We willen allemaal een gezond, fit en gelukkig leven, maar kan dat wel in grote steden? Fijnstof, weinig groen en druk verkeer zijn niet per se de pluspunten van de stad. Een lijst met 89 wereldsteden laat zien waar je wel goed kunt wonen en Nederland staat hoog in de ranglijst.
Blue zones
Uit onderzoek blijkt dat er in de wereld vijf gebieden zijn waar mensen gezond, fit en gelukkig oud worden. Dit zijn de zogenaamde ‘blue zones’ Je vindt deze ‘blue zones’ in Okinawa in Japan, Sardinie in Italie, Loma Linda in California, Nicoya in Costa Rica en Icaria in Griekenland.
Gezonde lifestyle
De mensen in deze ‘blue zones’ hebben een vergelijkbare manier van leven. Ze hebben veel sociale contacten, ze roken niet, ze eten in hoge mate plantaardig en ze bewegen regelmatig. Daarnaast krijgen ze genoeg zon, hebben ze weinig stress en geloven ze in een hoger doel in het leven.
Gezond leven in de stad
Een stressvrij bestaan klinkt goed, maar hoe doe je dat in een wereldstad met veel verkeer, mensen en continue prikkels? Kun je daar deze levensstijl (deels) overnemen, waardoor je ook in een niet zo heel erg blue zone gezond oud kunt worden?
Onderzoek naar 89 steden
Het bedrijf SpotAHome deed onderzoek in welke grote steden het leven goed is. Deze steden kregen een ‘gezondheidsscore’ op basis van 10 criteria die van invloed zijn op je gezondheid. Het resultaat is een ranglijst van 89 wereldsteden.
Data verzamelen
De onderzoekers gebruikten beschikbare data, uit betrouwbare bronnen, om de steden een score te geven. Zo raadpleegden ze de OECD, de Central Intelligence Agency World Factbook, de World Health Organisation, of de Numbeo Pollution Index. Ze keken daarbij naar 10 criteria, die voor een deel gerelateerd kenmerken van de levensstijl in de blue zones hebben. Uiteindelijk resulteerde dit in een totaalscore.
De tien criteria
De tien criteria zijn:
- Bewegen: de onderzoekers keken naar de aanwezigheid van sportscholen. Hoe toegankelijker een sportschool is, hoe groter de kans is, dat je er gebruik van maakt.
- Zon: het aantal uren zon per jaar heeft invloed op je gezondheid.
- De levensverwachting bij geboorte.
- Gezond eten: Hoe meer fast food restaurants per 100.000 inwoners hoe lager de score, want daardoor kom je eerder in de verleiding om ongezond te eten.
- Gezond eten: het aantal mensen met overgewicht van 18 jaar en ouder.
- Stress: het aantal vakantiedagen van werknemers, met aftrek van de nationale feestdagen.
- Stress: de work-life balance van werkenden. Is overwerk normaal, werken mensen meer dan 50 uur per week?
- Omgeving: De kwaliteit van de lucht en het water.
- Omgeving: Het aantal groene ruimten en parken. Groene ruimten zorgen voor ontspanning, verkoeling en gezonde lucht in een stad.
- Vervoer: Het aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s
Amsterdam en Rotterdam
In de lijst staat Amsterdam op nummer 1, gevolgd door Oslo, Munchen, Rotterdam en Berlijn. Nederland scoort met twee steden in de top 5 dus heel hoog. Toch is er best iets aan te merken op de lijst. Wat vind jij? Ben je het eens met de criteria? En wat vind jij dat er ontbreekt of overbodig is? Laat je het ons weten.
5 gedachten over “Dit zijn de gezondste steden ter wereld. Hoe denk je dat Nederland scoort?”
Deze lijst van criteria komt op mij over als puur ‘natte vingerwerk’.
Als eerste zou ik kijken naar stofwisseling: de lucht die je ademt en het drinkwater uit de kraan.
Als tweede zou ik kijken naar onze zintuigen: de hoeveelheid lawaai die het oor hoort, de stank die de neus ruikt en de schoonheid voor het oog.
Als derde de ruimte voor ontspanning en vermaak binnen en buiten de stad.
Als vierde zou ik kijken naar spiritualiteit: het aantal taiji-scholen, yoga instituten, mindfulness, meditatie en dergelijke rust biedende activiteiten.
Voor alle criteria geldt dat ze goed meetbaar moeten zijn en ook echt gemeten moeten worden. Ik krijg niet de indruk dat dat voor deze lijst gedaan is,
Bewust in een stad leven kan best wel gezond. Je hebt voldoende aan je voeten en benen, eventueel een fiets om je te kunnen verplaatsen. Best zijn er winkels met een korte keten en bio producten om je te voeden. Best heb je voldoende parken en wat groote bomen om je heen.
Op ‘den buiten’ zijn afstanden vaak groter en dringt de wagen zich ( weer ) op, aanbod van winkels voor je voeding is schaarser of vaker ketens, de bewerkte velden zijn nog bijna nooit vrij van pesticides allerhande. Neen, het is een fabeltje dat het gezonder leven zou zijn dan in edn goed georganiseerde stad.
In grote steden met zo verschrikkelijk veel mensen
kun je niet gezond leven. Onzin en leugens worden ons
voorgehouden om ons maar koest te houden, maar ik
trap er niet in!
Ik lees net dat wanneer je in Amsterdam woont je 180 sigaretten per jaar rookt door de de fijnstof\luchtvervuiling. Onzin dit onderzoek, je kan niet gezond leven in grote steden.
Hmm … criminaliteit, slechte buurten? Want dan is Tokyo nr 1
Reacties zijn gesloten.