Zo zorgen we voor gezonde lucht in Nederland

(Advertorial) Wist je dat luchtvervuiling in de top 3 staat van veroorzakers van ziekte en sterfte? Door het inademen van vervuilde lucht heb je meer kans op ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. Kinderen en ouderen zijn hier extra kwetsbaar voor.
Minder én schoner verkeer. Dat is de belangrijkste oplossing voor gezondere lucht. Om dit te bereiken is niet één zaligmakende maatregel voorhanden. Maar met een combinatie kunnen we een heel eind komen.

.

Milieudefensie heeft de maatregelen voor je op een rij gezet:

Minder verkeer
Minder verkeer is beter voor de lucht. Verkeer is de belangrijkste veroorzaker van vieze lucht. Een structuurplan van de gemeente moet autorijden dus niet aantrekkelijker maken. Werk aan alternatieven zoals het ontmoedigen van autogebruik en aan autoluwe woonwijken en binnenstad.

Facebook Foto Odilie 336X280Px (1)Milieuzones
Een milieuzone is een gebied in een stedelijke omgeving waar alleen “schone” vrachtwagens worden toegelaten. Door middel van cameratoezicht wordt dit gecontroleerd. De milieuzones kunnen uitgebreid worden met strengere toelatingseisen (bijv. ook voor vieze personenauto’s en busjes) of de oppervlakte kan vergroot worden.

Lagere maximumsnelheden
Langzamer rijden is schoner. Ook voor de doorstroming is langzamer rijden gunstig. Mensen denken soms dat met harder rijden je sneller van de weg af bent en minder files veroorzaakt, maar het tegendeel is waar: hogere snelheden veroorzaken meer ongelukken en meer opstoppingen. Bij langzamere snelheden wordt gelijkmatiger gereden, minder geremd en opgetrokken en komt iedereen veilig thuis.

Stimuleer fiets en openbaar vervoer
Met een goed fietsnetwerk met veilige en snelle fietspaden is binnen de stad alles prima te bereiken zonder auto. Voor wie de fiets geen optie is, is er snel en milieuvriendelijk openbaar vervoer.

Schoner vervoer
Stimuleer de overgang naar schoner vervoer, met maatregelen zoals slooppremies en subsidie op elektrisch vervoer.

Weer doorgaand verkeer en vrachtverkeer
Onderzoek welk verkeer op knelpunten rijdt en wat dat verkeer daar te zoeken heeft. Doorgaand (vracht)verkeer moet zoveel mogelijk om de stad geleid worden en uit de stad geweerd worden. Dat is niet alleen in het belang van de luchtkwaliteit, maar ook voor de wegenbelasting en veiligheid. Milieuzones zijn hier in de grote steden een goed middel voor.

Vraag de Tweede Kamer om maatregelen
Milieudefensie is een petitie gestart waarin ze de Tweede Kamer vraagt om de bovenstaande maatregelen voor gezonde lucht. Als wij met z’n allen de Tweede Kamer vragen om meer en betere maatregelen tegen luchtvervuiling, zorgen we voor een betere gezondheid. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen, buren en vrienden!

.

Over de schrijver

3 gedachten over “Zo zorgen we voor gezonde lucht in Nederland”

  1. Het gaat toch niet alleen om gebieden langs snelwegen en dergelijke? Het gaat om ons allemaal een om onze kinderen! Niks onzin dus! Het is overál aan de orde. Misschien niet in precies dezelfde mate, maar het is echt overal aan de orde.

  2. Complete onzin dit artikel!

    Wie was er eerder waar jij kwam wonen? Dat vliegveld, die snelweg of jij? Precies! Als je hier last van denkt te hebben gewoon ergens gaan wonen waar dit niet aan de orde is toch?

Reacties zijn gesloten.