Geluk hebben en gelukkig worden is zeker niet alleen een kwestie van toeval. Dit concludeerde de Britse psycholoog Richard Wiseman na een tienjarig onderzoek. Geluk hangt in belangrijke mate af van iemands eigen houding. Geluksvogels zijn geneigd om mogelijkheden op te merken en te grijpen die hun geluk dichterbij brengen. Tobbers hebben het te druk met tobben om die op te merken.
Geluk is het toeval een handje helpen
Is geluk hebben gewoon stom toeval, of een goedgunstige gril van het Lot? Stom geluk bestaat. Iedereen maakt wel eens mee dat hij onverwachts iets bruikbaars vindt, terwijl hij op zoek was naar iets totaal anders. Dit heet serendipiteit: in een enorm onweer de laatste beschikbare taxi weten te charteren. Of bij toeval een belangrijk medicijn ontdekken.
Maar het toeval kan beslist ook een handje geholpen worden. Je levensvisie speelt daarin een belangrijke rol en die heeft een duidelijk praktische kant: de lotto zul je nooit van zijn leven winnen als je geen lootje koopt.
Verandering is altijd mogelijk
Zakenman Bob Miglani schreef dat veel gelukkige mensen die hij ontmoette, hun geluk niet alleen dankten aan omstandigheden, maar ook doordat ze anders denken en handelen: van mensen met zeer bevredigende lange relaties, tot succesvolle carrièrevrouwen, miljardairs en diep gelukkige mensen die materieel gesproken arm zijn.
Onderzoek laat zien dat gelukkigen echt anders denken en doen dan pechvogels. In een experiment dat tien jaar duurde, onderzocht de Britse psycholoog Wiseman, auteur van ‘De Geluksfactor’, het gedrag van twee groepen mensen: zij die zichzelf als gelukkig beschouwen, en zij die dat niet doen. Het positieve is dat verandering altijd mogelijk is. Uit het onderzoek bleek ook, dat ongelukkige mensen de kunst met succes kunnen afkijken bij de gelukkigen en daar dan wel bij varen. Iedereen kan iets gelukkiger worden door iets bij zichzelf te veranderen. Hier vier manieren:
1. Pluk de dag
De tijd is meedogenloos onvriendelijk, zei de psychiater Mark Banschick. Daarom stellen gelukkige mensen niets uit. Ze halen alles uit hun tijd en laten gelegenheden niet voorbij gaan. Geen ‘mañana’-mentaliteit. Banschick: “Een gebeurtenis die je nu laat schieten, is voorgoed voorbij. Misschien dat de toekomst een soortgelijke situatie voor je schept, maar zal niet dezelfde zijn, en jij zult niet langer dezelfde zijn als toen, omdat de tijd ons verandert.”
2. Zie jezelf als geluksvogel
Wie gelooft altijd geluk te hebben, stapt opener en optimistischer op dingen af. Dat brengt hen in een betere uitgangspositie. De grillen des levens accepteren zij en zien zij het liefst als gelukkige toevalligheden. Wiseman schreef over pechvogels die leren zich te gedragen als geluksvogels: “Tachtig procent werd gelukkiger en tevredener met hun leven, en kregen ook daadwerkelijk meer geluk. Een iemand zei dat na het wijzigen van haar houding, pech haar nauwelijks meer overkwam, gewoon door voorspoed te verwachten en door niet te blijven hangen in het negatieve. “
3. Zie geluk niet als alleen maar toeval
Financieel strateeg Michael Mauboussin in Wired: “Toeval is iets wat plaatsvindt in het systeem, geluk gebeurt op het individuele niveau. Als ik honderd mensen vraag muntjes op te gooien, dan vertelt de kansberekening mij dat een handjevol er vijf op een rij goed heeft. Gelukkig zijn de vijf die dat zelf zijn. Belangrijk is identificatie met positieve dingen. Als er vervelende dingen op hun pad komen, lijkt gelukkige mensen dat niet op te vallen. Ze betrekken het nooit op zichzelf persoonlijk.”
4. Leer de kunst van aandachtig observeren.
Tijdens zijn onderzoek ontdekte Wiseman dat mensen die zichzelf gelukkig vinden, opmerkzamer en wakkerder zijn dan ongelukkige mensen. Wiseman: “Ik vroeg beide groepen, een krant door te bladeren en mij te zeggen hoeveel foto’s erin stonden. De ‘ongelukkige’ groep was gemiddeld twee minuten aan het bladeren en tellen, de gelukkigen waren na een paar tellen klaar. Op de tweede bladzij stond namelijk de boodschap: Stop met tellen. Deze krant bevat 43 foto’s.” De boodschap nam de helft van de pagina in beslag in centimetergrote letters. De boodschap staarde iedereen recht aan, maar de mensen uit de ‘ongelukkige’ groep waren toch geneigd hem niet op te pikken. De gelukkigen deden dat juist wel! Wiseman: “Zorgelijkheid maakte het verschil. Ongelukkige mensen zijn tobberiger, wat samengaat met verlies van aandacht en focus, vooral bij onverwachtse gebeurtenissen.”
Gelukkige mensen ijveren dus wel degelijk om hun geluk te laten gebeuren. Ongelukkige mensen kijken juist naar ongelukkige dingen. Ze zijn ook geneigd tot gespannenheid en afstandelijkheid, dingen die je gemoed kunnen drukken.
Veel beroemdheden kenden en kennen de wetten van geluk. Napoleon bijvoorbeeld moest eens kiezen uit twee even goede sollicitanten voor de functie van generaal. Hij koos de gelukkigste van de twee en motiveerde zijn keus met de woorden: Een gelukkig iemand wordt nooit verrast wordt door de vijand. En als hij aankomt op het slagveld, zit hij al klaar op de flank om de vijand te onderscheppen.”
En de 19de eeuwse Amerikaanse president Abraham Lincoln zei eens: “Ik zal werken, ik zal mij voorbereiden, en mijn tijd zal dan komen.”
Bron: Huffingtonpost
Vier geheimen van gelukkige mensen
- Geplaatst door Frank Flippo
- 15 november 2013
- Duurzaam body & mind
Over de schrijver
Frank Flippo
Frank Flippo is journalist en schrijver over onderwerpen als gezondheid, cultuurhistorie en ecologie. Ook schreef hij het boek Esoterie in Begrijpelijke Taal. Verder geeft hij cursussen en presentaties over creatief schrijven, reizen en inspiratie. Zijn site zilvervis.net omvat meer dan 400 artikelen van zijn hand.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frank Flippo
Frank Flippo is journalist en schrijver over onderwerpen als gezondheid, cultuurhistorie en ecologie. Ook schreef hij het boek Esoterie in Begrijpelijke Taal. Verder geeft hij cursussen en presentaties over creatief schrijven, reizen en inspiratie. Zijn site zilvervis.net omvat meer dan 400 artikelen van zijn hand.
Ga naar alle blogs van deze auteur
2 gedachten over “Vier geheimen van gelukkige mensen”
Mijn belangrijkste doel in het leven is een paar anderen gelukkig te maken en het mooie is; daardoor ben ik het ook.
En daarnaast: alles draait om aandacht, aandacht voor elkaar, aandacht voor jezelf, aandacht voor wat je eet, enz.
Pingback: Geluk is een keuze | Nienke: juf, coach en soms middeleeuwer
Reacties zijn gesloten.