Dit land is kampioen recycling

Zweden is de afgelopen jaren zo goed geworden in recyclen dat ze zelf afval importeren om hun recycling fabrieken draaiende te houden. Zo belandde slechts 1% van het Zweedse huishoudelijke afval op de stortplaats. Daar kunnen we Nederland nog wel wat van leren!
Een nationaal warmtenet
“Zweedse mensen zijn gek op de natuur en ze zijn zich er van bewust dat we wat moeten doen aan natuur en milieu problemen.”, aldus Anna-Carin Gripwall, communicatie directeur van Afval Sverige, de Zweedse vereniging voor afvalrecycling. “We hebben lang aan onze communicatie gewerkt om mensen er van bewust te maken dat ze dingen moeten recyclen en hergebruiken.”
De afgelopen jaren heeft Zweden een krachtig nationaal recycling beleid geïmplementeerd. Zelfs particuliere bedrijven doen hun best om afval te recyclen en hun restafval te verbranden. De energie die daarmee wordt opgewekt wordt gebruikt in een nationaal warmtenet dat Zweedse huizen verwarmt in de winter.

Mooie toekomstplannen
Volgens mevrouw Gripwall is het doel in Zweden om mensen uiteindelijk te laten stoppen met het inbrengen van afval om te laten recyclen. Zo loopt er al een paar jaar een campagne om mensen te stimuleren om meer materialen te repareren, delen en te hergebruiken. Verder stelt ze dat het importeren van recyclebaar afval uit andere landen slechts tijdelijk zal zijn:
“Er is een verbod op het storten in de EU-landen, dus in plaats van het betalen van een boete sturen ze het afval naar ons toe als een service. Zij moeten en zullen hun eigen fabrieken moeten gaan bouwen om hun afval in te verwerken.”
“Hopelijk zal er uiteindelijk in elk land minder afval in verbrandingsovens terecht komen. Om het materiaal dat daar wél terecht komt in te zetten voor een warmtenet moet je stadsverwarming of koelsystemen hebben. Daarvoor moet je wel een infrastructuur hebben en dat kost tijd. “

Pixabay - Afval Recyclen (Zweden)
Pixabay – Afval (Zweden)

Afval in ons eigen land
In Nederland zorgen wij jaarlijks voor bijna 500 kilo afval per persoon. Daarvan scheiden we iets meer dan de helft, namelijk 51 procent. De Nederlandse beleidsdoelstelling is om in 2020 in totaal 75 procent van het huishoudelijk afval te scheiden.
Een slim energienet
In Zuid Holland hebben ze plannen voor een slim energienet waarin ze het gebruik van stroom, waterstof, CO2 en warmte naar beneden brengen. Zo gaan ze op termijn de glastuinbouw-complexen verwarmen met overtollige restwarmte uit de haven en geothermieputten.
Het zou natuurlijk mooi zijn als we in de toekomst op meerdere plekken een slim energienet aan zouden kunnen leggen en dat ook de restwarmte en energie uit onze verbrandingsovens benut wordt. Natuurlijk zou het nóg beter zijn als we er samen voor zorgen dat er zo min mogelijk afval in die verbrandingsovens terecht komt door onze hoeveelheid afval te verminderen.
Een paar tips:
We delen graag een paar tips van Milieu Centraal waarmee jij minder afval kunt produceren.
1. Plak een Nee-Nee sticker op je deur. Dat scheelt ruim 1.700 folders per jaar!
2. Koop en kook niet meer eten dan nodig is. Let daarbij goed op de houdbaarheidsdatum.
3. Repareer je kapotte spullen. Ga bijvoorbeeld eens naar een Repair Café.
4. Koop tweedehands of vintage. Er zijn al zoveel leuke spullen in de wereld.
5. Deel en leen spullen. Dat is niet alleen heel duurzaam maar ook erg gezellig.
Leven zonder afval
Het gezin van Evelien Mathijssen produceert slechts één afvalzak per jaar. Klik hier om daar meer over te lezen.
Bron: Independent, Milieu Centraal.

Over de schrijver

3 gedachten over “Dit land is kampioen recycling”

  1. Wat geweldig dat Zweden het zo goed doet op het gebied van recycling. Hopelijk volgt Nederland dit voorbeeld. Verder is het inderdaad zo dat je als burger zelf ook veel kan doen. Vooral die tips zijn stuk voor stuk raak.

  2. Pingback: Global Recycling day: welke producten kunnen we recyclen?

  3. Zon’ initiatief om mensen te stimuleren om meer materialen te repareren, delen en te hergebruiken spreekt me aan! Ik geloof dat het betere milieu van iedereen afhangt, daarom probeer ik meer milieubewust e leven. Hopelijk kan ik zo’n initiatief thuis en op het werk samen met mijn collega’s uitvoeren!

Reacties zijn gesloten.