QO: één van de meest duurzame hotels van Europa

Dit weekend is het zo ver: QO opent officieel de deuren. Dit nieuwe hotel in Amsterdam claimt één van de meest duurzame hotels in Europa te zijn. Dankzij het toepassen van duurzame en innovatieve architectuur en technologie hoopt het hotel op de hoogste certificering van LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), een Amerikaans keurmerk voor duurzaam bouwen.

Een kas op het dak met eigen groente

Het hotel telt 21 verdiepingen met op het dak een kas waar eigen groente, fruit, kruiden en eetbare bloemen worden gekweekt. Ook worden hier vissen gekweekt. Die vissen scheiden voedingsstoffen uit, die een biologische voedselbron zijn voor de planten. De planten zuiveren op hun beurt weer het water voor de vissen, waardoor een circulair systeem ontstaat. Alles wat op het dak gekweekt wordt, wordt uiteraard gebruikt in het restaurant dat een duurzame en gevarieerde keuken biedt op basis van ‘Dutch cuisine’.

Rsz Qo Greenhouse E1522940353922

Gerecycelde materialen

Bij het bouwen van het hotel wilden de ontwerpers het milieu uiteraard zo weinig mogelijk beslasten. Zo ging 22 procent van de materiaalkosten op aan hergebruikt materiaal. De gevel van de oude Shelltoren aan het IJ is bijvoorbeeld verwerkt in de betonconstructie van QO. En het tapijt in het hotel werd gemaakt van 100% gerecycelde visnetten. Naast gerecyceld materiaal is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bouwmateriaal uit de nabije omgeving. En daarmee wordt in dit geval een straal van 800 kilometer rondom het hotel bedoeld.

Qo Rooms Kwartier Suite E1522940584439
Interieurdesign Van Tank.

Intelligente gevel

Ook wil het hotel natuurlijk zo weinig mogelijk energie verspillen. Daarom zijn er in het ontwerp een paar handige nieuwigheidjes verwerkt. Zo schuiven er 1638 aluminium panelen automatisch heen en weer langs de ramen om de temperatuur in de hotelkamers op peil te houden. Als het in de kamer koud is, maar buiten de zon schijnt, laten de panelen de warmte naar binnen. Als de buitentemperatuur daalt, sluiten de panelen automatisch om de warmte binnen te bewaren. Hierdoor hoopt het hotel 65% op verwarming te besparen en maar liefst 90% op koeling.

Qo Exterior Copyright Ronald Tilleman E1522940667192
Foto Van Ronald Tilleman

Laag energiegebruik

Verder zorgen ramen van vloer tot plafond ervoor dat er maximaal daglicht binnenkomt en er minimale electrische verlichting nodig is. Alle installaties van het gebouw zijn in het midden geplaatst, zodat alle verblijfruimtes eromheen zoveel mogelijk daglicht kunnen vangen. De energie die in het pand gebruikt wordt, is 100% afkomstige van Nederlandse windenergie. En het hotel slaat ondergronds water op, die in de zomer gebruikt wordt om het gebouw te koelen en in de winter om het gebouw te verwarmen.

Rsz Qo Mezzanine Copyright Interior Design By Tank E1522940853538
Interieurdesign Van Tank.

Meer duurzame hotels in Amsterdam

Het QO is overigens niet het enige hotel in Amsterdam dat een gooi doet naar de titel van ‘meest duurzaam’. Op het Java-eiland opent in mei het Jakarta hotel de deuren. Dit hotel claimt het meest duurzame hotel van Nederland te zijn en hoopt op de hoogste certificering van BREEAM, een ander keurmerk voor duurzaam bouwen.
 

Over de schrijver