Enige weken geleden kreeg ik het boek De Voedingswijzer van voedingsdeskundige Juglen Zwaan in mijn bezit. Sinds jaren volg ik Juglen, heb ik bewondering voor zijn werk en deel ik zijn ruime visie. Naast gezonde voeding en supplementen adviseert hij ook een lifestyle, die in balans is. Enige jaren geleden schreef hij al het praktische en overzichtelijk boek De Supplementenwijzer: een fraai naslagwerk voor het gebruik van voedingssupplementen. Nu is er dus De Voedingwijzer en wat ben ik blij met deze ‘encyclopedie’ over alledaagse voeding.
Wetenschappelijk onderbouwd
Het bijzondere aan dit boek vind ik dat het naast praktische informatie ook wetenschappelijk onderbouwingen heeft. Van azijn, boerenkool, mandarijn, spelt, kokosolie, kruiden, vlees tot koffie en nog véél meer voedingsmiddelen lees je de eigenschappen, gezondheidsvoordelen én de wetenschappelijk bronvermelding. En dat is fijn, want het zoeken naar de juiste feiten over voeding zorgt soms voor een lange zoektocht. In dit boek beslaat de bronvermelding zo’n 10% van het boek.
Koffie
Zelf houd ik van koffie, met mate, maximaal 3 per dag en altijd samen met een glas water. Sommige mensen vinden het vreemd dat ik koffie drink, want tja, dat is toch ongezond? In De Voedingswijzer staat dat er bij het gebruik van 3 tot 4 koppen koffie per dag er ook vele voordelen zijn. Zelfs wetenschappelijk bewezen! Zo blijkt koffie het risico op diabetes type 2, multiple sclerose, Alzheimer en de ziekte van Parkinson te verlagen.
Spruitjes
Zoals we weten zijn spruitjes een populaire wintergroente. Dat ze niet altijd lekker gevonden worden, is ook bekend. Juglen geeft in zijn boek een leuke oplossing: verwerk spruitjes in een wokmaaltijd, stamppot of ovenschotel, dan is de smaak nauwelijks terug te vinden en kun je wel profiteren van de voedingsstoffen. Ook schrijft hij dat wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van spruitjes je kan beschermen tegen DNA schade.
Alles in één
Achterin het boek vind je diverse ‘wijzers’ zoals de Bewaarwijzer, de Contra-Indicatiewijzer, de Nutrientenwijzer en de Aminowijzer. Zo uitgebreid maar toch overzichtelijk en makkelijk te lezen, heb ik een voedingsboek nog niet eerder gevonden. Het was vaak óf oppervlakkige informatie over voeding of zo medisch dat het onpraktisch werd. Dit boek biedt voor mij de alles in één en daarmee is het een overzichtelijke gids vol praktische en medische informatie over alledaagse voeding, die ik iedereen kan aanbevelen.
1 gedachte over “De Voedingwijzer: een encyclopedie over voeding”
Pingback: Zo kun je gelukkig en gezond oud worden
Reacties zijn gesloten.