Terwijl ze in Spanje dit weekend voor het eerst weer massaal naar buiten mochten, werkt de regering aan een basisinkomen om de ergste economische klappen van het Corona virus op te vangen. Wanneer de renta básica ingevoerd gaat worden, is nog onzeker. Maar dat het er gaat komen, is wel zeker, zo stelde de Spaanse vice-premier beslist.
Basisinkomen
Deze maand krijgen Spanjaarden zonder andere vorm van inkomsten al een noodbasisinkomen. Dit zou je kunnen vergelijken met de financiële steun, die ondernemers en ZZP’ers in Nederland krijgen. Het gaat hier om een tijdelijke maatregel om de financiële nood te verzachten. Ondertussen werkt de Spaanse regering ook aan een permanent basisinkomen bedoeld voor mensen met lage inkomens en kwetsbare huishoudens. Hoewel de details nog besproken moeten worden, zou het gaan om een bedrag van 500 euro voor alleenstaanden en 1.000 euro voor gezinnen. Dit basisinkomen is bedoeld als minimum inkomen en zou je in zekere zin dus kunnen vergelijken met onze bijstand. Eén en ander moet nog geconcretiseerd worden, zegt de Spaanse vicepremier Pablo Iglesias in El Diario. “Maar dat het er gaat komen, is zeker,” zo voegde hij eraan toe.
Proef met basisinkomen Finland
Nog niet zo lang geleden is er binnen Europa al eens geëxperimenteerd met een basisinkomen. Zo kregen 2.000 werklozen in Finland twee jaar lang een vast inkomen. In 2019 kwam een einde aan deze proef. De conclusie was toen, dat de deelnemers dankzij het basisinkomen gelukkiger en gezonder waren, maar nog steeds geen werk hadden. Al kan je die conclusies in twijfel trekken, zo betoogt Jesse Frederik in De Correspondent. Het experiment is volgens hem namelijk feitelijk te klein om tot zinnige conclusies te komen, positief of negatief.
De jaren ’70
Het concept van een basisinkomen is verre van nieuw. In Canada experimenteerden ze al in 1973 met een basisinkomen onder 13.000 inwoners van het stadje Dauphin in Winnipeg. Dit experiment duurde vier jaar. Pas vele jaren later werden de resultaten bekend. Zo bleek, dat het ziekenhuisbezoek met maar liefst 8,5% was afgenomen. Verder was er minder huiselijk geweld en hadden mensen minder psychische klachten. Gezondheidszorg is vaak één van de hoogste kostenposten in rijke westerse landen, zo betoogt Rutger Bregman is in De Correspondent. Dit zou dus, zowel vanuit financieel oogpunt als vanuit het welzijn van de mensen bekeken, een argument kunnen zijn voor het invoeren van een basisinkomen.
Basisinkomen Iran
Een basisinkomen wordt vaak gezien als ‘gratis geld’, dat ervoor zorgt dat mensen niet meer werken. Het experiment in Finland, waarin de werklozen geen nieuwe baan hadden gevonden, werd door veel media dan ook in eerste instantie als mislukt beschouwd. Toch laat de invoering van het basisinkomen in Iran (in 2011) een ander plaatje zien. Uit onderzoek blijkt, dat de mensen hier in ieder geval niet minder gingen werken. Alleen twintigers namen iets minder vaak een baan, waarschijnlijk omdat ze dankzij het basisinkomen langer konden studeren. Terwijl mensen in de dienstensector juist meer gingen werken, vermoedelijk omdat ze zich door de extra inkomsten een huishoudster konden permitteren.
Nederland
Ook in Nederland is de discussie rondom het basisinkomen weer op gang gekomen dankzij het Corona virus. “Een basisinkomen is veel simpeler dan de 50 inkomensondersteunende maatregelen, die we in Nederland hebben en die allemaal uitgevoerd en gecontroleerd moeten worden,” betoogt Alexander de Roo van de Vereniging Basisinkomen in het NPO radio 1 programma Met het oog op morgen.
Hij heeft voor Nederland een bedrag in gedachten van 600 euro voor elke volwassene en nog eens 600 euro voor elk huishouden. Dan kom je als alleenstaande op 1200 euro per maand en met z’n tweeën heb je dan 1800 euro. Ineke van Zanten pleitte een maand geleden op hetkanWEL ook al voor het wegnemen van financiële stress met een (tijdelijk) basisinkomen. Haar schatting is, dat het zeker niet duurder zal uitvallen dan andere alternatieven (zoals uitkeringen en subsidies).
In Spanje werken ze -aangewakkerd door de Corona crisis- nu dus aan een basisinkomen voor de kwetsbaren, zodat iedere burger een minimum inkomen heeft. Iets dat wij in Nederland, met ons sociaal stelsel, eigenlijk al jaren hebben. Maar misschien biedt deze Corona tijd voor ons de gelegenheid om een stapje verder te gaan in onze vooruitstrevendheid en een universeel basisinkomen te introduceren. Het draagvlak hiervoor lijkt in ieder geval te groeien.
Wat vind jij: is het basisinkomen een goed idee voor Nederland of niet? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
41 gedachten over “Spanje werkt aan een basisinkomen”
In dit Corona tijdperk een goed plan. Elke dag buitelen op tv belangengroeperingen over elkaar heen om aandacht en meer geld voor hun achterban. Heel veel mensen (hoeveel eigenlijk?) hebben niemand om hen op tv te representeren. Die vallen nu uit de boot en vervallen in armoede. Een basisinkomen, al dan niet tijdelijk, zou dit probleem oplossen zonder bureaucratie, zodat Rutte & Co zich op andere problemen kunnen richten.
Ja ik ben groot voorstander van het basisinkomen om de sociale en financiële ongelijkheid aan te pakken. Daarbij zijn er ook ongekende psychologische voordelen wanneer je mensen uit het ‘overleven’ kunt halen met een basisinkomen en het geeft je je waardigheid terug.
Ter ondersteuning aan aan het artikel is het nog een proef in een hele arme streek van Afrika gedaan (uit mijn hoofd) waarbij de resultaten niet uitwijzen dat mensen ‘lui’ werden en geen werk gingen zoeken. Daar is juist meer bedrijvigheid ontstaan en is de veiligheid toegenomen.
Als chronisch zieke zou dat veel voor me schelen. Ik heb steeds stress van zinloze herkeuringen en de status van bijstandsgerechtigden is laag. Het zou meer inclusief zijn als iedereen hetzelfde onvoorwaardelijke basisinkomen had. Alleen, met 1200 euro gaat niemand het redden als de huren gelijk blijven.
Bijstand is ca. 1400 met toeslagen en bijdragen erbij. Ook zonder hoge, onvergoede ziektekosten is dat nog heel moeilijk. Mijn huur in klein dorp buiten de randstad is bijv al 700 euro. Het moet niet zo zijn dat degenen die niet kunnen werken dan toch weer buiten de boot vallen.
Ja, en of het een goed plan is. Het kan Wel.
Als iedereen altijd in zijn noodzakelijke levensbehoeften kan voorzien, zal blijken dat er veel minder zieken, psychisch en fysiek zullen zijn. Mensen zullen gelukkiger zijn doordat ze ook eerder kunnen doen waar hun hart ligt. Er zullen meer mensen voor zichzelf beginnen, doorstuderen of op latere leeftijd een opleiding gaan volgen, omdat ze nu ‘weten’ waar zij zich willen ontwikkelen voor een beter leven, of als vrijwilliger gaan werken in functies die nu weggesubsidieerd zijn, maar juist zo noodzakelijk voor een gezonde samenleving. Want moeten we daar niet weer naar toe. Een gezonde samenleving. Waarin het woord maatschappij weer mensen betekent en niet economie.
Een hele hoop nu onterecht machtige en dreigende instanties zullen ophouden te bestaan of zich omvormen naar de ondersteunende functie die ze behoren te hebben. Zoals bijvoorbeeld het UWV, gemeentelijke bijstands afdelingen, ARBO artsen en dergelijke. Alleen door deze opheffing/verandering zal het geld al vrijkomen om ons allemaal te ondersteunen.
Ook zal blijken dat hierdoor minder criminaliteit zal ontstaan.
Er is genoeg voor iedereen als we de verschillen kleiner maken en niet juist steeds groter laten worden.
En laten we dan niet bij een selectief groepje beginnen, maar de lijn doortrekken voor heel Nederland.
Als andere landen dan zien hoe goed het hier gaat, zullen ook zij ons voorbeeld volgen.
Er is al heel lang een grote groep voorstanders, het is meerdere keren bij de regering terecht gekomen. Laten we deze periode voor een positieve ommezwaai gebruiken.
Oftewel…ik zeg Ja.
Ik geloof er voor 100% in dat het ons allemaal gelukkiger zal maken
De wereld zou een stukje mooier worden met een basisinkomen. Een basisinkomen haalt de schaarste van geld weg. Dat zorgt ervoor dat er ruimte komt voor andere zaken in het leven als mantelzorg, vrijwilligerswerk, cultuur beoefenen, opdoen van kennis etc.
BTW: de TOZO is ook niet alles. Ik heb eind maart in de gemeente Tilburg een stuk of 13 documenten moeten inleveren. Eind april kreeg ik het volgende bericht:
“Uit de algemene maatregel van bestuur blijkt dat wij extra gegevens van u nodig hebben om uw aanvraag af te kunnen handelen.
Om uw aanvraag zo snel en goed mogelijk af te handelen bouwen wij momenteel aan een digitale omgeving waar u de ontbrekende gegevens aan kunt vullen. Dit betekent dat u in de week van 11 mei een e-mail van ons ontvangt met een link naar de digitale omgeving. Hier kunt u dan de ontbrekende gegevens toe voegen…..
…. Wij ontvangen momenteel veel vragen over de Tozo en of het mogelijk is een voorschot april 2020 te ontvangen…. …Let wel: het betreft een voorschot. Heeft u recht op de Tozo-regeling, dan houden we daar het voorschot op in. Blijkt uit het onderzoek dat u geen recht hebt op de Tozo-regeling, dan moet u het voorschot aan ons terugbetalen.”
De TOZO vult aan tot max 1500 per maand.
Dit zorgt ervoor dat het niet loont om bijverdiensten te hebben, want die worden weer afgetrokken van je uitkering. Tegelijk zorgt het ook weer voor extra veel rompslomp, want ook dat moet weer worden ingediend en nagekeken…
Ondertussen voel ik me behoorlijk op mijn vingers gekeken, én voel ik me niet gesteund, want ik heb niet de zekerheid dat mijn aanvraag gehonoreerd gaat worden en of ik het voorschot uiteindelijk terug moet betalen.
Ik kan me sinds deze ervaringen heel goed indenken dat iemand in de bijstand in een negatieve spiraal terecht komt…
Een Universeel Basisinkomen is naar mijn mening hét antwoord.
ja ”het kan” gelijk invoeren
vooral mensen die in de werkverschaffing zitten (wsw)
die hebben er wel 100 %recht op, die worden al jaren uitgebuit
geen stress meer . geen zorgen, met hongerloontje van € 1300,-
Heel goed idee. Scheelt veel fiscale ellende en biedt veel mensen veiligheid en zekerheid.
Lijkt mij voor de lange termijn de beste optie en zo veel efficiënter dan nutteloos solliciteren om het solliciteren. En werkt innoverend op allerlei handen tekort in de maatschappij.
Ik heb moeten kiezen om als zzp’er door te gaan, omdat ik op mijn leeftijd nergens meer in loondienst terecht kon. Coronacrisis en al mijn klanten kwijt. Zzp’ers zijn de eersten die aan de kant worden gezet. Wat een stress. Basisinkomen is perfect. Ben het met al jullie argumenten eens.
Ik ben voor, het zou veel stress wegnemen wat veel beter is voor je gezondheid. Werkgevers krijgen dan beter gemotiveerde mensen op de werkvloer die willen werken en niet moeten. Veel fulltime banen kunnen worden opgesplitst in deeltijd zodat meer mensen aan het werk kunnen en mensen die nu fulltime werken krijgen dan meer ruimte en vrijheid in hun privézaken. Enz. Enz. Stel nu dat men het basisinkomen honderd jaar terug al had ingevoerd en het economische systeem van nu zouden gaan invoeren in laten we zeggen 2021 dan denk ik dat de meesten daar niets voor zouden voelen en gaan protesteren. Het is gewoon een hele andere manier van denken.
Reacties zijn gesloten.