In december is de kick-off van een nieuw initiatief van Instituut Maatschappelijke Innovatie en Natuurverdubbelaars, in samenwerking met Staatsbosbeheer, Link in Green en Tiny House Nederland. Deze organisaties werken samen aan een nieuw project waarbij er niet alleen nieuw bos wordt aangeplant in Nederland, maar er ook ruimte wordt gereserveerd voor tiny houses. Het is de bedoeling dat de tiny houses middenin of vlakbij dat nieuwe bos komen te staan. Het is zelfs denkbaar dat de bewoners gaan meehelpen met het onderhouden van de natuur. Op die manier wordt middenin het bos wonen ineens betaalbaar.
Nieuw bos en klein wonen
“Het is een heel mooi project,” vertelt Marjolein Jonker van Tiny House Nederland. Het begon allemaal met het rapport Nieuw bos en klein wonen van het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI). Hierin staat dat het de ambitie van de overheid is om 20.000 hectare nieuw bos te creëren. En dat is hard nodig, want ook in Nederland gaat elk jaar 1500 hectare bos verloren, omdat er nieuwe woonwijken, wegen of bedrijfsterreinen uit de grond gestampt moeten worden.
Win-winsituatie
“Bos is het goedkoopste type grond dat we in Nederland hebben,” vertelt Marjolein. “Je kan er namelijk niet zoveel mee. Het levert veel minder geld op dan bijvoorbeeld woongrond of agrarische grond, dus als je agrarische grond verandert in bos, dan is dat verlies van waarde.” Guido Enthoven van het IMI bedacht hier een oplossing voor. Als je tiny houses in het nieuwe bos toestaat, dan levert dit huur of pacht op en daarmee kan je dat waardeverlies opvangen. “Het is een win-win situatie,” vertelt Marjolein. “Mensen kunnen betaalbaar middenin de natuur wonen en ze kunnen helpen die natuur te onderhouden.”
In de natuur
Wonen en bos is een nieuwe functiecombinatie, die de organisaties nu samen met verschillende gemeenten in Nederland aan het onderzoeken zijn. “Wonen buiten de bebouwde kom is sowieso heel spannend in Nederland,” zegt Marjolein hierover. “Maar de overheid ziet ook dat we wel naar buitengebieden moeten. En tiny house-mensen willen graag in de natuur wonen. Dat is belangrijk, want je moet bewoners hebben die het belang van biodiversiteit en het bos ondersteunen. Als je er zelfvoorzienende tiny houses neerzet, dan hoef je bijvoorbeeld ook geen riool aan te leggen.”
Een paar gemeenten hebben al interesse
“We zijn nu gemeenten aan het benaderen, die willen meedraaien in een testlab. Er zijn er al een aantal die interesse hebben, zoals Zwijndrecht, Wageningen, Nijmegen en Oss. Daarna gaan we op zoek naar locaties binnen die gemeenten, die geschikt zijn voor dit project. Dan volgen vragen als: welke bomen gaan we hier plaatsen, welke soorten gedijen hier goed en wat zorgt voor toenemende biodiversiteit? Tot slot zoeken we een groep tiny house bewoners bij elkaar, die op een bewuste manier in de natuur willen wonen en zich verantwoordelijk voelen voor een goed beheer van het nieuwe bos.”
De kick-off in december
Op 17 december is de eerste bijeenkomst in Den Bosch. Die is bedoeld voor alle gemeenten en provincies, die geïnteresseerd zijn en meer informatie willen. “Wanneer de eerste testcase gerealiseerd is, is lastig te zeggen,” zegt Marjolein. “Het zijn lange trajecten. Je bent zo twee jaar verder met het verzamelen van informatie en het aanvragen van vergunningen. Maar ik hoop dat we over 2 jaar (of misschien al over een jaar) de eerste community met bos hebben gerealiseerd.”
We houden je natuurlijk op de hoogte van de vorderingen van dit project.
19 gedachten over “Betaalbaar wonen in een tiny house middenin de natuur: het kan wel!”
Pingback: Zelfvoorzienend wonen in een mini villa - hetkanWEL
Wat leuk dat dit initiatief genomen wordt! Wij zijn bezig met het bouwen van een Tiny House en hierbij ook met de gemeente in gesprek, maar dit gaat nog niet zo makkelijk. Wonen in het bos zou ideaal zijn!
http://www.kleinhuishelemaalthuis.nl
Groet,
Tom
Ook ik zou graag op de hoogte gehouden willen worden.
Zou graag op de hoogte gehouden willen worden
tiny house. dat is heel interessant voor me.
hoe kan ik mij daarvoor inschrijven om de mogelijkheid te hebben, om misschien in aanmerking te komen om mee te kunnen doen aan het project.
Bomen moeten nog geplant worden? Dus dat is een gevalletje ‘boompje groot, plantertje dood’? Niets voor ouderen, die nu juist wel kleiner zouden willen wonen maar voor wie de bomen echt niet sneller gaan groeien. Aan de andere kant zijn er oude ‘recreatie’-parken met volgroeide bomen en afbraakrijpe huisjes. Dus waarom daar geen proefproject beginnen? Het bos en de infra is er al, dus kopen, ontruimen en tiny houses erop.
Reacties zijn gesloten.