. De ondernemers, de oplossingen, de showcases. Wij zijn circa 50 bedrijven onder één dak, van startend tot toonaangevend. Wij ontwikkelen een (inter)nationaal kennisnetwerk en een graadmeter voor de sector. We bieden innovators een podium en produceren events voor de stad, de markt en de wereld.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om dit te gaan doen?
Het idee vloeit voort uit de kansen die wij zagen vanuit RotterZwam. Wij hebben daar nog 3 tot 5 businesscases op de plank liggen waar wij de tijd niet voor vinden om ze op te pakken. En als wij in een loods aan de Leuvehaven hadden gezeten, hadden wij niet zoveel aandacht gekregen als wij nu hebben gehad. Het pand diende voor ons als een platform. Andere ondernemers in de circulaire economie verdienen ook zo’n platform.
Wat is jullie missie?
Op papier is het inmiddels gemeengoed: we moeten toe naar een circulaire economie. We moeten breken met het weggooien en opbranden van materialen, energiebronnen en reststromen. Voor een economie zonder verspilling of uitputting, zoeken we een vruchtbare mix van natuurlijke principes en nieuwe technologie. De veranderkracht komt van nieuwe ondernemers.
Daarvoor is BlueCity. Het voormalige Tropicana in Rotterdam is één groot open laboratorium waarin ondernemers hun circulaire technologie ontwikkelen en uitproberen, hun productieproces optuigen en hun bedrijf laten groeien. We hebben 12.000 vierkante meter, een uniek pand op een unieke plek, een sterk team en een snel groeiend netwerk. BlueCity wordt de uitvalsbasis voor de economie van de toekomst. Onze ondernemers gaan winst maken, wijzelf sturen alleen op impact.
Wil je iets vertellen de dynamiek en de mogelijkheden die deze bijzondere werkplek met zich mee brengt?
Het pand verdient meer dan de plannen die er vanuit de traditionele vastgoed investeerders lag. Namelijk sloop en nieuwbouw. Met BlueCity blijft deze iconische locatie behouden voor de stad en haar inwoners. Wij gaan op een zeer unieke locatie naast circulaire ondernemers huisvesten een uitgebreide programmering neerzetten. De oude balzaal [met uitzicht op zwembad en de maas] wordt een plek waar wij filmavonden, meetups, netwerkbijeenkomsten, congressen en meer gaan organiseren. Als je binnen in het pand rondloopt dan loopt de inspiratie uit je poriën. Er is bijvoorbeeld een vergaderlocatie in een oud bubbelbad.
Kan je iets meer vertellen over de ondernemers die bij BlueCity werken?
Wij hebben ruimte voor ongeveer 30 tot 50 ondernemers die actief zijn in de blauwe of circulaire economie. Zo huisvesten wij nu bijvoorbeeld al de dames van Kees. Zij maken tassen, sieraden en gebruiksvoorwerpen van o.a. oude binnenbanden. Okke Hout maakt meubels van steigerhout, grenen planken die industriële bougies hebben verpakt en afgedankte meerpalen uit de haven. Spireaux kweekt spirulina [een alg] als eiwit vervanger en onderzoekt de mogelijkheden om dit op grotere schaal te kweken. De Alohabar heeft de oude wildwaterbaan omgetoverd in een culinair paradijsje met een schitterend uitzicht over de maas. RotterZwam kweekt paddenstoelen op koffiedik
Jullie werken aan een blauwe economie, hoe ziet die blauwe economie er uit?
De blauwe economie is anders dan de groene economie. In de groene economie gaan wij het een stukje minder slecht doen, daarnaast zijn producten uit de groene economie vaak duurder dan uit de gewone economie. De blauwe economie haalt zijn inspiratie uit de natuur. In de natuur is er geen afval, de natuur gaat symbiotische relaties aan. De output van het een systeem is de input voor het andere. Daarnaast maakt de blauwe economie gebruik van de natuurlijk overvloed. Kijk eens naar het proces van koffie zetten. Slechts 0,2% van de koffieboon komt in je kopje terecht. De overige 99,8% is afval. Je kan die grondstof dus 5000 keer effectiever inzetten. Afval is een menselijk concept, het is aan ons om dat concept van afval achter ons te laten. Van Afval naar Grondstof.
Wat voor toekomstdromen en plannen hebben jullie voor BlueCity?
Wij hebben de komende tijd vooral de uitdaging van de verbouwing en het vinden en binden van andere circulaire ondernemers. Tegelijkertijd werken wij aan het uitrollen van een brede programmering. Volgend jaar moet de begroting sluitend zijn. Daarmee zijn wij in staat om onze eigen broek op te houden. Succesvolle circulaire ondernemers waaieren uit naar andere delen van de stad om daar op te schalen. Daarnaast zien wij een belangrijke rol voor BlueCity in de ambities van Rotterdam voor het hosten van de Wereld Expo 2025. Uiteindelijk hopen wij over heel de wereld BlueCities te zien verschijnen.
Wat vergat ik te vragen maar wil je wel heel graag vertellen?
Wij komen graag in contact met circulaire ondernemers met een bewezen businessmodel. Wij laten het pand graag als platform dienen voor hun onderneming.
Meer weten over BlueCity010? Je vind er alles over op de site en Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn gemaakt door Rutger Geerling
Blauwe economie in een tropisch zwemparadijs
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 3 mei 2016
- hetkanWel
Over de schrijver
De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur
3 gedachten over “Blauwe economie in een tropisch zwemparadijs”
Slecht bezig
Jullie hebben heel Rotterdam verpest met dit.
Tropicana moest blijven, en hoezo ?
Nou mensen hebben er herinneringen en jullie maken die kapot
Geweldig! Hier heb ik ooit rondgezwommen met mijn zoon, die toen net kon zwemmen (dat was zo’n 30 jaar geleden)!
Ik zie hier ook ruimschoots mogelijkheden voor (eetbaar) groen, op al die ‘rotspartijen’.
Wat een leuke broedplaats met gelijkgestemden ik kom graag eens langs om inspiratie op te doen
Reacties zijn gesloten.