Bevat jouw favoriete verzorgingsproduct microplastics?

Het lijkt op het eerste gezicht een onschuldig dagelijks ochtendritueel: haren wassen, tanden poetsen en een flinke spuit deodorant onder elke oksel. Een enkeling neemt ook nog even de tijd om het gezicht te scrubben en een laagje make-up aan te brengen. Niks aan de hand, toch? Niets is minder waar.
Het zou zomaar kunnen dat je vijf keer in één uur een ongewenste hoeveelheid microplastics hebt geconsumeerd. In veel verzorgingsproducten zitten kleine deeltjes plastic, “goed” voor het verwijderen van dode huidcellen, maar heel slecht voor het milieu. Eenmaal terechtgekomen in zee, schuiven vissen de deeltjes nietsvermoedend naar binnen.
Op productverpakkingen staan microplastics aangeduid als PE (polythyleen), PP (polypropyleen) en PET (polythyleentereftalaat), maar het is sneller om de barcode van een product te scannen. De Plastic Soup Foundation en stichting De Noordzee hebben een app ontwikkeld die in één oogopslag laat zien of je een product wel of niet moet aanschaffen.
Scrubs en tandpasta zijn niet de enige boosdoeners, ook zonnebrandcrème is een veelgebruikt product dat vrijwel direct de zee bereikt als wij tijdens een stranddag ons gezicht en ledematen insmeren. Ook (synthetische) kleding kan schadelijk zijn. Dat kledingstukken slijten met elke wasbeurt weten we, maar dat die slijtage ook zijn weg vindt in het milieu is misschien nieuw.
Nu is het natuurlijk zo dat de waterzuiveringsinstallaties in Nederland een substantieel deel van de plastic bolletjes opvangen, maar de overige microplastics drijven jarenlang rond als vreemd visvoer en komen zo via een omweg op ons bord terecht.
Het moge duidelijk zijn dat deze microplastics niet gewenst zijn. In veel verzorgingsproducten zouden de plastic deeltjes vervangen kunnen worden voor gemalen havermout, kokos, anijszaadjes of maalsel van de schil van noten en bamboe. Die verwijderen net zo goed de dode huidcellen van ons gezicht.

Over de schrijver