Dit biertje is gemaakt van regenwater

Joris Hoebe wordt vrolijk als het regent. Hij ontdekte namelijk dat het heel wat liter water kost om bier te brouwen. En dat terwijl er in ons land behoorlijk wat uit de lucht komt vallen. Hij benut dit regenwater door er een bijzonder biertje van te brouwen: Hemelswater. Met dit gouden idee won hij vorige maand de ASN Bank Wereldprijs in de categorie duurzame energie, natuur en milieu. We spraken Joris Hoebe over zijn bijzondere bieren.

Een mooie missie

Bier en regen is volgens Joris Hoebe een geweldige ingang tot een gesprek over klimaatverandering: “In deze tijd van populisme lijkt het erop dat een grote groep mensen zich afwendt van het veranderende klimaat. Wij als duurzaam ondernemers moeten dat verhaal beter overbrengen op de groepen mensen die zich nog niet bewust zijn van het probleem. We hebben namelijk iedereen nodig om het tij te keren.”
“Het lijkt ons erg tof om met onze bieren de wijken in te gaan en een biertje te doen met mensen die niet zo vaak in contact komen met duurzame initiatieven of hier sceptisch tegenover staan. Zo zijn we bijvoorbeeld door een architect gevraagd om ons concept te verwerken in een nieuw gebouw in Amsterdam. Hier komt een echte Hemelswater buurtbrouwerij waar we met de bewoners in gesprek gaan en biertjes gaan brouwen.”

De Wereldprijs

Hemelswater gaat het prijzengeld van de Wereldprijs investeren in betere waterfiltersystemen en de ontwikkeling van opvanginstallaties. Hoebe vertelt enthousiast: “We willen een aantal mooie en makkelijk te gebruiken producten maken die we op meerdere plekken kunnen gebruiken. Daarbij richten we ons op dit moment vooral op de producenten van bier en bijvoorbeeld sterke drank. Daarnaast krijgen we ook veel vragen van consumenten. We willen ook voor hen een product gaan ontwikkelen.”
“Zo werken we met de Hogeschool van Amsterdam aan een slimme regenton. Deze ton kan uitlezen hoeveel water er in zit en hoe de kwaliteit van het water is. Onze ultieme droom is om uiteindelijk een ton te ontwikkelen die het opgevangen regenwater zelf in bier verandert. Hoe makkelijker en leuker het wordt om water op te vangen en schoon te maken, hoe dichter wij bij ons einddoel komen: zoveel mogelijk regenwater opvangen. Binnenkort kan je trouwens ook allerlei handige tips over het opvangen van regenwater vinden op onze nieuwe website.”

Hemelswater proeven

Op dit moment kan je Hemelswater alleen online bestellen of zelf komen proeven in Amsterdam. Dat kan natuurlijk bij de brouwerij waarbij het gebrouwen is: de Prael. Verder kan je het o.a. bij het Volkshotel, Cannibale Royale en een aantal andere fijne Amsterdamse plekken vinden. Joris Hoebe licht toe:
“Het gaat tegen ons principe in om het bier door heel het land te slepen. Om de rest van het land te bedienen gaan we het concept uitbreiden naar andere steden. Hier mogen lokale brouwers hun eigen Hemelswater bier maken. We willen ons assortiment trouwens ook graag uitbreiden voor mensen die geen alcohol drinken. We denken dan eerder aan limonade maar we zullen eens informeren naar de mogelijkheden voor bier.”
“Het eerstvolgende biertje wordt een Oerbier dat we samen met de Helderse jongens in Den Helder gaan brouwen. Ze zeggen dat ze daar de schoonste lucht hebben, dus dat moet een mooi puur biertje worden.”

Toekomstdromen


Hemelswater wil graag een platform worden dat een groot publiek bereikt en hen op een leuke manier meeneemt in een circulaire wereld, met een focus op (regen)water. Joris Hoebe vertelt bevlogen: “Ik geloof dat een goed idee impact kan maken als het goed communiceert en een goed business model heeft. Bier zorgt nu voor beide doelen. Zo zullen we blijven kijken naar de volgende stappen en onze dromen. Dat betekent wel dat ons bier eerst geheel circulair moet zijn: van het etiket tot de dop.”
“In het nieuwe jaar gaan we een crowdfundingscampagne starten om met De Prael een BrouwLab op te starten in Amsterdam west. Daar gaan we kritisch kijken naar de keten en concrete oplossingen ontwikkelen om de brouwwereld duurzamer te maken. Deze oplossingen kunnen we dan ook bij andere brouwers implementeren. Als de brouwwereld duurzaam en circulair is springen we over op een andere drinkwater verslindende sector. Zoals bijvoorbeeld de kleding- of papierindustrie!”
Wil jij meer weten over Hemelswater? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.

Afbeelding: Hemelswater Brouwerij De Prael
Afbeelding: Hemelswater Brouwerij De Prael

 

Over de schrijver