Een groeiende ondergrondse beweging herdefinieert wat het betekent om gelukkig te zijn. De Tiny House Movement is helemaal klaar met teveel: teveel spullen, te grote huizen, teveel aan je hoofd. De mensen in de beweging kiezen ervoor om radicaal klein te gaan wonen. Ze leven hun leven in een huis van soms misschien maar 25 vierkante meter. Of je er nu gelukkiger van wordt of niet, de huizen zien er in ieder geval prachtig en romantisch uit. Ze kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, en dat is zeker te zien.
Waar de Tiny House Movement in de VS al langer bekend en groter is, staat deze in Nederland nog in de kinderschoenen. Maar wat houdt de beweging precies in? Waarom is het zo razend populair? Is het een trend die zal overwaaien of eentje die alleen maar meer harten zal winnen? “Ik denk dat de beweging gaat doorzetten.” zegt Marjolein Jonker van Tiny House Nederland en Marjolein in het Klein. “De ontwikkeling zal natuurlijk anders gaan dan in de VS. We gaan onze eigen stijl voor Tiny Houses ontwikkelen. Juist die typisch Nederlandse ontwerpen zijn zo interessant.”
De materialen zijn duurzaam
Tiny Houses zijn er in allerlei soorten en maten: van minimalistische wooncontainers tot klassieke huisjes met rode puntdaken. Soms zijn ze op een fundering gebouwd, maar vaak op een trailer. Een Tiny House is niet groter dan 24m2, een Small House niet groter dan 48m2. De materialen worden duurzaam gekozen. Doordat er weinig ruimte is wordt elke vierkante meter optimaal benut. Ruimte voor veel spullen is er niet, waardoor bewoners heel bewust moeten kiezen wat zij wél of niet willen houden.
Kosten Tiny House
De kosten voor een klein huisje zijn relatief laag: tussen de 25.000 en 40.000 euro. Door energie-opwekkende en milieubewuste oplossingen te verwerken in het ontwerp blijft niet alleen je ecologische voetafdruk beperkt, maar hou je ook maandelijkse kosten laag. Dit levert meer vrijheid op, omdat je waarschijnlijk minder uren hoeft te werken om in je onderhoud te voorzien. Al deze eigenschappen maken het kleiner wonen razend populair.
Maar wat zijn de opties in Nederland? Op dit moment wordt er in vijftien gemeenten in Nederland onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om Tiny Houses toe te staan. “Het zou mooi zijn als de wetgeving zo wordt aangepast dat particulieren of bedrijven een deel van hun grond kunnen verhuren aan een Tiny House bewoner”, stelt Marjolein Jonker. “Daarnaast moet het mogelijk worden voor mensen om een eigen stukje grond te kopen en daar een Tiny House op te zetten, op fundering. Daar is ook veel vraag naar!”
Wie maakt de kleine huisjes?
Er zijn verschillende ontwerpbureaus (Walden, Dimz, Sustainer Homes) gespecialiseerd in Tiny Houses. Ook beginnen bouwbedrijven, zoals Heijmans, in te spelen op de nieuwe behoefte. Ook beginnen bouwbedrijven, zoals Heijmans, in te spelen op de nieuwe behoefte. In 2014 kwam Heijmans met de Heijmans ONE. Een écht huurhuis van maar 38m2 voor jonge starters. Het huis bestaat uit 2 bouwcomponenten en is kant en klaar naar de plek van bestem-ming te brengen. De woning is van alle gemakken voorzien, heeft veel natuurlijk daglicht en is volledig elektrisch. De maandelijkse huurkosten zijn slechts 700 euro per maand. Ideaal voor jonge starters die minder ruimte zoeken, maar wel modern willen wonen.
Bij klein wonen hoort ook delen
Ook het delen van kennis, materialen en hulpmiddelen is een kenmerk van de beweging. De deel-economie sluit naadloos aan op de Tiny House Movement. “Tiny House bewoners hoeven niet zo nodig alles te bezitten. Een wasmachine kun je ook delen. En hoe vaak heb je nu een boormachine nodig?” vraagt Marjolein Jonker. “Als je met een aantal Tiny Houses bij elkaar gaat wonen, creëer je kleine gemeenschappen van mensen die graag spullen en kennis delen, elkaar helpen en samen activiteiten ondernemen. Daarnaast heb je toch je eigen plek, een volwaardige woning met alle voorzieningen die je nodig hebt.”
hetkanWel verzamelt wonderlijke (kleine) manieren van wonen. We hebben inmiddels tientallen bijzondere woningen mogen bewonderen. We hebben een kleine selectie gemaakt, bekijk ze hier:
Wonderlijk wonen op 23 vierkante meter (in Utrecht)
Wonderlijk wonen in een huis van ramen
Wonderlijk wonen in een studio
Wonderlijk wonen in een ecologische wijk
Wonderlijk wonen in een spoorhuisje
Wonderlijk wonen in een tipi
Wonderlijk wonen op 10 vierkante meter (in Parijs)
Wonderlijk wonen in een levend huis
Wonderlijk wonen in een woonwagen
Wonderlijk wonen in een aardehuis
Wonderlijk wonen in een containerhuis
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Videojournalist Kirsten Dirksen maakte een documentaire over de Tiny House Movement. Ga er lekker voor zitten, en bekijk de mooiste kleine huisjes:
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Klein is het nieuwe groot voor de boer
Zelfvoorzienend, duurzaam en goedkoop wonen in een huis van zeecontainers
7 gedachten over “Tiny House Movement: gelukkig op 25 vierkante meter”
Goed idee. Wij zijn inmiddels met de fut, en reizen het grootste deel van het jaar. Ons huis verkocht, want overbodig! Wonen straks, tussen onze reizen in in een dergelijk klein huis, maar is recreatie. Aangezien je in Nederland max. maar voor een jaar een briefadres mag hebben, zoeken we nog een oplossing om een eigen huisadres te hebben, wat niet teveel kost. Misschien is dit ook iets voor ons.
Waar in Nederland zijn hiervoor de mogelijkheden?
Ik neem aan dat je niet zomaar ergens zo’n huisje mag plaatsen.
Of moet je per gemeente zoiets bekijken en een aanvraag indienen?
Ik woon sinds een jaar op 24 m2 in een eigengebouwd gastenverblijf op ons erf (gescheiden dus)
Door slim functies te combineren heb ik voldoende leefruimte, en door goede isolatie is het ook geschikt voor ons klimaat.
Het voldoet voortreffelijk. Een mens heeft lang niet nodig wat de meeste huizen bieden, vooral niet als je alleen woont. Met meer mensen komt de behoefte aan privacy om de hoek kijken…
Fijn te lezen dat het in Nederland wèl kan. Ik ben ook aan’t uitzoeken wat er allemaal voor nodig is: moderne isolatiematerialen afgewerkt met gerecycled hout, passieve en actieve zonne-energie, regenwater-opvang en -filter, meubilair op maat gemaakt met handige snufjes (zoals berging in bed, bank en trap).
Nou nog een geschikte plek en geld …
Zou ik ook wel willen. Moet wel een voornamelijk zonnig klimaat bij geleverd worden, zodat je veel buiten kan zijn. Verder : niet haalbaar in NL : bouwverordeningen..
Leuk! Ik leef al op weinig ruimte in de zomer, een kleine caravan. Geeft heel veel rust. Zo wil ik leven!
Hoe kom ik aan info als je ook zo wil wonen in een huis van zeecontainers
Reacties zijn gesloten.