(Gesponsorde partnerbijdrage)
Vrouwen hebben hun “little black dress” (LBD): een kledingstuk dat bij elke gelegenheid uit de kast getrokken kan worden en met accessoires een heel verschillende uitstraling kan krijgen. Ontwerpster Arien de Vries wil mannen hun eigen versie van de LBD geven: de “perfect shirt”, een mooi, klassiek overhemd dat elke man goed staat. Dit overhemd ontwikkelen was minder gemakkelijk dan je misschien denkt. Hier vertelt Arien de Vries over haar zoektocht om het klassieke overhemd te “herdefiniëren”:
“Ik Arien de Vries ben geboren in Sao Paulo, Brazilië. Vier jaar later verhuisden mijn ouders naar Bombay, waar ik tot mijn tiende heb gewoond. Sinds 1980 woon en werk ik in Amsterdam. Daar heb ik met succes de Rietveldacademie doorlopen en studeerde ik in 1986 af op theatervormgeving. Sinds die tijd werk ik (nu ook internationaal) als kostuumontwerpster voor verschillende theatergezelschappen, operahuizen en televisie.
In 2010 heb ik samen met Marc Warning en Gé Wegman de prestigieuze Wijnberg scenografieprijs gewonnen voor de productie “Van de brug af gezien” van theatergroep Oostpool. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Theater Instituut Nederland voor de beste theatervormgeving van dat jaar. Meer over mijn werk als kostuumontwerpster kan je zien op .”
Het idee
In mijn vak als kostuumontwerpster is de zoektocht naar een klassiek wit overhemd niet altijd eenvoudig. Er is altijd wel een aspect dat niet klopt; de lengte van het hemd, de vorm van de kraag of de manchetten, het afwerkingsniveau, de knoopjes en bovenal heel vaak het materiaal.
Geïnspireerd door het werken met verschillende mensen en stijlen ontstond het idee om het klassieke overhemd opnieuw te definiëren, een “all time classic” die comfortabel zit. Het witte overhemd voor mannen. Daar waar de vrouwen hun “little black dress” hebben, moeten mannen “the perfect white shirt” krijgen. Zo wilde ik ook een perfect overhemd voor mannen ontwerpen. Een overhemd dat hen altijd het goede gevoel geeft. In allerlei situaties. De kwaliteit van de stof, het model en de uitstraling moeten daaraan in gelijke mate bijdragen.
Een klassiek wit overhemd
Als acteurs voor hun rol een wit overhemd dragen, zoek ik, ook vaak op hun verzoek, naar de stof die fris en fijn aanvoelt; het overhemd dat strak gestreken, zacht wordt bij het dragen en een frisse, droge uitstraling heeft. Klassiek, niet “fashionable”. Daarom ben ik de uitdaging aangegaan om deze klassieker zelf te gaan ontwerpen. Terug naar eenvoud, gemaakt met vakmanschap. Een overhemd dat door zijn uitstraling altijd kan. Onder een pak (met of zonder das) en zowel zakelijk als casual. Het is niet mijn doel om aan de kledingkast van de Nederlandse man het meest trendy overhemd toe te voegen. cees n co streeft er wel naar om in die kast en daarbuiten het favoriete, klassieke overhemd te zijn.”
Een duurzaam overhemd in wit of blauw
“Duurzaam en maatschappelijk ondernemen is voor mij een oprecht streven.En omdat ik de wereld waarin wij leven iets terug wil geven moest het witte overhemd ook duurzaam worden. Niet alleen de aard van grondstoffen speelt hierin een rol, maar ook de levensduur is daarbij van groot belang. Daarom wilde ik een overhemd ontwikkelen dat niet modieus was. Een overhemd dat niet onderhevig was aan trends en na een seizoen al weer afgedankt zou worden. Ik wilde het favoriete overhemd maken dat lang meegaat en waar je eigenlijk geen afscheid van kunt nemen. Een overhemd dat comfortabel zit totdat het tot op de draad versleten is. ‘The perfect white shirt’ moest ook ‘Your favourite white shirt’ worden. Eenvoudig, degelijk en vakkundig gemaakt en stijlvol. Ondertussen bieden we ook een lichtblauwe variant aan: ‘the ultimate blue shirt’.”
Statiegeld voor kleding
“Mijn klanten krijgen drie jaar na de aankoopdatum de vraag of ze het overhemd terug willen sturen om de 15 euro statiegeld retour te ontvangen. Ook als er geen nieuw hemd gekocht wordt. Als dat niet is gewenst gaat het bedrag naar Terre des Hommes. 15 euro is een relatief hoog bedrag maar voor minder loop je het risico dat de moeite niet wordt genomen om het terug te sturen. En dat is jammer want dan wordt de cirkel van recycling toch doorbroken. De overhemden die terugkomen worden allemaal gecheckt. Als het overhemd een tweede leven gegund is gaan ze naar een winkel van Terre des Hommes om opnieuw verkocht te worden. De opbrengst is dan natuurlijk ook voor deze organisatie. Als het overhemd géén tweede leven gegund is, worden ook de knopen verwijderd en kan het shirt verwerkt worden als grondstof voor nieuwe producten.”
Bestel hier .