Omapost, logeeradressen voor asielzoekers en een brandweerman aan huis. Deze gave initiatieven stonden samen met twee andere projecten in de kwartfinale van de ASN Bank Wereldprijs in de categorie veiligheid en sociale cohesie. Ze zijn helaas niet door, maar wij wilden ze nog wél graag in het spreekwoordelijke zonnetje zetten. Daarbij belichten we uiteraard ook de twee projecten die wel in de finale staan. Wie denk jij dat er met de Wereldprijs vandoor gaat?
Takecarebnb
Het team van Takecarebnb ziet vluchtelingen van nu als onze medeburgers van morgen. De manier waarop we vluchtelingen welkom heten en hoe we ze opvangen bepaalt voor een groot deel wat voor type maatschappij we in de toekomst krijgen. Zij kiezen er daarom voor om de integratie te bevorderen via tijdelijke huisvesting. Samenwonen is volgens hen namelijk de meest krachtige manier om elkaar te leren kennen. TakeCareBnB maakt het mogelijk dat vluchtelingen tijdelijk bij gastgezinnen kunnen logeren en bouwt daarmee aan een inclusieve samenleving.
Brandweerman aan Huis
Jaarlijks sterven tientallen mensen onnodig door brand. Dat komt omdat zij vaak niet de juiste detectiemiddelen hebben. Zo heeft 65%van de huishoudens in Nederland geen (werkende) brandmelders in huis, terwijl de vluchttijd gemiddeld maar drie minuten is. Initiatiefnemer Bastiaan Stevens wil daar graag verandering in brengen. Met Brandweerman aan huis wil hij afgekeurde en gepensioneerde brandweerlieden die weer willen werken, een kans geven om huizen van de juiste detectiemiddelen te voorzien.
Omapost
Wist je dat in er Nederland meer dan 1 miljoen oudere mensen eenzaam zijn? Daar van zijn er ook nog eens 200.000 ouderen die aangeven dat zij extreem eenzaam zijn. Zij hebben minder dan één keer per maand contact. Daar willen de initiatiefnemers van Omapost iets tegen doen. Dat doen ze door middel van een écht kaartje, dat mensen vanaf hun telefoon naar een oudere kunnen versturen. Voor de mensen die geen opa of oma meer hebben, is adopteer-een-oma in het leven geroepen. Daarmee kan je via de app een onbekende oudere die op hun lijst staat een kaartje sturen. Met je eigen gegevens, zodat diegene contact met je op kan nemen.
Refugee Start Force (finalist)
Veel vluchtelingen verkeren zich in een isolement en vervelen zich. Ze willen zich graag nuttig maken voor de Nederlandse maatschappij en zich professioneel blijven ontwikkelen. Refugee Start Force is een netwerkorganisatie waar vluchtelingen makkelijk contact kunnen leggen met Nederlandse vakgenoten, organisaties en bedrijven. Door vroegtijdig goede netwerken te creëren, (netwerk) evenementen en workshops te organiseren willen zij vluchtelingen sneller laten integreren in de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt.
KLUP (finalist)
Voor veel senioren in ons land is het helaas niet vanzelfsprekend dat zij een vriend of vriendin kunnen bellen als zij behoefte hebben aan gezelschap. Zo geven er in ons land meer dan 1,2 miljoen 55+ers aan dat ze minder sociale contacten hebben dan ze eigenlijk hadden gewild. Ze missen niet perse een geliefde, maar gewoon iemand om gezellig iets mee te ondernemen. Iets samen ondernemen is namelijk veel leuker dan alleen. De initiatiefnemers dit KLUP hebben daar iets op bedacht: een splinternieuwe sociale app voor senioren. Deze app koppelt senioren op een hippe en eigentijdse manier aan elkaar, bijvoorbeeld door te kijken naar dezelfde interesse en locatie.
Wil jij meer weten over de Wereldprijs? Klik dan hier voor de website.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
De prachtige afbeeldingen en de video hier onder zijn van Omapost
Adopteer een oma!
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 2 november 2016
- hetkanWel
Over de schrijver
De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur