De afgelopen weken ging het gesprek voornamelijk over één onderwerp: de voor velen onverwachte overwinning van Donald Trump. In de VS gingen tegenhangers massaal de straat op om elkaar te troosten en te protesteren, in de media verscheen het ene na het andere apocalyptische artikel en zo nu en dan kwam daar een ‘het-valt-allemaal-wel-mee’ stuk tussendoor.
Wij verzamelden een aantal reacties waar een positief geluid of een oproep tot positieve actie in door klinkt. Niet omdat we nu denken dat het allemaal wel mee valt, maar omdat we geloven dat het goed is om ook de positieve kant te belichten, en waar mogelijk inspiratie op te doen om zelf aan de slag te gaan.
Het valt wel mee
Ruud Koornstra schreef een stuk voor de Telegraaf waarin hij stelde dat het allemaal wel mee valt. Hij somt het positieve nieuws voor ons op: Trump is bijvoorbeeld tegen TTIP en andere handelsverdragen. Schoon water, schone lucht en veiligheid hebben voor hem een grote prioriteit. Verder wil hij oorlogen stoppen, banken weer in het gareel krijgen en niet langer profiteren van lagelonenlanden. Bovendien wil hij minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen uit andere werelddelen. Tot slot zal Trump volgens Koornstra wel in de smiezen krijgen dat duurzame oplossingen geld opleveren en zal ook hij voor een duurzame energietransitie gaan.
Het is tijd om aan de slag te gaan
Actrice, schrijver, producer en regisseur Lena Dunham (bekend van de serie Girls) schreef een emotionele brief aan haar fans na een lange en gepassioneerde campagne voor Hillary Clinton. In deze brief vertelt ze dat ze zich eerst de tijd heeft gegeven om te rouwen, maar dat het nu tijd is om weer aan de slag te gaan. Het werk is volgens haar namelijk nog lang niet klaar, sterker nog: het begint juist. Volgens haar moeten we onze vaardigheden gebruiken om voor onszelf te spreken en op te komen voor degenen die geen stem hebben of bang zijn. Dunham: ’We zullen niet langer door angst worden geregeerd. We zullen onze kinderen laten zien dat het op een andere manier kan.’
Laten we in gesprek gaan met elkaar
De Correspondent opende vorige week met een stuk waarin Rutger Bregman de polarisatie in de VS als voorbeeld neemt voor de situatie in ons eigen land. Om te voorkomen dat we hier straks ook lijnrecht tegenover elkaar staan dient hij een mooie oplossing aan. In plaats van praten over elkaar of praten over praten met elkaar, zouden we eens écht in gesprek moeten gaan.
Bregman: ‘Zoek anderen op, niet alleen online maar ook in het echt. Zoek ze op in kroegen en op scholen, op straat en onder lelijke tl-buizen. Richt nieuwe clubjes op, of sluit je aan bij bestaande organisaties die strijden voor duurzaamheid en rechtvaardigheid (ze zitten maar al te vaak te springen om nieuwe mensen). […] Laten we nu het verschil maken. Er is geen tijd te verliezen.’
Voor duurzame oplossingen kiezen
Voormalig gouverneur van Californië en actieheld Arnold Schwarzenegger zet zich graag in om klimaatverandering tegen te gaan. Zo is ‘zijn’ staat California een voorloper in schone energie en heeft het een van de meest revolutionaire milieuwetten. Onlangs verscheen er weer een (best wel grappig) filmpje online van Schwarzenegger. Dit filmpje is voor iedereen die niet in klimaatverandering gelooft (dus ook Trump). Bovendien schreef hij vorig jaar een tekst waarin hij de negatieve impact van broeikasgassen oersimpel illustreert.
Zo vroeg hij de lezer om zich twee deuren voor te stellen. Achter elke deur zit een volledig afgesloten kamer. In kamer 1 staat een elektrische auto en in kamer 2 een auto met een normale benzine-aangedreven motor. De lezer moet een kamer kiezen waarin hij een uur zonder gasmasker moet doorbrengen terwijl de auto in die kamer vol gas geeft. Volgens Schwarzenegger zal iedereen voor kamer 1 kiezen, en dat is dan ook precies waarom we nu (en niet morgen) voor duurzame oplossingen moeten kiezen.
Samen het klimaat redden
Veel mensen vragen zich af of er met Trump een einde komt aan de vooruitgang die er is geboekt sinds het iconische klimaatverdrag in Parijs. Volgens Greenpeace is het antwoord NEE. Volgens hen is de energierevolte namelijk in volle gang. Zo heeft China bijvoorbeeld de grootste en snelst groeiende markt voor zonne- en windenergie en is ook de vooruitgang in de VS niet te stoppen. Trump kan er helaas wél voor zorgen dat alle internationale acties een stuk langzamer verlopen dan gepland. Daarom hebben zijn ze bij Greenpeace een petitie gestart om onze politici te helpen om de rug recht te houden en het klimaatakkoord te blijven verdedigen. Heb jij al getekend?
De positieve kanten van Trump’s zege
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 25 november 2016
- Denken
Over de schrijver
De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur
1 gedachte over “De positieve kanten van Trump’s zege”
Gevaarlijke vergelijking van Schwarzenegger. Want waar zijn de uitlaatgassen waarmee de stroom wordt opgewekt? Zo lijkt het net alsof die er niet zijn en niets is minder waar. Die mogen we allemaal inademen, ipv vooral de automobilist op de weg.
Reacties zijn gesloten.