Spanje werkt aan een basisinkomen

Terwijl ze in Spanje dit weekend voor het eerst weer massaal naar buiten mochten, werkt de regering aan een basisinkomen om de ergste economische klappen van het Corona virus op te vangen. Wanneer de renta básica ingevoerd gaat worden, is nog onzeker. Maar dat het er gaat komen, is wel zeker, zo stelde de Spaanse vice-premier beslist. 

Basisinkomen

Deze maand krijgen Spanjaarden zonder andere vorm van inkomsten al een noodbasisinkomen. Dit zou je kunnen vergelijken met de financiële steun, die ondernemers en ZZP’ers in Nederland krijgen. Het gaat hier om een tijdelijke maatregel om de financiële nood te verzachten. Ondertussen werkt de Spaanse regering ook aan een permanent basisinkomen bedoeld voor mensen met lage inkomens en kwetsbare huishoudens. Hoewel de details nog besproken moeten worden, zou het gaan om een bedrag van 500 euro voor alleenstaanden en 1.000 euro voor gezinnen. Dit basisinkomen is bedoeld als minimum inkomen en zou je in zekere zin dus kunnen vergelijken met onze bijstand. Eén en ander moet nog geconcretiseerd worden, zegt de Spaanse vicepremier Pablo Iglesias in El Diario. “Maar dat het er gaat komen, is zeker,” zo voegde hij eraan toe.

Proef met basisinkomen Finland

Nog niet zo lang geleden is er binnen Europa al eens geëxperimenteerd met een basisinkomen. Zo kregen 2.000 werklozen in Finland twee jaar lang een vast inkomen. In 2019 kwam een einde aan deze proef. De conclusie was toen, dat de deelnemers dankzij het basisinkomen gelukkiger en gezonder waren, maar nog steeds geen werk hadden. Al kan je die conclusies in twijfel trekken, zo betoogt Jesse Frederik in De Correspondent. Het experiment is volgens hem namelijk feitelijk te klein om tot zinnige conclusies te komen, positief of negatief.

De jaren ’70

Het concept van een basisinkomen is verre van nieuw. In Canada experimenteerden ze al in 1973 met een basisinkomen onder 13.000 inwoners van het stadje Dauphin in Winnipeg. Dit experiment duurde vier jaar. Pas vele jaren later werden de resultaten bekend. Zo bleek, dat het ziekenhuisbezoek met maar liefst 8,5% was afgenomen. Verder was er minder huiselijk geweld en hadden mensen minder psychische klachten. Gezondheidszorg is vaak één van de hoogste kostenposten in rijke westerse landen, zo betoogt Rutger Bregman is  in De Correspondent. Dit zou dus, zowel vanuit financieel oogpunt als vanuit het welzijn van de mensen bekeken, een argument kunnen zijn voor het invoeren van een basisinkomen.

Basisinkomen Iran

Een basisinkomen wordt vaak gezien als ‘gratis geld’, dat ervoor zorgt dat mensen niet meer werken. Het experiment in Finland, waarin de werklozen geen nieuwe baan hadden gevonden, werd door veel media dan ook in eerste instantie als mislukt beschouwd. Toch laat de invoering van het basisinkomen in Iran (in 2011) een ander plaatje zien. Uit onderzoek blijkt, dat de mensen hier in ieder geval niet minder gingen werken. Alleen twintigers namen iets minder vaak een baan, waarschijnlijk omdat ze dankzij het basisinkomen langer konden studeren. Terwijl mensen in de dienstensector  juist meer gingen werken, vermoedelijk omdat ze zich door de extra inkomsten een huishoudster konden permitteren.

Nederland

Ook in Nederland is de discussie rondom het basisinkomen weer op gang gekomen dankzij het Corona virus. “Een basisinkomen is veel simpeler dan de 50 inkomensondersteunende maatregelen, die we in Nederland hebben en die allemaal uitgevoerd en gecontroleerd moeten worden,” betoogt Alexander de Roo van de Vereniging Basisinkomen in het NPO radio 1 programma Met het oog op morgen.

Hij heeft voor Nederland een bedrag in gedachten van 600 euro voor elke volwassene en nog eens 600 euro voor elk huishouden. Dan kom je als alleenstaande op 1200 euro per maand en met z’n tweeën heb je dan 1800 euro. Ineke van Zanten pleitte een maand geleden op hetkanWEL ook al voor het wegnemen van financiële stress met een (tijdelijk) basisinkomen. Haar schatting is, dat het zeker niet duurder zal uitvallen dan andere alternatieven (zoals uitkeringen en subsidies).

In Spanje werken ze -aangewakkerd door de Corona crisis- nu dus aan een basisinkomen voor de kwetsbaren, zodat iedere burger een minimum inkomen heeft. Iets dat wij in Nederland, met ons sociaal stelsel, eigenlijk al jaren hebben. Maar misschien biedt deze Corona tijd voor ons de gelegenheid om een stapje verder te gaan in onze vooruitstrevendheid en een universeel basisinkomen te introduceren. Het draagvlak hiervoor lijkt in ieder geval te groeien.

Wat vind jij: is het basisinkomen een goed idee voor Nederland of niet? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

41 gedachten over “Spanje werkt aan een basisinkomen”

  1. Ik ben VOOR! Ik vind het huidig economisch stelstel achterhaald en heeft, naar mijn mening te veel nadelige gevolgen, o.a. voor mensen die geen vast contract hebben, geen fulltime job aankunnen, kleine ondernemers en in tijden van crisis zoals nu. Het maakt mensen niet lui maar geeft juist een gezonde basis wat een betere vertrekpunt is om iets te ondernemen.

    1. Voor! Het experiment in Winnipeg Canada liet ook zien, dat mensen niet alleen minder ziek waren ( afname ziekenhuisbezoek van 8,5 %) , maar ook investeerden in studies. Het geld werd zeker niet over de balk gegooid. Mensen werden niet lui en bleven niet hangen op de bank. Na een paar jaar was er minder huiselijk geweld en waren er minder psychische problemen. De effecten van een basisinkomen werkten door tot in de volgende generatie, qua gezondheid en inkomen. (Rutger Bregman: Gratis geld voor iedereen). Verschil met het eenjarig experiment in Finland is, dat dit experiment langer duurde (4 jaar).

  2. Erg fijn een basisinkomen voor elke Nederlander. De stress nu is niet te doen met een laagbetaalde baan. Nu verdien ik net zoveel als iemand met een bijstandsinkomen. Een of twee dagen ziek en ik zit eronder en heb een groot probleem. Heb een nul/urencontract zoals een miljoen Nederlanders. Elke maand spanning en dan ook nog eens weinig loon ontvangen. Nog een nadeel mijn baas weet dat ik weinig keuze heb dus werk vaak onder hoge druk.

    1. Ik heb een wajong. Dit is een uitkering voor mensen met een geestelijke of in mijn geval lichamelijke beperking.
      Dit is zeer zeker geen vetpot.
      Ik weet dat ik mijn uitkering krijg, maar ik heb hier niet voor gekozen.
      Ik vind dan ook dat er in ieder geval meer per maand bij moet!!!!!!

      En zo zijn er meer mensen die het moeilijk hebben om rond te komen.
      Hier moet wat aan gedaan worden.
      Een basisinkomen is een goede optie, 2000 euro per maand, of de huidige uitkeringen beduidend verhogen!!!!
      Er moet in ieder geval iets gebeuren.
      De inkomensverschillen worden steeds groter en het is idioot dat het in een rijk land als Nederland nodig is dat er een voedselbank bestaat waar steeds meer mensen afhankelijk van zijn!!!!!

  3. Het huidige systeem werkt niet meer in onze samenleving. De basisinkomen is een alternatief om velen problemen van de 21ste eeuw op te lossen.

    Ik ben voorstander van dit voorstel. Hopelijk kan Spanje andere Europese landen aansporen tot een “UBI” (universal basic income)!

  4. Denk dat het hoog tijd is dat we arbeid van inkomen moeten scheiden. Iedereen een onvoorwaardelijk basisinkomen zou een enorme sociale innovatie zijn, wat een positieve energie zou dat geven…
    PEOPLE OVER PROFIT

  5. Het is nu of nooit. Hopelijk wordt deze kans gepakt voor eerste stap in goede richting voor al onze wereldbol bewoners.

  6. Het lijkt mij domweg goed uit te rekenen. Het grote punt is wel dat er dan van die dan opgeheven 50 uitvoerende en controlerende instanties wel erg veel werklozen ontstaan. Is dat meegenomen in het model? Maar goed, we hebben geen uitkeringen om ambtenaren bezigheidstherapie te geven, nietwaar? Er zijn genoeg activiteiten te bedenke die nu te duur zijn, zoals publieke ruimte inrichten en onderhouden. Maar als het grootste deel al betaalt IS, sowieso, dan kan het makkelijk.

    1. Er worden nu miljarden uitgegeven om de boel te redden.

      Het lijkt mij toch, dat het de taak is van een regering om te zorgen dat al zijn burgers het in de basis goed hebben. Wil je meer, dan werk je meer. Mensen zullen, op een enkele uitzondering die je nu ook al hebt, blijven werken. Mensen willen structuur, contact met anderen, zich nuttig voelen, extra geld verdienen, sparen.

      Met al die miljarden die nu worden rondgepompt, met al die nieuwe maatregelen die opeens wel snel kunnen worden uitgevoerd, is het dan niet nu de tijd voor versnelde invoering van het basisinkomen. Goed voor de BURGERS en de ECONOMIE van Nederland!

      Niet langer geldverslindende, bureaucratische instellingen en af van het werkelijk vernederende imago van vele uitkeringen met de daarbij behorende controles, straffen, veeleisende onderzoeken, zinloze sollicitatie-procedures en ga zo maar door.

    1. Ik heb een baan die werkelijk helemaal niets bijdraagt aan onze maatschappij, maar er moet brood op de plank komen, dus ik doe het toch maar. Naast mijn baan heb ik een aantal vrijwilligers taken waar ik wel bevrediging uit haal. Ik heb nooit de ambitie gehad om rijk te worden dus dat scheelt. Met een basisinkomen, mijn eigen bedrijfje, wat meer tijd voor het vrijwilligerswerk en zonder mijn ‘bullshitbaan’ zou ik een stuk gelukkiger worden.

      Voorwaarde is wel dat je er van rond kan komen.

      Ik ken mensen die geen fulltime baan aankunnen en geen parttime baan kunnen nemen omdat alles dan van de uitkering af gaat zodat ze er per saldo op achteruit gaan, ik ken mensen die een bedrijfje willen starten en dat niet aandurven omdat ze dan hun vaste inkomen kwijt zijn.

      Volgens mij een win-win situatie, dus ik zeg doen.

      1. Dit lijkt mij een prima maatregel dan het onnodig rondpompen van geld waar ook misbruik van wordt gemaakt. Schaf alle toeslagen ook af.

    1. Heb de reacties gelezen, schrik hier wel van. Je kan Nederland op geen enkele wijze verglijken met andere Europese landen kijkende naar bv onze sociale voorzieningen, zorgstelsel, uitkeringen enz enz enz.
      Vind het dus onvoldoende uitgelegd over hoe dit te financieren en voor wie zou het dan gelden, ben zelf afgekeurd (wia), geef ook duidelijk aan voor wie wel en voor wie niet en waarom.
      Ben benieuwd naar reacties.

Reacties zijn gesloten.