ECO+BOUW – het eerste moderne groene bouwbedrijf

ECO+BOUW is de eerste moderne groene bouwer van Nederland. Het bedrijf streeft er naar om zo groen mogelijk te bouwen op een moderne manier. Duurzaam, ecologisch en biobased bouwen is volgens hen de toekomst. We spraken directeur Patrick Schreven over zijn bijzondere bedrijf.

Wat is jouw achtergrond?

Van jongs af aan heb ik al iets met natuurlijke materialen, met hout als favoriet. Tijdens mijn eerste baan bij een timmerfabriek is die liefde voor bouwen met hout alleen maar aangewakkerd. Toch heb ik daarna alleen bij grote en kleine traditionele bouwbedrijven gewerkt. Van binnen groeide de wens en de ambitie om ooit mijn eigen bouwbedrijf te beginnen. Ik wilde graag houten huizen bouwen, maar de tijd was er niet naar.
In 2013 kwam ik in contact met een architect die geen aannemer kon vinden die écht ecologisch wilde bouwen. Dat was voor mij het moment om mijn eigen bouwbedrijf te starten en mijn droom waar te maken.

Wil je daar iets meer over vertellen?

In 2013 is ECO+BOUW gestart met modern ecologisch bouwen. Sindsdien staan we bekend om onze innovatieve bouwprojecten: van een duurzaam droomhuis en een ecologische tandartspraktijk tot een milieuvriendelijk festival paviljoen een kinderdagverblijf in de natuur. Zo laten we door het hele land onze groene footprint achter.
We willen mensen laten genieten van de voordelen die duurzaam bouwen met zich meebrengt. De ecologische bouwwijze heeft namelijk een positief effect op zowel het wooncomfort als de gezondheid.

Afbeelding: Eco+Bouw
Afbeelding: Eco+Bouw

Wat is jouw missie?

De bouw is direct en indirect verantwoordelijk voor vijftig procent van het grondstoffenverbruik en dertig procent van de CO2 emissies in West Europa. Dat wil ik veranderen door low tech materialen te koppelen aan high tech bouwmethodes en zo het imago van ecologische bouw op te vijzelen.
Mijn doel is om samen met milieubewuste fabrikanten, leveranciers en onderaannemers in co-creatie de Nederlandse bouw om te gooien. Van een traditioneel, milieubelastend en grondstoffen verslindende industrie naar een toekomstbestendige bedrijfstak die in harmonie met de natuur grondstoffen circulair toepast.

Jullie hebben een woonconcept ontwikkeld: mHome. Hoe ziet dat er uit en wat maakt het zo bijzonder?

mHome is een innovatieve, biobased, modulaire, mobiele, multi-inzetbare woning. Zo kunnen ze bijvoorbeeld worden ingezet als noodwoningen, studenten woningen, mantelzorg units en kantoren. Deze biobased, circulaire woningen zijn veel duurzamer dan woningen van baksteen en kunnen de concurrentie qua moderne architectuur en wooncomfort makkelijk aan. We willen laten zien dat je met hout en andere natuurlijke materialen ook eigentijds kunt bouwen.
De woningen zijn voor 90% gebouwd van biobased materialen. De overige materialen zijn circulair toegepast. Grondstoffen worden opnieuw aangeplant en slaan 18 ton CO2 op. In de woning wordt energie opgewekt, en dankzij Smart home toepassingen worden de verwarming en verlichting vanzelf aangestuurd. Het klimaat is op je smartphone uit te lezen.
Wat het vooral bijzonder maakt is de samenwerking. mHome is namelijk gerealiseerd met ruim 30 verschillende ondernemers. In de sector van circulair bouwen en biobased materialen is het duidelijk dat men elkaar nodig heeft. De innovatie zit in de combinatie van gezonde natuurlijke materialen met high tech oplossingen in een modern jasje. Om dat voor elkaar te krijgen is samenwerking essentieel.

Afbeelding: Eco+Bouw
Afbeelding: Eco+Bouw

Op jullie site zag ik een pagina over passief bouwen. Zou je kunnen uitleggen wat passief bouwen inhoudt?

In een passief huis worden de warmteverliezen tot een minimum gereduceerd. Dat doe je o.a. door de optimaal te isoleren en gebruik te maken van passieve warmtewinsten uit de bodem en via de zon. Een passief huis heeft geen conventioneel verwarmingssysteem nodig en toch heerst er een aangenaam binnenklimaat. De energiebehoefte ligt ongeveer vier keer lager dan een gemiddelde woning. Qua ontwerp is er altijd veel mogelijk, maar je moet natuurlijk altijd rekening houden het oriënteren van de woning t.o.v. de zon.
De belangrijkste verschillen tussen een traditioneel gebouwde passief woning en een ecologisch gebouwde passief woning is de dampopen schil. In de traditionele bouw wordt een woning dampdicht gebouwd. Je woont als het ware in een plastic zak. Het overschot aan vocht moet de woning uit geventileerd worden d.m.v. installaties.
Bij een ecologische woning gebruiken we natuurlijke isolatie materialen. Deze hebben bijzondere eigenschappen die ervoor zorgen dat de gevel van uw woning of bedrijfsgebouw ademt. Het overschot aan vocht wordt geleidelijk door de constructie afgevoerd en wanneer het wat droger wordt binnen geeft de constructie het vocht weer af aan het binnenklimaat. Met als resultaat een constante luchtvochtigheid en temperatuur. Dit levert een bijzondere bijdrage aan de gezondheid het comfort en de energiezuinigheid van de woning.

Afbeelding: Eco+Bouw
Afbeelding: Eco+Bouw

Hoe hoop je dat de toekomst van ORGA Bouw, en bouwen in het algemeen, er uit ziet?

Ik ben ervan overtuigd dat er de komende tijd veel gaat veranderen in de bouw. Steeds meer mensen raken overtuigd van de voordelen van bouwen met natuurlijke hergroeibare materialen. We moeten af van het gebruik van fossiele grondstoffen we moeten zuinig zijn op onze grondstoffen. Tot slot moeten we de toename van CO2 in de lucht terugdringen.
Het ecologisch bouwen is volgens mij een oplossing voor veel wereldproblemen. Het meest bijzondere is de bijdrage die deze manier van bouwen kan leveren aan de gezondheid en het comfort van de bewoner. Mijn doel is om het voor iedereen mogelijk te maken om in een gezond, comfortabel en energiezuinige woning te leven.
Meer weten over ECO+BOUW? Klik dan hier voor de website.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van ECO+BOUW.

Afbeelding: Orga-Bouw
Afbeelding: Eco+Bouw

Over de schrijver