Ecosia plant bomen als jij op internet zit

Wist je dat je bomen kunt planten achter je laptop? Daar hoef je helemaal niets speciaals voor te doen. De zoekmachine Ecosia plant namelijk bomen voor elke zoekopdracht. Dat doen ze met het geld dat ze verdienen met advertenties. Er zijn inmiddels al meer dan 2 miljoen mensen die deze zoekmachine gebruiken. Samen hebben zij er voor gezorgd dat er al 6.169.782 bomen zijn geplant.

De kracht van bomen

Ecosia heeft ervoor gekozen om bomen te planten omdat je met het planten van een boom een heleboel moois kunt bereiken:
Een koel klimaat en biodiversiteit
De uitstoot van CO2 is één van de grootste oorzaken van de klimaatverandering. Bomen absorberen CO2. Grotere bossen kunnen zelfs wolken creëeren. Die wolken reflecteren vervolgens het zonlicht en zorgen er voor dat onze planeet iets afkoelt. Bossen zijn de meest uiteenlopende systemen op het land. Er leven miljoenen soorten waarvan er veel nog niet eens ontdekt of geanalyseerd zijn.
Bodembescherming, schone lucht en blije mensen
Bomen beschermen de bodem tegen erosie en zorgen voor een productief en vruchtbaar land. Zonder bomen zal de aarde al snel transformeren in een soort woestijn. Bomen creëren de zuurstof die wij nodig hebben om te ademen. Ze maken de lucht schoon en absorberen verontreinigende gassen en filteren kleine deeltjes. Bossen voorzien ons van allerlei gezonde voeding en andere producten. Er zijn wereldwijd zo’n 1,6 miljard mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk van bomen.

Bomen planten over de hele wereld

Ecosia werkt mee aan maar liefst 3 projecten over de hele wereld. Elk project heeft een unieke aanpak om meer bomen en bossen op onze planeet te planten.
Burkina Faso
In de Sahel worden bomen geplant in de woestijn om het land weer vruchtbaar te maken. Met behulp van tractoren worden er water bassins in de droge grond gegraven. De lokale bevolking vult deze bassins met zaden, die ontkiemen tijdens het regenseizoen. De bomen die hier uit groeien brengen het leven en daarmee ook de economische kansen terug in de regio.
Peru
In de San Martin regio in Peru zijn er in de jaren 80 enorm veel bomen gekapt. Op dit moment worden er samen met lokale koffie en cacaoboeren gekeken hoe ze het gebied opnieuw kunnen bebossen. Daarbij kijken ze ook naar nieuwe inkomensmodellen voor de lokale bevolking. Kleine boeren planten bomen en worden getraind in agrobosbouw, bosbeheer en duurzaam oogsten.
Madagascar
Madagascar is de hotspot van biodiversiteit. helaas heeft het eiland al 90% van alle bossen verloren. Op dit moment worden er dorpsbewoners aangekomen om de nieuwe bossen aan te planten. Zo kunnen kunnen de dieren terug keren en bodemverontreiniging gestopt worden. De meeste bomen die worden aangeplant zijn mangrove bomen. Deze bomen groeien in zout water en vormen het perfecte broedgebied voor jonge vissen. Verder kunnen deze bomen de koolstof uit het water halen.

Transparant

Ecosia is ontstaan in 2009 nadat founder Christian een reis om de wereld maakte. Tijdens deze reis ontdekte hij de problemen van ontbossing. Ondertussen heeft hij een heel team om zich heen van mensen die willen helpen om de aarde te beschermen. Een belangrijk onderdeel van die missie is transparantie. Daarom publiceren ze elke maand hun bonnetjes en verslagen. Verder vinden ze het erg belangrijk dat de gebruiker gerespecteerd wordt. Daarom beschermen ze de hun gebruikers en vinden ze het belangrijk dat mensen blij worden van de zoekmachine. Dat is niet heel moeilijk, want er staat constant aangegeven hoeveel bomen er dankzij jouw zoekopdrachten al geplant zijn.
In 2009 én in 2015 schreven we bij hetkanWel al over Ecosia. Misschien wist jij al dat deze zoekmachine bestond, maar ik (De Kleine Toekomst) nog niet. Daarom leek het me mooi om dit verhaal nog eens te delen. Het zou namelijk zo gaaf zijn als we deze groene zoekmachine kunnen helpen om hun doel te behalen. Ze willen namelijk in 2020 maar liefst biljoen bomen hebben geplant!
Meer weten over Ecosia? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.

Afbeelding: Ecosia
Afbeelding: Ecosia

Over de schrijver