Zo kun je problemen ‘omdenken’

Foto: Ja-Maar.nl
Foto: Ja-Maar.nl

Plaats van handeling: een vergadering ergens in Nederland. Een project-team heeft zojuist enthousiast de plannen voor het komende jaar gepresenteerd. Er wordt instemmend geknikt, tot de marketing manager het woord neemt: “Ja, maar daar hebben we helemaal geen tijd voor?” En: “Ja, maar daar hebben we geen budget voor!” De positieve energie die het enthousiasme van het project-team met zich mee bracht, is op slag verdwenen. Ja-maar was here.
Herkenbaar? Zo voorkom je dat je problemen vastdenkt met een ja-maar-houding.

1) Ga van probleem naar feit, van ja-maar naar ja. Deconstrueer een probleem tot feiten: haal-er-af-wat-er-zou-moeten-zijn en houdt-wat-er-over-is. Dit valt niet altijd mee, want we zijn sterk geneigd om vast te houden aan onze vastgeroeste meningen en oordelen.
2) Van ja naar ja-en. Je bekijkt de kale feiten en onderzoekt wat je ermee kunt doen. In zijn boek ‘Huh?! De techniek van het omdenken’ bespreekt Berthold Gunster 15 strategieën waarmee je problemen in deze fase kunt kantelen tot kansen. Deze lopen uiteen van wachten tot focussen. En van verleiden tot omkeren.

Daarnaast is een goede balans tussen ja-maar en ja-en van belang. Bepaal vooraf welke positie je inneemt, en voer relatief kort ‘ja-maar’-activiteiten als ‘verwachten’, ‘beslissen’ en ‘evalueren’ uit en besteed meer tijd aan ‘ja-en’-activiteiten als ‘waarnemen’ en ‘doen’.

Lees ook:
De ambitie van omdenk-filosoof Berthold Gunster

Stoomcursus oplossingen bedenken

Over de schrijver

3 gedachten over “Zo kun je problemen ‘omdenken’”

  1. Was gisteren (11 januari) aanwezig bij de Ja-maar show voor de Tussenvoorziening.
    Tranen met tuiten gelachen vooral om Tim en Harry.
    't Feest der herkenning was 't…nou ja feest…

    Ben weer fris ingesteld op situatie op 't werk (receptie stadsgeldbeheer) en thuis…
    Wat was het heerlijk om vooral naar de toneelstukjes te kijken en jezelf te 'voelen'

    Marga Molenaar

  2. ah, ik ervaar het meestal andersom. de project/marketingmannen komen met onuitvoerbare ideeen, omdat ze puur hebben zitten denken aan een perfect plan en niet aan de praktijk – of het bijvoorbeeld dan wel in de auto past, of het karretje tussen tafels door past etc. heeft ie daar ook een theorie over – hoe je mensen theorie op praktijk kunt laten aansluiten?

Reacties zijn gesloten.